AkcentaBelépés az OLB-be
HonlapSzolgáltatásokHatáridős ügyletek

Határidős ügyletek

Azon vállalatok, és vállalkozók, melyek, s akik külföldi partnerekkel üzletelnek, külföldi fizetőeszközöket kapnak az exportált áruért, ugyanakkor idegen pénznemben fizetnek a behozott árukért, általában veszteség-kockázatnak vannak kitéve. Legalábbis erre lehet következtetni a külföldi fizetőeszközök árfolyammozgásaival kapcsolatban.

Az árfolyam változása minden tekintetben jelentős kérdés, hiszen akár a teljes üzemi nyereség elvesztését is okozhatja(az árfolyamveszteség magasabb lehet az üzleti árrésnél).

Erre való tekintettel jelentősen csökkenhet a társaság versenyképessége, de akár veszélybe kerülhet annak további működése is.

Az árfolyam-biztosíték eszközei egyszerű megoldással szolgálnak, mellyel az árfolyamkockázatot lényegében meg lehet szüntetni.

Nézzünk erre egy példát:

Az ügyfél export szerződést kötött Euróban gépi berendezések értékesítésére 6 hónapos fizetéssel. Költségei koronában keletkeznek, s a jövőbeli árfolyam kalkulációja során az aktuális árfolyamot használta.

Tehát a termék ára meghatározásának pillanatától kezdve egészen az ügylet fizetési határidejéig a korona euróval szembeni megerősödési kockázatának van kitéve. Amennyiben a korona 6 hónap múlva erősebb lesz, azaz az árfolyam alacsonyabb értékre kerül, az ügyfél az euróösszegéért kevesebb koronát fog kapni, mint amennyit várt (tehát eredetileg kalkulált).

A jövőbeli árfolyam biztosításával a vállalat hatékony eszközre tesz szert a pénzügyi teljesítéséhez (kalkulációs árfolyam) és minimalizálja a lehetséges veszteségét. Erre a célra az árfolyamkockázat biztosítására szolgáló eszközöket használják. Ezek tehát a forward ügyletek.

A határidős ügyletek a legismertebb biztosítási eszközöket foglalják magukban - Forward ügyletek, swap ügyletek.

Mi az a FORWARD?

A forward fő funkciója a biztosítás az előnytelen árfolyamváltozásokkal szemben, két pénznem között értve.

A forward lehetőséget kínál az Ön által meghatározott külföldi fizetőeszköz megvásárlására, vagy értékesítésére egy olyan árfolyamon, melyet az ügylet megkötésekor határoz meg, de egy jövőbeli elszámolással (általában 1 éven belül; egyénileg azonban lehet ez az időszak hosszabb is).

Mire jó a FORWARD?

A forward biztonságot ad, mellyel rögzítheti az üzleti árrését az esetleges nemkívánatos devizapiaci árfolyamváltozásokkal szemben.

Az első pillanattól képesek vagyunk Önnek olyan árfolyamot meghatározni, melynek alapján devizáit beválthatja a jövőben, mégpedig akár egy évre előre.

Ezáltal rögzítheti az árfolyamot  megrendelésének kalkulációja alapján.

A FORWARD előnyei az AKCENTA-val

  • Költségmentesség
  • Egyszerű hozzáférés
  • Nincs alsó és felső korlát az összeghatárra
  • Időtakarékosság – nem kell figyelnie a piaci árfolyamváltozásokat
  • Pénzmegtakarítás –  negativ irányú árfolyamváltozás esetén nem veszíti el hasznát a megkötött ügyletből
  • Cash flow jobb tervezhetősége – nem veszít  pénzt az árfolyamkockázat miatt, és lehetősége nyílik a jobb pénzügyi tervezéshez
  • Az ügylet megkötésének biztonsága – hiszen már előre ismeri az árfolyamot
  • Az árfolyam rögzítése a szerződés teljes érvényessége idején
  • Önnek mindig lehetősége van az aktuális helyzettől és  szükséglettől függően lerövidíteni, illetve meghosszabbítani az adott forwardot (akár teljesen, akár részlegesen)

Milyen időtartamra tudom biztosítani magamat?
Az AKCENTA-val megszokott módon előre 1 évre előre biztosíthatja magát. Egyedileg azonban  hosszabb időtartam is kiköthető.

Az AKCENTA CZ a következő határidős ügyleteket kínálja Önnek:
Egyes árfolyamok alakulása az elmúlt 5 év során (forrás: kurzy.cz):
 
Svájci frank
(CHF/HUF)
EURÓ
(EUR/HUF)
Amerikai dollár
(USD/HUF)
Lengyel zlotyi
(PLN/HUF)
Cseh korona
(CZK/HUF)
CHF_HUF
EUR_HUF
USD_HUF
PLN_HUF
CZK_HUF
Akcenta napiště

Írjon nekünk

Szeretne többet megtudni a szolgáltatásainkról és termékeinkről?
Szeretne együttműködni velünk?
Kapcsolattaró űrlap
Kapcsolattaró űrlap
 *
 *
 *
 *
Hogyan szerzett rólunk tudomást?
A csillaggal jelölt mezők kötelezőek.
Akcenta zavolejte

Vagy hívjon fel

Szívesen állunk rendelkezésére
hétfőtől csütörtökig 7:30 és 17:30 között,
valamint pénteken 7:30 és 17:00 között.
0640 102 436
Akcenta
Kapcsolódó mellékletek
×
Csatlakozzon, hogy ne maradjon le semmilyen piaci hírről, vagy speciális ajánlatról az Akcenta-tól. Ez a szolgáltatás ingyenes, és bármikor megszüntetheti.

© 2017 AKCENTA
tel.: 0640 102 436
email: info@akcenta.eu
 
Jelen weboldal használatával Ön jóváhagyja a sütik tárolását és használatát. További információkért lásd. Személyi adatok védelme.