AkcentaBelépés az OLB-be
HonlapHULej árfolyam

A román lej árfolyam nehézségei

A „román oroszlán“ vagyis a román lej ("leu" szóból ered) és annak árfolyama már közel 150 éve forgalomban van. A román lej bevezetése óta 1867-ben a lej árfolyam igen drasztikus fejlődésen ment keresztül. Ha figyelembe vesszük, hogy a lej árfolyam „túlélt“ két királyságot, két világháborút egy fasiszta és egy kommunista diktatúrát, majd ez után egy igen kaotikus reform időszakot, akkor nem csodálkozhatunk azon, hogy sohasem került az európai árfolyamok átlagértéke fölé, sőt többnyire jóval mélyebb szinten helyezkedett el.

 

A történelem során két esetben fordult elő, hogy a román lej árfolyama elérte az átlagot, sőt át is lépte azt, ha csak igen rövid időre is. De sajnos mindkét esetben ez a „siker“ az akkori politikai vezetés „műalkotása" volt a lakosság megnyugtatására.

 

A lej árfolyam helyzetén az sem segített, hogy Európában elsőként és eddig egyedüliként vezették be polimer alapanyagú bankjegyek használatát. Sem a 2005. július 1-jei pénzreform – 1 új lej = 10 000 régi lej – arányú „denomináció“, sem Románia 2007-es csatlakozása az Európai Unióhoz nem segített a helyzetén, 2010. június 28-ára történelmi mélypontra került a lej árfolyama.

 

Eredetileg 2015-re lett tervezve az Euro bevezetése és a lej, valamint a lej árfolyam megszüntetése, de 2012-ben a Román Nemzeti Bank határozata alapján elhalasztották egy eddig meg nem határozott időpontra.

 

Akárhogy is fejlődik a lej árfolyam, Ön nyugodt lehet, ha az AKCENTA CZ kezeli ügyleteit. Az AKCENTA CZ sokévi hasznos tapasztalattal rendelkezik a különböző árfolyamok kezelésében, sőt az egyes pénznemek euróra való átállásában vagy az euró bevezetése esetében az egyes árfolyamok helyettesítésében is (például Szlovákia). Készüljön fel minden eshetőségre, forduljon bizalommal az AKCENTA CZ-hez az info@akcenta.eu címen.

Akcenta napiště

Írjon nekünk

Szeretne többet megtudni a szolgáltatásainkról és termékeinkről?
Szeretne együttműködni velünk?
Kapcsolattaró űrlap
 *
 *
 *
 *
Hogyan szerzett rólunk tudomást?
A csillaggal jelölt mezők kötelezőek.
Akcenta zavolejte

Vagy hívjon fel

Szívesen állunk rendelkezésére
hétfőtől csütörtökig 7:30 és 17:30 között,
valamint pénteken 7:30 és 17:00 között.
0640 102 436
×
Csatlakozzon, hogy ne maradjon le semmilyen piaci hírről, vagy speciális ajánlatról az Akcenta-tól. Ez a szolgáltatás ingyenes, és bármikor megszüntetheti.

© 2017 AKCENTA
tel.: 0640 102 436
email: info@akcenta.eu
 
Jelen weboldal használatával Ön jóváhagyja a sütik tárolását és használatát. További információkért lásd. Személyi adatok védelme.