AkcentaBelépés az OLB-be

A swap ügylet nem más, mint határidős ügylet idegen pénznemekkel.

A fixen meghatározott ügylet (külföldi fizetőeszközökkel) két részből tevődik össze.

Az ügylet során pénzeszközök azonnali vásárlására, vagy értékesítésére kerül sor.

„A” pénznemben bizonyos mennyiségű pénzeszközért „B” pénznemben.

Ezt követően aztán egy bizonyos jövőbeli meghatározott munkanapon sor kerül pénzeszközök megvásárlására, vagy értékesítésére „B” pénznemben, bizonyos mennyiségű díjazás ellenében „A” pénznemben, swap-árfolyamon, melyet az ügylet megkötésekor rögzítettek a felek.

A Swap ügylet megszerzésének feltételei:

A forward-ügylet megkötésével a vállalat azonnal bebiztosítja magát a jövőbeli váltóárfolyam tekintetében, s 3 hónap elteltével (azaz 6.30-án) megvalósul a fizetőeszközök konverziója.

Ideális megoldásról van szó, amennyiben a forward-árfolyam összhangban van az átváltási árfolyamok elvárt alakulásával, és megfelelő megoldás a vállalat pénzügyi terveinek szempontjából.
Abban az esetben, ha az importőr, vagy exportőr helytelenül becsülte fel a jövőbeli bejövő átutalások, vagy a kötelező kifizetések időpontjait, és egyúttal már megkötötte a forward-ügyletet az inkasszóval/átutalással szemben, még mindig lehetőség van meghosszabbítani (kitolni az ügylet kiegyenlítését), vagy lerövidíteni (idő előtt kiegyenlíteni) az forwardot swap segítségével.

A swap feltételei és árának meghatározása azonos a forwarddal, azaz a forward-árfolyam a spot-árfolyamtól mindösszesen a forward-pontokban különbözik.

 
Nézzünk egy példát:
ÜGYFÉL – EXPORTŐR (a példa a határidős ügyletből indul ki):

Az ügyfél az eredeti paraméterek alapján, amelyek szerint a külföldi vásárlónak 6. 30-val 100.000 eurós összeget kellett kifizetnie számára, határidős ügylettel biztosította be magát, azaz 6. 30-val 100.000 eurót kell kifizetnie.

A vásárló közölte, hogy az áru kifizetése 14 nappal késik, így az ügyfél swap ügyletet köt az eredeti megállapodás szerinti határidős ügyletet meghosszabbítja 14 nappal. Az ügyfél 6. 30-i dátummal vásárol 100.000 eurót aktuális árfolyamon, ezzel rendezi az eredetileg megkötött határidős ügyletet, egyúttal ugyanabban az időpontban eladja a 100.000 eurót új, 14 napos fizetési határidővel.

Az új határidős árfolyam értéke a határidős pontokkal korrigált aktuális árfolyamból képződik. 

Illusztrációs példa:

ügylet dátum művelet típusa

összeg
euróbanh

ügylet
oldala

izetési határidő
megállapodás 1. 2. határidős 100.000 eladás 6.30. 310,00
elszámolás 6.30. swap/spot 100.000 vétel 6.30. 316,94
megállapodás 6.30.

swap/
határidős
ügylet

100.000 eladás 7.14. 317,50

Amennyiben fordítva történik ugyanez, a cég kapja meg a pénzt korábbiidőpontban az áruja ellenében. A meglévő forward swap segítségével az anyagiak részben, vagy teljesen elszámolhatóak.

A swapot lehet alkalmazni abban az esetben is, ha a cég egy bizonyos devizából a kívántnál nagyobb mennyiséggel rendelkezik, vagy épp fordítva: hiányzik neki egy másik, melyre lejárt kötelezettségeinek megfizetése miatt van szüksége.

Swap segítségével egyszerre két, jelentős műveletet hajthat végre (spot, és forward), amikor a hiányzó pénznemet ideiglenesen megvásárolja a nagy mennyiségben rendelkezésre álló másik pénznem értékesítésével.

Majd nincs más dolga, mint a megállapodásban szereplő dátumon belül a későbbiekben az előre meghatározott árfolyamon átválnia a pénzt.

Akcenta napiště

Írjon nekünk

Szeretne többet megtudni a szolgáltatásainkról és termékeinkről?
Szeretne együttműködni velünk?
Kapcsolattaró űrlap
Kapcsolattaró űrlap
 *
 *
 *
 *
Hogyan szerzett rólunk tudomást?
A csillaggal jelölt mezők kötelezőek.
Akcenta zavolejte

Vagy hívjon fel

Szívesen állunk rendelkezésére
hétfőtől csütörtökig 7:30 és 17:30 között,
valamint pénteken 7:30 és 17:00 között.
0640 102 436
Akcenta
Kapcsolódó mellékletek
 
Az AKCENTA CZ a.s. nem vállal felelősséget bármi olyan kárért vagy nyereségkiesésért, amit bármelyik személynek a jelen weboldalon, illetve a társaság marketinganyagában szereplő információ vagy adat alkalmazása okozott. Az AKCENTA CZ a.s. felhívja a figyelmet, hogy a jelen weboldalon, illetve a marketinganyagban szereplő határidős ügyletek megkötése kockázatokkal jár, melyeket az ügyfél a lehető legnagyobb mértékben köteles megismerni, megérteni és mérlegelni, szükség esetén pedig további információkat köteles kérni. Részletesebb információk a határidős ügyletekkel kapcsolatos kockázatokról az AKCENTA CZ a.s. weboldalán, „A határidős ügyletek megkötésével kapcsolatos egyes kockázatok” link alatt olvashatók. A kockázatokra vonatkozó információkkal az AKCENTA CZ a.s. munkatársai is szolgálnak.
×
Csatlakozzon, hogy ne maradjon le semmilyen piaci hírről, vagy speciális ajánlatról az Akcenta-tól. Ez a szolgáltatás ingyenes, és bármikor megszüntetheti.

© 2017 AKCENTA
tel.: 0640 102 436
email: info@akcenta.eu
 
Jelen weboldal használatával Ön jóváhagyja a sütik tárolását és használatát. További információkért lásd. Személyi adatok védelme.