Akcenta
 
 
AkcentaBelépés az OLB-be

A swap ügylet nem más, mint határidős ügylet idegen pénznemekkel.

A fixen meghatározott ügylet (külföldi fizetőeszközökkel) két részből tevődik össze.

Az ügylet során pénzeszközök azonnali vásárlására, vagy értékesítésére kerül sor.

„A” pénznemben bizonyos mennyiségű pénzeszközért „B” pénznemben.

Ezt követően aztán egy bizonyos jövőbeli meghatározott munkanapon sor kerül pénzeszközök megvásárlására, vagy értékesítésére „B” pénznemben, bizonyos mennyiségű díjazás ellenében „A” pénznemben, swap-árfolyamon, melyet az ügylet megkötésekor rögzítettek a felek.

A Swap ügylet megszerzésének feltételei:

A forward-ügylet megkötésével a vállalat azonnal bebiztosítja magát a jövőbeli váltóárfolyam tekintetében, s 3 hónap elteltével (azaz 6.30-án) megvalósul a fizetőeszközök konverziója.

Ideális megoldásról van szó, amennyiben a forward-árfolyam összhangban van az átváltási árfolyamok elvárt alakulásával, és megfelelő megoldás a vállalat pénzügyi terveinek szempontjából.
Abban az esetben, ha az importőr, vagy exportőr helytelenül becsülte fel a jövőbeli bejövő átutalások, vagy a kötelező kifizetések időpontjait, és egyúttal már megkötötte a forward-ügyletet az inkasszóval/átutalással szemben, még mindig lehetőség van meghosszabbítani (kitolni az ügylet kiegyenlítését), vagy lerövidíteni (idő előtt kiegyenlíteni) az forwardot swap segítségével.

A swap feltételei és árának meghatározása azonos a forwarddal, azaz a forward-árfolyam a spot-árfolyamtól mindösszesen a forward-pontokban különbözik.

 
Nézzünk egy példát:
Exportáló ügyfél (a példa a forward-ból indul ki):

Az ügyfél az eredeti paraméterek alapján, amikor a külföldi vásárlónak 6.30-val 100.000 EURÓ összeget kellett kifizetnie, forward-dal biztosította a tranzakciót. Azaz 6.30-val 100.000 EUR-t kell fizetnie.

A vásárló megüzente, hogy a termék késni fog 14 napot, s így az ügyfél swap-ügyletet köt, meghosszabbítva az eredetileg meghatározott forwardot pontosan 14 nappal.

Az ügyfél 06.30-i dátummal 100.000 Eurót vásárol aktuális árfolyamon, ezzel rendezi az eredetileg létrejött forwardot, s egyúttal ugyanabban a pillanatban eladja a 100.000 Eurót egy új, 14 napos fizetési határidővel.

Az új forward-árfolyam értéke az aktuális árfolyamból fog kiindulni, módosítva az alapokat a forward pontok által. 

Illusztrációs példa:

üzlet dátum művelet típusa összeg Euróban üzlet oldala valuta
árfolyam
EUR/CZK
alku 30. 3. Forward 100.000 eladás 30. 6. 27,00
elszámolás 30. 6. Swap/Spot 100.000 vásárlás 30. 6. 27,21
alku 30. 6. Swap/Forward 100.000 eladás 14. 7. 27,208

Amennyiben fordítva történik ugyanez, a cég kapja meg a pénzt korábbiidőpontban az áruja ellenében. A meglévő forward swap segítségével az anyagiak részben, vagy teljesen elszámolhatóak.

A swapot lehet alkalmazni abban az esetben is, ha a cég egy bizonyos devizából a kívántnál nagyobb mennyiséggel rendelkezik, vagy épp fordítva: hiányzik neki egy másik, melyre lejárt kötelezettségeinek megfizetése miatt van szüksége.

Swap segítségével egyszerre két, jelentős műveletet hajthat végre (spot, és forward), amikor a hiányzó pénznemet ideiglenesen megvásárolja a nagy mennyiségben rendelkezésre álló másik pénznem értékesítésével.

Majd nincs más dolga, mint a megállapodásban szereplő dátumon belül a későbbiekben az előre meghatározott árfolyamon átválnia a pénzt.

Akcenta napiště

Írjon nekünk

Szeretne többet megtudni a szolgáltatásainkról és termékeinkről?
Szeretne együttműködni velünk?
Kapcsolattaró űrlap
Kapcsolattaró űrlap
 *
 *
 *
 *
Hogyan szerzett rólunk tudomást?
A csillaggal jelölt mezők kötelezőek.
Akcenta zavolejte

Vagy hívjon fel

Szívesen állunk rendelkezésére
hétfőtől péntekig 7:30 és 17:30 között,
valamint pénteken 7:30 és 17:00 között.
0640 102 436
Akcenta
Kapcsolódó mellékletek
 
Az AKCENTA CZ további biztosítási szolgáltatásai:
×
Csatlakozzon, hogy ne maradjon le semmilyen piaci hírről, vagy speciális ajánlatról az Akcenta-tól. Ez a szolgáltatás ingyenes, és bármikor megszüntetheti.

© 2016 AKCENTA
tel.: 0640 102 436
email: info@akcenta.eu