Akcenta top

A gazdasági válság kockázatát a Szilícium-völgyön kívül kell keresni

A gazdasági válság kockázatát a Szilícium-völgyön kívül kell keresni

Az egyensúlytalanságból manapság sok van és nehéz megjósolni, hogy melyik váltja ki a gazdasági válságot, vagy a gazdaságok fenntartják a jelenlegi jó teljesítményt és a potenciális kockázatok idővel eltűnnek. De ilyen szempotból kellemetlen, hogy a globális gazdaság nagymértékben összefonódik, és a kockázat megvalósítása könnyen más problémákat okozhat. 

Sok közgazdász figyelmeztet manapság a további gazdasági válságot okozó kockázatokra. Ilyen kockázat jelenthetnek például a központi bankok lépései, amelyek gyakran nem hagyományos intézkedéseikkel enyhítenek a monetáris politikán olyan szinten, amelyre még nem volt példa a történelemben. Ez például a kötvényhozamok visszaeséséhez vezetett, amelyekből a legbiztonságosabbakkal kereskedtek, sőt még jelenleg is negatív hozamokkal kereskednek. Az alacsony kamatlábaknak köszönhetően a vállalkozások eladósodtak és az államadósság is jelentősen megnőtt.

Azok a országok, amelyek már a válság előtt eladósodtak, sokszor még nagyobbra nőtt az adósságuk. A monetáris politika esetleges szigorítása (kamatlábemelés) problémákat okozhat ezekben az országokban. Ugyanakkor az egyes országok adósságának megnövekedése azt a kockázatot rejti, hogy ha gazdasági problémák merülnek fel, ezek az országok már nem lesznek képesek segíteni a gazdaságon a fiskális politikával, mint a múltban. Az is vitatható, hogy a központi bankok milyen mértékben tudták tovább lazítani a monetáris politikájukon abból a célból, hogy segítsék a gazdaságot a pénzügyi stabilitás aláásása nélkül.

Azonban nem szabad elfelejtenünk a többi kockázatot sem. Hosszútávon pl. Kína lassuló gazdaságáról beszélhetünk, amely esetében az is kérdéses, hogy meddig fog tartani a jelenlegi növekedés és milyen mértékben tartható fenn a gazdálkodás állam általi jelenlegi támogatása. Érdemes megemlíteni a diákhitelekkel kapcsolatos kockázatokat az Egyesült Államokban. Az euróövezetben továbbra is problémát jelentene az eladósodott országok egy része. A leginkább kockázatos ország valószínűleg Olaszország, és problémái hatással lehetnek az egész Európai Unió gazdaságára.

A különböző egyensúlytalanságból tehát jelenleg sok van és nehéz megjósolni, hogy ezek közül melyik okozhatna válságot, a gazdaság továbbra is fenntartja a jelenlegi jó teljesítményét és a lehetséges kockázatok eltűnnek. Kellemetlen e tekintetben az a tény, hogy a globális gazdaság nagyon összefonódik és némely kockázat megvalósulása másutt könnyen problémákat okozhat. Azonban ha az egyes vállalatok sikeresen kezelik a válságot, akkor ezek általában magas hozzáadott értékű és magas árrésű cégek. Ez lehetővé teszi számukra, hogy tartalékokat hozzanak létre a növekedés időszakában, hogy jobban manipulálják az árakat és versenyelőnyt biztosítsanak saját maguknak. Ezért azt gondolom, hogy a kockázatokat máshol kell keresni, nem pedig a Szilícium-völgyben.

 
 
 

AKCENTA CZ

Az AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 20 éves tapasztalatának köszönhetően 29 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül jelen van Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 180 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. 
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat