Akcenta top

A kereskedelmi háborúktól idegesek a piacok

A kereskedelmi háborúktól idegesek a piacok
2018.07.12.
 
A pénzpiacok egyik legfontosabb gazdasági témáját az elmúlt hetekben az Egyesült Államok és Kína közötti protekcionista intézkedések bevezetésének növekvő kockázata jelentette. Az eddig megtett intézkedéseknek azonban egyelőre inkább pszichológiai hatásuk van, minthogy ténylegesen veszélyeztetnék a világgazdaságot. 
 
Amint a Sanghaji Egyetem közgazdász professzora, Chen Fei-Xiang már kifejtette, „Ha a végösszeg 34 milliárd amerikai dollár magasságában megáll, ennek a hatása elenyésző lesz mindkét gazdaságra, de ha 500 milliárd dollárra emelkedik, amint azt Trump elnök kijelentette, ez nagy hatással lesz mindkét országra.” Jelenleg inkább a pszichológiai hatás érvényesül. A piacok ugyanis hosszú ideig úgy hitték, hogy Donald Trump nem fogja beváltani a protekcionista intézkedésekkel kapcsolatban tett ígéreteit. Ezt erősítették a részéről megtett engedmények is. Az alábbi grafikon segítségével például szépen összehasonlítható a tervezett áruvolumen – amelyre a vámokat alkalmazni kell – és a tényleges fejlődés. A grafikont az amerikai Goldman Sachs bank készítette. Itt látható, hogy a protekcionista intézkedések még mindig nagyon enyhék az eredeti tervekhez képest.
A kereskedelmi háborúktól idegesek a piacok

Tekintettel a szakértők figyelmeztetéseire, hogy a kereskedelmi háborúknak nincsenek győztesei és gazdasági recessziót okozhatnak, van értelme az engedményeknek. Az Egyesült Államokat ráadásul fenyegetné a világgazdaságban betöltött szerepének meggyengülése. Sok állam ugyanis éppen a kölcsönös kereskedelem miatt működik együtt az Egyesült Államokkal. Az esetleges protekcionista intézkedések az Egyesült Államok kereskedelmi és hatalmi befolyását egyaránt gyengíthetnék a világban. Szépen látszik Kína teljesen ellentétes hozzáállása, amely - éppen ellenkezőleg - nyit a világ felé. Ez különösen az európai és afrikai terjeszkedéséből nyilvánvaló. Azonban, különösen Európában, ennek a terjeszkedésnek nem mindig pozitív a fogadtatása, mert a kínai befektetések egy része stratégiai jellegű is, és az előnyös gazdasági együttműködés, mint cél, néha csak másodlagos. Erre adott válasz az Európai Bizottság új javaslata a harmadik országokból érkező befektetések és az uniós tagállamok biztonságára és közrendjére gyakorolt hatásaik értékelésére. Másfelől, az EU és Kína közötti kereskedelem növekedésének van értelme és kölcsönösen előnyös.

Az Egyesült Államok jelenlegi intézkedései egyelőre alapvetően nem érintik a közép-európai országokat (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia - a szöveg további részében, mint közép-kelet-európai régió). Ha azonban Donald Trump valóra váltaná ígéreteit, és a protekcionista intézkedések jelentősebben érintenék az EU-t, ez közvetve hatással lenne a közép-kelet-európai régióra is. Önmagában a közép-kelet-európai régió Egyesült Államokba irányuló exportja nem jelentős, a nyugat-európai országoké viszont igen. Az Egyesült Államokba irányuló nyugat-európai export korlátozása így tükröződne a közép-kelet-európai régió nyugati cégek felé irányuló exportjának korlátozásában is. A fő kockázatot az autóexport csökkenése jelentené. Ez ugyanis az Egyesült Államokba irányuló európai export körülbelül 13 %-át teszi ki. Mindenesetre, az autók Egyesült Államokba irányuló exportjának korlátozása csak kevéssé érintené a közép-kelet-európai régiót, és ez a csökkenés legfeljebb néhány tized százalékos nagyságrendű negatív hatással lenne a GDP-re. Ez ugyan nem kevés, de valószínűleg nem okozna gazdasági visszaesést a közép-kelet-európai régióban. Másfelől, ha a helyzet kiéleződne, és a világgazdaság valóban problémákkal szembesülne, a közép-kelet-európai régió nagyon nyitott gazdasággal rendelkező országai ezt kétségtelenül kellemetlenül megéreznék. Egyelőre azonban még nem ez a helyzet, és a kereskedelmi háborúk közép-kelet-európai régióra gyakorolt hatásaival kapcsolatban még korai jóslásokba bocsátkozni.

Most a legnagyobb kockázatot a kereskedelmi háborúk terjeszkedése jelenti, nem pedig a protekcionista intézkedések jelenlegi formája. Egyelőre tehát a pánik helyett az elővigyázatosság a helyénvaló. A globális gazdaságot fenyegető egyéb veszélyek miatt is szükséges az elővigyázatosság. Nincs más tehát hátra, mint reménykedni, hogy Donald Trump enged a világ többi részéről és az amerikai közgazdászok többsége részéről is érkező nyomásnak, a helyzet megnyugszik, és Donald Trump megérti, hogy a kereskedelmi háborúkat nem lehet megnyerni, csak kevesebbet lehet veszteni, mint az „ellenfél”.

 
 
 

AKCENTA CZ

Az AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 20 éves tapasztalatának köszönhetően 33 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül jelen van Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 180 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli.
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat