Akcenta top

Az euró és jövője, a Frexit árnyékában

Az euró és jövője, a Frexit árnyékában

A francia választások második fordulója előtt nő a feszültség, az előzetes számok alapján Emmanuel Macron tűnik erősebbnek. Az AKCENTA CZ elemzéséből megtudhatja, hogy mit jelentene Marine Le Pen vagy Emmanuel Macron győzelme az EUR/HUF árfolyamra.

Túl vagyunk a francia választások első fordulóján, az első helyen végzett a reform és Európa párti centrista Emanuel Macron, és vele együtt bejutott a második fordulóba az ellentmondásos Marine Le Pen a Nemzeti Frontból. A választást megelőző közvélemény kutatások az első fordulót illetően különösebben nem tévedtek, így megbízhatóságuk a második fordulóra aránylag magas szinten marad. Az előzetes számok alapján jelenleg Emmanuel Macron tűnik erősebb ellenfélnek, mint Marine Le Pen. Nézzük meg, milyen hatása lehet a francia elnökválasztás eredményének a devizapiacra.

A legvalószínűbb forgatókönyv: E. Macron győzelme

A forint, mint egy magasabban kamatozó pénznem, a kedvezőbb időkben rendszerint nagyobb figyelmet von magára a spekuláns tőke részéről, ami azonban az Európában fellépő idegesség vagy feszültség idején ismét, azonnal eltűnik. E. Macron győzelme minden valószínűséggel alaposan csökkentené a mostani bizonytalanságot a piacokon, és támogatná a közös európai valutát. ”A centralista jelölt győzelme és Franciaország helyzetének megszilárdulása az EU-ban még többet segíthetne a feltörekvő piacok érzékeny valutáinak, és a forint az euróval szemben valószínűleg enyhén erősödne.” – vélekedik az AKCENTA CZ szakértője. E. Macron győzelme Franciaország és az EU kapcsolatainak megszilárdulását, az ország szociálliberalizmusának megerősödését, és a politikai bizonytalanság általános csökkenését jelentené az euró zónában. Ez a forgatókönyv egyértelműen az euró javát szolgálná, amely megcélozhatná az 1,10 USD/EUR szintet is.

M. Le Pen győzelme : borítékolt népszavazás az EU-ból való kilépésről?

Az AKCENTA CZ szakértője úgy véli, ha Le Pent választanák meg Franciaország elnökévé, a közép-európai valuták valószínűleg nem kerülhetnék el a gyengülést. Az EU keretein belüli kapcsolatok, és általában az Unió struktúrájának kiéleződése egyértelműen nem játszana a közép-európai országok kezére, mégpedig többek között a miatt sem, hogy ők jelentős támogatásnak a kedvezményezettjei.  A forint ilyen eredmény esetén az euróval szemben az éves minimum közelébe kerülne. Le Pen szélsőségesebb reformok formájában történő erélyesebb hozzáállása esetén (beleértve Franciaország EU tagságának veszélyeztetését is) a forint veszteségei jelentősen nagyobbak lehetnének.

E győzelem és a Frexit általi fenyegetettség nem hagyja nyugodni a pénzpiacokat. Egy ilyen forgatókönyv ugyanis kritikusan veszélyeztetné az egész EU létét, ami a jelenlegi, bizonytalan geopolitikai helyzetben valószínűleg teljes káoszt hozna. Megkérdőjeleződne a közös európai valuta léte is, amely Le Pen győzelme esetén alapvetően meggyengülne az amerikai dollárral szemben. Azon politika alapján, amelyet Le Pen szorgalmazna, az euró ezeket a veszteségeit az „anti-EU” forgatókönyv esetén csak tovább mélyítené. Azonban ha kiderülne, hogy az érvényesíteni kívánt szélsőséges reformok nem fognak megvalósulni, esetleg korrigálni tudna. 
 
 
 

AKCENTA CZ

Az AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 20 éves tapasztalatának köszönhetően 29 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül jelen van Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 180 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. 
 
 
 
 
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat