Akcenta top

Az euró húz hasznot a francia elnökválasztás első fordulójából

Az euró húz hasznot a francia elnökválasztás első fordulójából
  • A francia elnökválasztás 2. fordulójába E. Macron és M. Le Pen jutott tovább.
  • A francia választások során az euróról szavaznak, mert M. Le Pen győzelme eredményezhetné a ma ismert eurózóna végleges szétesésének kezdetét.
  • Jelenleg, az elnökválasztás 2. fordulója előtt, a közös európai valutára a legnagyobb kockázatot a nacionalista elnökjelölt, M. Le Pen támogatottságának növekedése jelenti. 

A francia elnökválasztás első körében az a két jelölt volt eredményes, akinek az előzetes közvéleménykutatások a legtöbb esélyt adták a 2. fordulóba való továbbjutásra. E. Macron a szavazatok 23,9 %-át, míg M. Le Pen 21,4 %-át szerezte meg. Az elnökválasztás 2. fordulójára május 7-én kerül sor és a favorit egyértelműen az Európa-párti E. Macron, akinek a kutatások a szavazatok mintegy 60 %-át, míg M. Le Pen-nek 40 %-át jósolják. Tekintettel arra, hogy M. Le Pen egyik fő célja, hogy Franciaország kilépjen az eurózónából, E. Macron győzelme pozitív hír az euro számára. Ebből a szemszögből nézve a francia választásokon az euróról szavaznak, mert M. Le Pen győzelme eredményezhetné a ma ismert eurózóna végleges szétesésének kezdetét.

Az aránylag nagy különbségnek köszönhetően, amit a 2. fordulóra E. Macron javára várnak, az elkövetkező két hétben az európai részvénypiacok gyarapodhatnának, csökkenhetne a dél-európai államkötvények hozama és nem lehet kizárni a közös európai valutának az amerikai dollárral szembeni további erősödését sem.

Ha a devizapiacot nézzük, E. Macron az elnökválasztások 1. fordulójában elért győzelme segített az eurónak, amely a dollárral szemben 1,09 USD/EUR szint felett nyitott. Ez a közös európai valuta havi maximuma. Mivel várták az európa-párti beállítottságú jelölt, E. Macron megválasztását, így további jelentősebb hatás az euro árfolyamára már nem valószínű. Ez azonban nem jelenti azt, hogy április végén és május elején az euró még egy kicsit nem erősödhet a dollárral szemben. A francia elnökválasztás 1. fordulója a közép-európai valutákat is nyereséghez segítette. A péntekihez képest enyhén erősebb értéken nyitott hétfőn a cseh korona, a magyar forint és a lengyel zlotyi.

Elmondható, hogy a francia választás eredményének következménye az euróra aszimmetrikus. Ez alatt azt kell érteni, hogy az elvárt forgatókönyv megvalósulása esetén az euró erősödése jelentősen kisebb, mint amilyenek a közös európai valuta veszteségei lettek volna abban az esetben, ha a 2. fordulóba M. Le Pen mellett J. L. Mélenchon jutott volna be. Jelenleg, az elnökválasztás 2. fordulója előtt, a közös európai valutára a legnagyobb kockázatot a nacionalista elnökjelölt, M. Le Pen támogatottságának növekedése jelenti. 

 
 
 

AKCENTA CZ

Az AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 20 éves tapasztalatának köszönhetően 29 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül jelen van Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 180 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. 
 
 
 
 
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat