Akcenta top

Az MNB utoljára csökkentette az alapkamatot

Az MNB utoljára csökkentette az alapkamatot

Ez jelenti a ciklus végét

A tavaszi sokszoros alapkamat csökkentés után a Magyar Nemzeti Bank úgy döntött, felhagy a módosításokkal, valamint nem lazítja tovább monetáris politikáját sem. A jelenlegi kamatszint miatt az infláció sem fog nagymértékben mozogni a közeljövőben.

Az MNB új kamatcsökkentési ciklusba kezdett idén márciusban. Ekkor 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot 1,35%-ról 1,20%-ra. A csökkentés ebben az ütemben folytatódott, áprilisban 1,20%-ról 1,05%-ra esett az alapkamat. Májusban a bizottság úgy döntött, hogy tovább lazít monetáris politikáján, aminek hatására az alapkamat 0,9%-ra módosult. A betéti kamat továbbra is negatív értéken maradt (-0,05%). Az egynapos (O/N overnight) kamatszintet az alapjául szolgáló kamattal 1,15%-ra változtatta.

Az MNB legutóbbi ülésének végére egyértelműen kirajzolódott, hogy a központi bank már nem tervez további kamatcsökkentést, valamint, hogy a közeljövőben nem kívánja tovább lazítani monetáris politikáját. Ezt a feltételezést látszik alátámasztani az MNB azon nyilatkozata, miszerint a jelenlegi kamatszint középtávon lehetővé teszi, hogy az inflációs ráta a 3%-os érték körül mozogjon.

A reálbérek növekedése és a pénzügyi ösztönzőket tartalmazó állami költségvetés 2017 után védi majd a lassuló árnövekedést. Ezen felül az uniós források gyorsabb lehívása, az erős fogyasztói kereslet és az építőipar fellendülése fokozatosan serkentik majd az infláció alakulását és általános gazdasági növekedéshez vezetnek. Előreláthatóan az infláció továbbra is a 3%-os érték alatt marad 2018 első feléig, ez azonban veszélyt is hozhat a magyar gazdaságra.  Idén a fogyasztói árak emelkedése még valamivel 0% felett lesz, a jövő évre azonban ennek már 2% fölé kellene emelkednie.

Az MNB feljegyzéseiben nem találunk további arra utaló jeleket, hogy a monetáris bizottság tervez-e egyéb módosításokat a közeljövőben. Fennáll a lehetősége annak is, hogy az MNB népszerűsége a közelmúltban végrehajtott intézkedéseinek köszönhetően romlani fog, ami az elkövetkezendő hónapokban a pénzpiac likviditással kapcsolatos eszközeiben változáshoz vezethet.

 
 
 

AKCENTA CZ

Az AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 19 éves tapasztalatának köszönhetően 27 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül jelen van Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 150 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. 
 
 
 
 
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat