Akcenta top

Az ukrajnai konfliktus kihatása a forint árfolyamára

Az ukrajnai konfliktus kihatása a forint árfolyamára
Miroslav Novák
Miroslav Novák

2022.02.24

A forint erőteljes leértékelődése az ukrajnai konfliktus eszkalálódása miatt

A héten jelentősen megnövekedett a kockázatkerülési hajlam a pénzügyi piacokon, ami hozzájárult a forint euróval szembeni gyengüléséhez. Azt követően, hogy Oroszország ma reggel nagyszabású katonai támadást indított Ukrajna ellen, a forint 367 forint/euróig gyengült az euróval szemben, ami a magyar valuta szinte leggyengébb teljesítménye az idei évben. Több közép-európai valuta, a cseh korona és a lengyel zloty esetében csaknem ugyanez a fejlemény, azaz erőteljes leértékelődés figyelhető meg.

Pénzügyi válság és a Covid-19 járvány

Az elmúlt tizenöt évben három olyan időszak azonosítható be, amikor a forint erőteljesen leértékelődött az euróval szemben. (1) 2008. júliusa és 2009. februárja között a forint válaszul az amerikai pénzügyi válság kirobbanására jelentősen leértékelődött az euróval szemben. (2) A forint 2011 második felében és 2012 elején tovább gyengült, amikor az európai adósságválság a tetőfokára hágott, és Magyarország politikai és gazdasági problémákkal nézett szembe. (3) A Covid-19 járvány 2020-ban, amelyet a pénzpiacok 2020. januárjában és februárjának nagy részében figyelmen kívül hagytak, ezt követően márciusban a forint erőteljes leértékelődésében öltött testet.
A forint mai leértékelődése igen erőteljes, de a fent említett három esemény kontextusába a százalékban mért leértékelődés egyelőre nem olyan szélsőséges.

Éles fordulatok és kevésbé funkcionális kereskedés-technikai szintek

Kivételes helyzetek esetén - és e tekintetben párhuzamot lehetne vonni a forint Covid-19 járvánnyal kapcsolatos leértékelődésével - a pénzügyi piacok gyakran túlreagálják a becsült kockázatokat. Az eredmény az, hogy a kockázati eszközök, esetünkben a forint leértékelődése sokkal erőteljesebb, mint azt az adott helyzet sugallná. Ugyanakkor a kereskedés úgynevezett technikai szintjei kevésbé funkcionálisak az ilyen turbulens időszakokban. Ezzel egyidejűleg a makrogazdasági változók sem működnek túl jól az ilyen válságos pillanatokban - a forint esetében például az úgynevezett kamatkülönbözet gyengül.

A forint árfolyamának lehetséges alakulása a következő napokban

Az elkövetkező napokban a forint euróval szembeni árfolyamának nagyon nagy volatilitására kell számítanunk, és természetesen ez még inkább érvényes a forint dollárral szembeni árfolyamára. A forint szempontjából kulcsfontosságúak lesznek az Ukrajna körüli következő fejlemények, azaz, hogy tovább eszkalálódik-e a helyzet, milyen szankciókat vezet be Oroszországgal szemben az EU és az USA, és milyen válaszlépéseket tesz Oroszország. E tekintetben meglehetősen valószínű, hogy Oroszországot ki fogják zárni a SWIFT-rendszerből. Szélsőséges esetben Oroszország az EU-ba irányuló gázszállítások leállításával reagálhat. A jelenlegi ukrajnai fejlemények miatt idén még jelentősen magasabb inflációval kell számolni, miközben a jelentősen gyengébb gazdasági növekedés kockázata is növekszik.
(1) A forint euróval szembeni jövőbeli alakulása szempontjából jelenleg nagyon fontos a 372 HUF/EUR szint. Amennyiben az Ukrajna körüli feszültség a következő napokban enyhül, a forint leértékelődésének nem kellene meghaladnia ezt a szintet.
(2) Az ukrajnai helyzet további romlása esetén azonban nem zárható ki a forint erőteljesebb leértékelődése a 372 HUF/EUR szint fölé.

AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat