Akcenta top

FED - a várakozás folytatódik

FED - a várakozás folytatódik
A kamatemelés elhúzódik. A FED szeptemberi - immár hatodik idei - találkozóján az irányadó kamatlábat a 0 - 0,25%-os tartományban hagyta.  A találkozó a várakozásoknak megfelelően zajlott, mivel a kamatemelésre a korábbi elemzések csak 32%-os esélyt jósoltak.

A FED előző ülésén még bizonytalan volt, hogy a Központi Bank vajon abban az ütemben emeli-e a kamatot, amelyben azt még júniusban várták. Véleményünk szerint a kamatemelés idén nem következik be, bár a FED elnöke J.Yellen utalt rá, hogy a kamatemelésre akár az elkövetkezendő két ülés valamelyikén is sor kerülhet.

Mi az oka, hogy a FED még habozik? Mindenek előtt azt kell tudatosítanunk, hogy amennyiben a FED kamatot emel, azzal végleg lezárja azt az időszakot, amely a 2008-as gazdasági válságot követte, ezzel egyértelműen jelezve azt, hogy a gazdasági bizonytalanság időszaka véget ért.  A FED nem engedheti meg magának, hogy egy esetleges téves prognózist követő emelés után ismét csökkentenie kelljen a kamatot. Bár sokat javult a helyzet a munkaerőpiacon, az amerikai gazdaság is növekszik, a bérek emelkednek, azonban az infláció nem nő hasonló mértékben. Emellett Kínában is jelentős problémák merültek fel. Ahhoz, hogy az emelés megtörténjen, az összes feltételnek egyszerre kell teljesülnie, amelyre az idén valószínűleg nem kerül sor.

A FED döntésére adott piaci reakció nem volt meglepő. A dollár azonnal meggyengült.  Az euró a dollárhoz képest az 1,14 USD/EUR szintre került. A forint elérte az augusztusban mért legjobb - 270 HUF/EUR szintet. Az előrejelzések szerint a forint-euró árfolyam alakulása változatlan marad.

A hónap végére 310, az év végére pedig 300 HUF/EUR körüli árfolyamra számítunk.  A dollár esetében a hónap végére 274, év végére pedig a 261 HUF/USD árfolyamszintet feltételezünk.

Az AKCENTA CZ-ről:

AKCENTA_logo_HUAz AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 18 éves tapasztalatának köszönhetően 25 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül, jelen van Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 150 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. 

 

 
 
 
 
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat