Akcenta top

Fokozott figyelem kísérte az Európai Központi Bank legutóbbi ülését

Fokozott figyelem kísérte az Európai Központi Bank legutóbbi ülését

Meglepetésre azonban nem került sor

Az EKB legutóbbi, csütörtöki ülésén a várakozásokkal ellentétben nem történt jelentős bejelentés, ugyanis a Bank nem változtatott monetáris politikáján. Arra utaló jelek, hogy az EKB a közeljövőben vezetne be új intézkedéseket, szintén nem voltak.  

A pénzpiacok jelentős figyelemmel kísérték az EKB csütörtöki ülését, amelyen a központi bank bejelentette, marad a kvantitatív program (QE) lazításánál, továbbra is havi 80 milliárd euró értékben szándékozik eszközöket (aktívákat) vásárolni. Két hónappal az ülést megelőzően a pénzintézet úgy döntött, hogy a jövő héten kezdődő QE program keretében elkezd vállalati kötvényeket is vásárolni. A kamatokat illetően nem történt változás, a fő hitelezési ráta nullán áll, a betéti kamat maradt a negatív -0,4%-os tartományban, a lombard aránya pedig továbbra is 0,25%.

Az EKB az elmúlt hónapokban „akcióba lendült“, és elkezdte a különböző rendhagyó intézkedések bevezetését, annak érdekében, hogy ösztönözze az infláció alakulását, valamint, hogy támogassa a gazdasági fellendülést az euróövezetben. Másrészről viszont a Bank elismerte, hogy a lazított monetáris politika eredménye lehet, hogy a szükséges költségvetési reformokra több időt kell áldozni. Ezeket azonban idővel mindenképpen végre kell hajtani annak érdekében, hogy elkerüljenek egy lehetséges válságot az eurózónán belül.

Az EKB elnöke, Mario Draghi és más pénzügyi képviselők által tett nyilatkozatok nem hatnak túl meggyőzően a befektetők számára, ezért kétkedve figyelik az intézkedéseket. Emellett a negatív kamatok és a lazított monetáris politika ellentmondásos hatásokat eredményeztek a monetáris piacon, továbbá azt sem tudni, meddig húzódik az inflációval folytatott „harc“. Annak ellenére, hogy az utóbbi időben növekedtek az olajárak, az EKB nem mutat nagy hajlandóságot a 2016-os fogyasztói árak kiküszöbölésére. A várható 2%-os inflációs célt vélhetőleg 2018-ban éri csak el.

Vitatható, hogy a központi bankok intézkedéseinek, vagy az alacsony infláció elleni harcnak van-e értelme a jelenlegi gazdasági helyzetben. Több országban ugyanis az alacsony infláció hozzájárul a reálbérek növekedéséhez, és lehetővé teszi a háztartások, illetve a vállalatok növekedését, amely általában pozitívan tükröződik a teljes gazdasági mutatókban is.

 
 
 

AKCENTA CZ

Az AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 19 éves tapasztalatának köszönhetően 27 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül jelen van Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 150 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. 
 
 
 
 
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat