Akcenta top

Heti piaci elemzés 2020.06.29. – 2020.07.03.

Heti piaci elemzés 2020.06.29. – 2020.07.03.
  • Munkaerőpiaci adatok érkeztek hétfőn reggel a KSH. A számok fordulatot jeleznek, ugyanis három hónap után először, májusban 31 ezer fővel növekedett a foglalkoztatottak száma az előző hónaphoz képest. Az adat némileg ellentmondásos, mivel a munkanélküliek száma is növekedett, ami egy statisztikai eljárás miatt lehetséges. A leépítési hullám gyorsasága miatt ugyanis az állásvesztők kezdetben 'csak' inaktívként lettek regisztrálva munkanélküli helyett.
  • Európából és a tengeren túlról is érkeztek fontos munkanélküliségi adatok. Az eurózónában a vártnál kedvezőbben alakult a ráta, az elemzői 7,7-es várakozás helyett csak 7,4% volt a munkanélküliségi májusban, ami stagnálásnak mondható. Amerikában viszont jelentősen csökkent a fenti ráta, az áprilisi 14,7%-ról 11% közelébe. A jó teljesítmény fő oka, hogy az USA magánszektora rengeteg új munkahelyet hozott létre, ami segíti a gyors kilábalást a recesszióból. A hírre a tőzsdék is felfelé vették az irányt.
  • Bulgária és Horvátország is csatlakozhat az euróövezethez. Még idén elindulhat csatlakozásuk az ERM2 -höz (európai árfolyam mechanizmus), az euróövezet előszobájához, ahol 2 évet kell eltölteniük, hogy bevezethessék az eurót. Ebben a stádiumban a tagállam valutája meghatározott árfolyamsávban tartózkodhat az euróval szemben.
Szeretne többet megtudni a szolgáltatásainkról és termékeinkről?
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat