Akcenta top

Heti piaci elemzés 2021.11.29. – 2021.12.03.

Heti piaci elemzés 2021.11.29. – 2021.12.03.
  • Majdnem 5%-kal nőttek a fogyasztói árak az eurózónában novemberben. Az infláció jelentős mértékben gyorsult októberhez képest, amikor 4,1%-kal nőttek a fogyasztói árak. Az elmúlt hónapban a gabonafélék és a tejtermékek iránt erős volt a kereslet, így folytatódik a drágulás az élelmiszer-alapanyagok nemzetközi piacán is. 1997 után először lépte át a 20%-ot az ipari árak emelkedési üteme. Októberben az ipari termelői árak szintje 26,6%-kal volt magasabban, mint egy évvel korábban.
  • 0,7%-kal haladta meg az előző negyedéves szintet a magyar gazdaság teljesítménye, 6,1%-os a GDP növekedés. A gazdasági teljesítmény elérte ugyan a válság előtti szintet, de még érdemben elmarad attól a pályától, amit az utóbbi két évben a koronavírus-válság nélkül futott volna be.
  • Vegyes mozgások jellemzik a tőzsdei világot a héten. A hét eleji esések után, Amerikában felpattanás figyelhető meg, az európai részvényindexek szárnyalása után pedig elromlott a hangulat. A tőzsdei hangulatromlás a magyar tőzsdén is érezteti a hatását, esés várható a hazai részvényindexek körében.
  • Enyhén, de csökkent a kínai feldolgozóipar teljesítménye novemberben. Az áruellátás és az árak stabilizálását célzó kormányzati intézkedések kedvező hatásai azonban már érzékelhetők.
  • Csökkent a munkanélküliség Németországban, ahogy a munkanélküliségi ráta is lejjebb ment az előző hónaphoz képest. 5,3%-ra süllyedt novemberben a ráta, az októberi 5,4 százalékról.
Szeretne többet megtudni a szolgáltatásainkról és termékeinkről?
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat