Akcenta top

Heti piaci elemzés 2023.04.24. – 2023.04.28.

Heti piaci elemzés 2023.04.24. – 2023.04.28.
  • A várakozásoknak megfelelően teljesített a francia gazdaság az első negyedévben, a tavalyi utolsó negyedévhez képest 0,2%-os volt az emelkedés, a Reuters által megkérdezett elemzők pont ekkora gyarapodást vártak.
  • Spanyolországban is közzétették a GDP- és inflációs adatot. A spanyol gazdaság jó erőben van, fél százalékos volt a növekedés az előző negyedévhez képest az idei első negyedévben, azaz gyorsult az előző negyedéves 0,2%-ról, és felülmúlta a várakozásokat is.
  • Az amerikai GDP évesített negyedéves mértékben 1,1%-kal nőtt az első negyedévben idén, ami jócskán elmarad az elemzők által várt 2%-os növekedéstől, és ütemes lassulást jelent az előző negyedévhez képest, amikor még 2,6%-kal nőtt a gazdaság évesített negyedéves szinten. Azaz a negyedéves bázisú növekedés nagyjából 0,3% volt az USA-ban.
  • A kelet-közép-európai régióban egyetlenként a magyar gazdaság teljesítménye eshet vissza 2023-ban – derül ki a bécsi gazdasági kutatóintézet (WIIW) szerdán megjelent friss elemzéséből. A kutatóintézet szerint nem csak a gazdaság teljesítménye ad okot pesszimizmusra, a költségvetés helyzete is problémás, az uniós források sorsa pedig továbbra is bizonytalan, ami a hitelminősítőket is további negatív lépésekre ösztönözheti.
Szeretne többet megtudni a szolgáltatásainkról és termékeinkről?
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat