Akcenta top

Heti piaci elemzés 2023.06.05. – 2023.06.09.

Heti piaci elemzés 2023.06.05. – 2023.06.09.
  • Közzétette az Eurostat a végleges rangsort az első negyedéves európai növekedésről, amelyben már minden tagállam szerepel. A friss közlés szerint Magyarország javított egy helyezést a negyedéves bázisú növekedésben. Az előző negyedévhez képest a magyar gazdaság 0,3%-kal esett, ez az ötödik leggyengébb teljesítmény.
  • Májusban 53,6 milliárd forintos deficittel zárt az államháztartás központi alrendszere - közölte a Pénzügyminisztérium az előzetes költségvetési adatot. Az éves hiánycél teljesülése azonban még így is 80% felett van és még mindig kétséges az, hogy a 2023-as hiánycél teljesíthető-e pótlólagos kiigazító intézkedések nélkül.
  • Az első negyedévben a végleges adatok szerint 0,1%-kal csökkent az eurózóna GDP-je, és mivel a tavalyi negyedik negyedévben is visszaesés volt, technikai recesszióba került az eurózóna.
  • Áprilisban a kiskereskedelmi forgalom volumene 12,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, ugyanakkor ez kis mértékű javulás a márciusi 13,1 százalékos zuhanáshoz képest. Ebben szerepet játszhat az is, hogy a tavalyi, választás előtti óriási kormányzati pénzszórás bázishatása lassan mérséklődik. Az ugyanakkor ijesztő, hogy havi alapon a forgalom ismételten csökkent, vagyis a fordulat még messze van.
Szeretne többet megtudni a szolgáltatásainkról és termékeinkről?
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat