Akcenta top

Heti piaci elemzés 2023.10.09. – 2023.10.13.

Heti piaci elemzés 2023.10.09. – 2023.10.13.
  • Kína exportja szeptemberben 6,2 százalékkal, 299,13 milliárd dollárra zsugorodott az előző havi 8,8 százalékos csökkenést követően, a várakozás 7,6 százalékos visszaesés volt. A szeptemberi volt az export ötödik egymást követő csökkenése, de a sorozaton belül a legalacsonyabb ütemű.
  • Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa (CESEE) növekedése felülmúlhatja az Európai Unió átlagát is, de a Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche (WiiW) bécsi közgazdasági intézet kutatása szerint Magyarország kivételt jelent majd. Hazánk Észtország és Litvánia mellett mindössze azon három ország közé tartozik, ahol zsugorodhat az éves GDP 2023-ban
  • Újra felerősödőben van a cégbezárási hullám Magyarországon. Az év első fele a cégmegszűnések jelentős megugrását hozta, de az időszak végére már lassult a növekedés a felszámolási és végelszámolási eljárások számánál. Szeptemberre azonban újra emelkedés látszik a statisztikákban.
  • Éves szinten 3,7%-kal nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban szeptemberben, ami azt jelenti, hogy nem csökkent az éves infláció: augusztusban is 3,7% volt az áremelkedés éves mértéke. Az infláció csökkenése már több hónapja lelassult, ahogy a bázishatás miatti csökkenés kifutott.
Szeretne többet megtudni a szolgáltatásainkról és termékeinkről?
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat