Akcenta top

Ki csillapíthatja a kedélyeket Kínában?

Ki csillapíthatja a kedélyeket Kínában?

Nehezen indult az év a kínai gazdaság számára, bizonytalanságba taszítva ezzel a pénzügyi piacokat. A kínai kormánynak lépnie kell, mielőtt még nem késő.

A kínai értékpapírok az év első hetében 10%-os esést könyveltek el, amely mértéke a sanghaji tőzsdeindex esetében a 17%-ot is megközelítette. Az árzuhanás egyes piacokon olyan mértéket öltött, hogy a tőzsdei kereskedést le kellett állítani. A pánikhangulatot csak tovább fokozták a jüannal és a kínai iparral kapcsolatos hírek. Végül a Kínai Központi Bank arra az elhatározásra jutott, hogy ha csak ideiglenesen is, de beavatkozik a gyengülő jüan és az állampapírok értékesítésébe.

Az értékpapírok túlzott kiárusítása és a kedvezőtlen gazdasági hírek erős nyomást gyakoroltak a kínai fizetőeszközre. Emellett a Központi Bank beavatkozása és az értékpapírpiac támogatása olyan ellentmondásos kombináció, amely a befektetőkben jelentős bizonytalanságot, aggodalmat váltott ki. Mindez rányomta bélyegét az egész kínai gazdaságra.

Egyes kormányzati képviselők abban bíznak, hogy a Központi Bank nem fogja tovább védeni a jüant az értékcsökkenési nyomástól, és hagyja tovább gyengülni. Az érvek, melyek szerint a gyengébb jüan elősegíti az exportot és támogatja a krízisben lévő gazdaságot részben igazak, ám bizonyos fokig ez csak olaj a tűzre. A kínai gazdaság és a bankszektor átláthatatlan rizikót rejt magában. A kínai kormánynak a kialakult állapot csillapítására kellene összpontosítania, mivel a mostani helyzet sokkal drasztikusabb végkifejletet tartogat magában.

A tapasztalt, nagymértékű kiárusítás után nem várható el, hogy a piaci stabilitás önmagától, rövid időn belül helyreálljon. Az illetékes kínai hatóságoknak és vezetőknek kell vállalniuk a felelősséget. Az intervenció költségesnek ígérkezik, de ha nem avatkoznak be a jelenlegi helyzetbe, akkor a tétlenségük megbosszulja magát a jövőben.

 
 
 

AKCENTA CZ

Az AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 19 éves tapasztalatának köszönhetően 27 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül jelen van Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 150 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. 
 
 
 
 
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat