Akcenta top

Kína: válaszúton a gazdaság

Kína: válaszúton a gazdaság

Az elmúlt hetekben bejárta a világsajtót a kínai gazdaság lassulásának és tőzsdei mélyrepülésének híre. A helyi tőzsde drasztikus zuhanása miatt a kormány a jüan pozíciójának gyengítése mellett döntött, emellett növekszik az aggodalom az ingatlanbuborékkal kapcsolatban is. A bankszektor aktivitása 2007 óta 400%-kal, 31 billió USD értékben növekedett, amely jelentősen meghaladja a 10 billió USD nagyságú GDP-t. Mindehhez hozzáadódik az is, hogy viszonylag nagy a kockázatos és várhatóan kifizetetlenné váló hitelek aránya. A jelenlegi szituációban, amikor a befektetések és a hitelek nagy sebességgel nőnek, a bankszektor nem tudja elkerülni a veszteségeket.

A globális piacon Kína meghatározó szerepet tölt be, és nagymértékben hozzájárul a világgazdaság növekedéséhez. Kína felemelkedése ezáltal előnyös a világpiac többi résztvevője számára is. Azonban az ázsiai ország növekedési üteme elveszítette agresszív, kétszámjegyű dinamikáját az elmúlt években. Az a gazdasági modell, amely lehetővé tette Kína számára a gyors fejlődést az elkövetkező évtizedekben már nem fog növekedést hozni. Ennek következtében Kína számos reform előtt áll, amelyek a növekedés megtartásához és stabilitásához szükségesek. A növekedés újbóli felgyorsítása és a stabil fejlődés fenntartásának lehetősége a tervezett reformok hatásosságán múlik. Ugyanakkor egy olyan gazdaság, amely az exportra és a befektetésekre épül feltehetően fokozatosan növekedni fog, amelyet nagy részben a lakossági fogyasztás is befolyásol.

Bár Kína visszaesése hatással van az egész világpiaci gazdaságra, jelenleg nem feltételezzük, hogy a kínai gazdasági komplikációk áthelyeződnének Közép-Európába, és jelentős negatív hatással lennének Magyarországra. Nagyon csekély esélyt látunk arra, hogy a kínai helyzet számottevő hatással lesz a forintra. Ez csak abban az esetben lehetséges, ha Kína válságba kerül a pénzügyi piacokon, és átemeli ezt a válságot Európába is. Ebben az esetben a forint bizonyára eladási nyomás alá kerülne. A kínai gazdaságban számos rizikófaktor fellelhető, de egy komoly válságra elenyésző az esély.

 

Az AKCENTA CZ-ről:

AKCENTA_logo_HUAz AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 18 éves tapasztalatának köszönhetően 25 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül, jelen van Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 150 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. 

 

 
 
 
 
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat