Akcenta top

Lazít az EKB, szigorít a Fed

Lazít az EKB, szigorít a Fed

Mario Draghi az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a monetáris bizottság tárgyalásán egyértelmű üzenetet küldött azzal kapcsolatban, hogy a Központi Bank aggódik az euróövezet jövőjét illetően. Draghi elsősorban a pénzügyi piacokat figyelmezette, miszerint az EKB hajlandó a monetáris politika további lazítására decemberben.

Ugyanakkor nem közölte milyen eszközöket fog erre a célra felhasználni. Az EKB vagy csökkenteni fogja a már így is negatív értékű kamatot, vagy a mennyiségi lazítás (QE) programját fogja meghosszabbítani, és esetlegesen megnövelni a beszerzendő eszközök volumenét. A bank jelenleg aktívumokat vásárol havonta 60 milliárd euró értékben, amely tevékenységét egészen 2016 szeptemberéig fenntartaná. Az AKCENTA CZ elemzője szerint az EKB szempontjából valószínűbb forgatókönyv jelenleg a QE program időtartamának meghosszabbítása. Abban az esetben, ha az euróövezet gazdasági növekedése és az infláció továbbra is problémát jelent, az EKB valószínűleg határozottabban fog eljárni.

Az AKCENTA CZ szakértője szerint kérdéses, hogy az EKB politikájának lazítása mikor történik meg – már decemberben, vagy csak az elkövetkező hónapokban - illetve milyen hatással lesz az euróra. Mindezt befolyásolja, hogy az EKB milyen eszközöket vet be, és milyen mértékben. Jelenleg az erős euró szálka a bank szemében, lényegesebb gyengülése pedig részben stimulálhatná az inflációt. Jelenleg az EKB hagyományos és nem hagyományos eszközeit egyaránt használja monetáris politikája lazítására, miközben több Központi Bank is – mint például a Fed és a BoE - monetáris politikájuk szigorítására törekszik. Ez az eltérés okozza a gazdaságok közötti egyensúlyhiányt, amely idővel áthelyeződik a pénzügyi piacokra is. Az euróra nem vár fényes jövő az elkövetkező negyedévekben. A fő devizapáron az amerikai dollár fölénybe kerül az euróval szemben, és a jövő évben az euró a paritás alá kerülhet az AKCENTA CZ előrejelzése szerint. 

 

Az AKCENTA CZ-ről:

AKCENTA_logo_HUAz AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 18 éves tapasztalatának köszönhetően 25 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül, jelen van Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 150 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. 

 

 
 
 
 
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat