Akcenta top

Magas infláció a kockázatos alapokkal szemben: a központi és a kereskedelmi bankok küzdelme

Magas infláció a kockázatos alapokkal szemben: a központi és a kereskedelmi bankok küzdelme

Abban az esetben, ha a befektető számára már nem kifizetődő a bankban tartania letéteit, könnyen dönthet más, alternatív módszer mellett, például maga őrizheti a pénzét. A központi bankok viszont továbbra is a konzervatív megközelítéssel számolnak, miszerint az emberek megtakarításaikat otthagyják a „biztos kikötőkben“. 

A gazdasági helyzet romlása esetén bevett gyakorlatnak számít a központi bankok kamatcsökkentése. Amikor a megtakarítások felhalmozása kevésbé vonzó, a hitelfelvételek lényegesen elérhetőbbé válnak. Ennek hatására a vállalkozások és a háztartások fogyasztása általában jelentősen megnő, ami segít a hanyatló gazdaság helyreállításában. Sok ország már régóta a defláció határán áll, néhányan már el is érték azt.  Ha a defláció még jobban elmélyül és a reálkamatok még tovább nőnek, akkor a gazdasági fellendülés könnyen megakadhat. Ebből kifolyólag több központi bank, beleértve az EKB-t, a dán, a svájci, a magyar, a svéd és a japán bankokat is, új vizekre evezett és bevezette a negatív betéti kamatokat. A negatív betéti kamatokkal a legtöbb közgazdász és befektetési szakember nem ért egyet, mivel meglehetősen veszélyes eszköznek számít.  

A jelenlegi laza monetáris feltételek szerte a világban lenyomták az állami kötvények értékét és az eddigi legjobb vállalati kötvényeké is nagyon lecsökkent (néhány esetben negatív lett). Ennek következtében a bankok, és sok esetben a befektetési alapok is nagy kihívásokkal néznek szembe a pénzügyi piacokon. A kevésbé rizikós alapoknál, amelyeknél megfelelő hasznot lehetne termelni, már rendkívül nehéz befektetési lehetőséget találni. Így politikájuk miatt kritizálják most a központi bankokat, mivel a jelenleg folytatott „harc“ az inflációval nem kedvez a pénzügyi intézmények profitabilitásának. Azonban a bankok feltehetően nem fognak lemondani céljukról, vagyis a magasabb infláció eléréséről, így a befektetőknek két lehetőségük marad: vagy a kockázatosabb alapok felé veszik az irányt, vagy fel kell készülniük a monetáris politika fokozatos normalizálására.
 
 
 

AKCENTA CZ

Az AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 19 éves tapasztalatának köszönhetően 27 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül jelen van Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 150 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. 
 
 
 
 
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat