Akcenta top

Menedékbe vonultak a piaci szereplők a Brexit miatt

Menedékbe vonultak a piaci szereplők a Brexit miatt

Nagy-Britannia és Észak-Írország Európai Unión belül töltött napjai meg vannak számlálva. Az Egyesült Királyság 1973 óta az EU tagja, azonban a csütörtöki népszavazás eredményei alapján erősen valószínűsíthető, hogy legkésőbb 2018-ban kilép belőle. Az Európai Unióból való kilépés mellett Anglia és Wales polgárai tették le a voksot. Az Európai Unióban való bennmaradásra szavaztak Észak-Írország és Skócia lakosai.

A népszavazás eredménye valószínűleg jelentős volatilitást hoz, a kockázatos eszközöktől a biztonságos eszközök felé fordulásnak a piaci szereplők, amely a pénzpiaci bizonytalanságához vezet. A "biztonságba menekülést" egyébként már most is látjuk, hiszen az olyan, úgynevezett „safe haven” valuták erősödnek, mint az amerikai dollár, a japán jen és a svájci frank.

Az Egyesült Királyság számára egy két éves áthidaló időszak kezdődik, amelynek során az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatának új alapokra helyezéséről folyó tárgyalások történnek majd. A tárgyalások többek között a kereskedelemmel, a munkaerő-piaccal és az európai jogrend brit jogi rendszerbe illesztésével foglalkoznak majd.

Míg a népszavazás eredménye az előzetes közvélemény kutatások alapján meglepetésként értékelhető, a Brexit-tel kapcsolatos piaci reakció mintaértékű. Az angol font péntek kora reggel erős eladási nyomás alá került. Az amerikai dollárral szemben 1,33 USD/GBP szint alá süllyedt, ami a brit valuta leggyengébb teljesítményeként értékelhető 1985 óta. Jelentősen veszített értékéből a font az euróval szemben is - 0,83 GBP/EUR, ami 2014 áprilisa óta a brit valuta legrosszabb értéke. 8 óra után azonban a fontnak sikerült korrigálnia veszteségei kisebb részét. A mai nap folyamán a font jelentős kilengéseire lehet számítani.

Az Egyesült Királyságban lezajlott népszavazás eredményét tükrözi vissza a közép-európai valuták gyengülése is. Az euróval szemben idén most a leggyengébb a magyar forint, amelynek árfolyama a kora reggeli órákban 320 HUF/EUR volt. Jelentősebb veszteségeket könyvelhetett el a forint az amerikai dollárral szemben is - az árfolyama 290 HUF/USD fölött alakult. A fonttal szemben a forint egészen a 382 HUF/GBP értékig erősödött.

A pénzpiacokon tapasztalható feszült hangulat miatt rövidtávon, azaz a következő néhány hétben a magyar forint eladási nyomás alatt maradhat. Jelen pillanatban nem látható világosan, hogy negatív hatással lesz-e a Brexit a magyar gazdaságra, ez nagymértékben függ majd az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti új kapcsolatok mikéntjétől.

 
 
 

AKCENTA CZ

Az AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 19 éves tapasztalatának köszönhetően 27 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül jelen van Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 150 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. 
 
 
 
 
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat