Akcenta top

Meglepő és várt árfolyammozgások is történtek 2016-ban

Meglepő és várt árfolyammozgások is történtek 2016-ban

Egy ország gazdaságpolitikai fejlődését többnyire valutája tükrözi. Ezért nem meglepő, hogy azok a pénznemek, amelyek az idei év eleje óta a legtöbbet gyengültek, olyan országok valutái, ahol súlyos gazdaságpolitikai válságfolyamatok zajlanak, sok esetben ezek a polgárháború küszöbére sodródtak, vagy más háborús konfliktus dúl területükön.

Az említett országok pénznemei gyakran éves szinten több tíz vagy több száz százalékot gyengülnek, kivételes esetben akár több ezer százalékot is. Az idei évben legtöbbet gyengült valutákat tekintve (az amerikai dollárhoz viszonyítva és a mérést a 2016.01.01-től 2016. 12. 01-ig tartó időszakra, azaz tizenegy hónapra vetítve) a szíriai font (134%), az egyiptomi font (126%), a szurinámi dollár (84%), a mozambiki metical (59%), a venezuelai bolivar (59%) és a nigériai naira (53%) került a legrosszabbul teljesítők közé.

Az idén gyengüléssel küzdő valutáknak van egy másik csoportja is. Ezeket a valutákat nagy érdeklődés övezi, mert gyakran gazdaságilag jelentős országok pénznemeiről van szó. Itt három valutát emelnénk ki, az egyik a mexikói peso (vesztesége az amerikai dollárral szemben 21%), a másik a török líra (20%), a harmadik pedig az angol font (15%). Az említett valuták mindegyikének gyengülése mögött konkrét, sajátos okokat találunk. A mexikói peso esetében egyértelmű az összefüggés Donald Trump amerikai elnökválasztáson elért győzelme és azon aggodalmak között, amelyek Mexikó és az Egyesült Államok kereskedelmi kapcsolatainak jövőbeli alakulását övezik. A török líra ezzel szemben azt a bizonytalanságot sínyli meg, amelyet a spekulatív tőke Törökországból való kiáramlása okoz az országban kialakult politikai helyzettel karöltve. A brit font veszteségei pedig a Brexittel hozhatók összefüggésbe.

Ami az eurót és a közép-európai régió valutáit illeti, ezek közül ebben az évben egyik sem gyengült jelentősen a dollárral szemben. Az euró eddigi vesztesége 2% alatti, a cseh korona esetében szintén ez a helyzet. A magyar forint is nem egészen 2%-ot gyengült. A legmagasabb veszteséget ebben a térségben az idei év elejétől a zloty könyvelte el (több mint 7%), amely sokkal érzékenyebb lett a globális gazdaság kockázatainak növekedésére, valamint a jelenlegi lengyel kormány egyes lépései okozta veszélyekre.

Annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben kizárólag az amerikai dollár erősödéséről olvashattunk rendszeresen, vannak olyan valuták is, amelyek ebben az évben erősödtek a dollárral szemben. Ezek általában olyan pénznemek, országok, amelyeket az elmúlt években gazdasági visszaesés sújtott, de az utóbbi időben kilátásaik jelentősen javultak. Nagyon gyakran nyersanyagot exportáló országokról van szó, fizetőeszközeik az elmúlt években jelentősen gyengültek a nyersanyagárak visszaesése miatt. Idén a legjobban felértékelődő valuta meglepő módon az izlandi korona (több mint 14%). Ebben az évben több mint 12% erősödést ért el a dollárral szemben a brazil real és az orosz rubel is, továbbá közel 9%-ot a dél-afrikai rand.

 
 
 

AKCENTA CZ

Az AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 19 éves tapasztalatának köszönhetően 27 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül jelen van Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 150 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. 
 
 
 
 
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat