Akcenta top

Megpecsételődött volna az euró sorsa?

Megpecsételődött volna az euró sorsa?

Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból lavinát indított el a tagországok közt, a közelgő európai választások kapcsán teret nyernek az euroszkeptikus pártok is. Az egyik legfőbb kérdés az, hogy vajon a csatározásnak milyen hatása lehet Európa gazdaságára és az euróra.  

Nagy-Britannia Európai Unióban való bent maradásáról tartott múlt évi népszavazása és annak eredménye Európa-szerte széles körben engedett teret az euroszkepticizmusnak. Az Európai Unió szinte minden országban van olyan politikai párt, amelyre illik a fenti jelző. Nem pusztán az euróövezeten kívüli országokban, hanem az euróövezet magját alkotó államokban is megfigyelhető a tendencia. Tekintettel arra, hogy az idei évben több meghatározó uniós országban választások lesznek, magától értetődő a kérdés, hogy lesznek-e, és amennyiben igen, milyen módon erősödnek meg az úgynevezett euroszkeptikus pártok, valamint ennek milyen hatása lehet a közös európai valutára, és az európai gazdaság növekedésére.

2017-ben Hollandiában már tartottak fontos választásokat, ahol a Szabadság Párt jelentősen megerősödött. Április végén és május elején kerül sor a francia elnökválasztásra, ahol nagy valószínűséggel Marine Le Pen bejut a második fordulóba, akinek pártja, a Nemzeti Front (Front National) programja tartalmazza többek között az euró övezetből való kilépést is. „Az elnökválasztás második fordulójában azonban Le Pen-nek csak minimális esélye van a sikerre.” – vélekedik az AKCENTA CZ szakértője, Miroslav Novak.  

Nem zárható ki, hogy előrehozott választások lesznek Olaszországban, ahol folyamatosan növekszik az előnye az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom pártnak (Five Star Movement). Ezzel szemben a német parlamenti választásokon két Európa-barát párt között dőlhet majd el a verseny, a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták között. Ugyanakkor Németországban is egyre népszerűbb egy euroszkeptikus párt, ez az Alternatíva Németországért (Alternative for Germany).

„Az idei évre vonatkozóan abból a feltételezésből indulunk ki, hogy az euroszkeptikus pártok megerősödése egyelőre még nem elég jelentős ahhoz, hogy számottevően befolyásolja az euró árfolyamát, vagy visszatükröződjön az európai gazdaság teljesítményében.” – vélekedik az AKCENTA CZ szakértője, majd hozzátette – „Döntő hatása az euró árfolyamára idén is elsősorban az Európai Központi Banknak lesz. Az Európai Központi Bank monetáris politikája a negatív kamatlábbal, és a mennyiségi lazítások (QE) programmal továbbra is támogatni fogja az idei gazdasági növekedést Európában.” Az Európai Bizottság legutóbbi előrejelzésében 2017-re 1,8%-os GDP növekedést irányoz elő, amely az erős évkezdést tekintve reális becslés.

 
 
 

AKCENTA CZ

Az AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 20 éves tapasztalatának köszönhetően 29 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül jelen van Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 180 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. 
 
 
 
 
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat