Akcenta top

Mi mozgatja a forintot a nyár folyamán?

Mi mozgatja a forintot a nyár folyamán?

Az elkövetkezendő hónapokban továbbra is jelentősen érzékelhetőek lesznek a Brexit hatásai. A következő tárgyalások Nagy-Britannia és az Európai Unió között kulcsfontosságúak lesznek, ugyanis azokon dől majd el, mennyire marad szoros a gazdasági együttműködés.

A befektetők is próbálják kitalálni, hogy melyik oldalára esik az érme. Vajon megmarad a bizonytalanság az európai politika és gazdaság körül, amely mostanáig elvette a befektetők kedvét a kockázatosabb invesztícióktól?Esetleg kiderül, hogy a Brexit nem is lassítja olyan mértékben a gazdaságot, mint ahogy azt várták? Sok tényező okozhatja a gazdasági hangulat megváltozását, és a jelenleg alacsony hozammal járó befektetésektől vonzóbb lehetőségek kínálkozhatnak a feltörekvő piacokon. Ebben az esetben a magyar forint is kiemelt figyelmet kaphat a befektetők körében.

 A jelenlegi helyzetben egyre több makrogazdasági bizonytalanság lép fel, ezért a befektetők között valószínűleg népszerűbbek lesznek a biztonságosabb, nagyobb likviditással rendelkező eszközök, amit a devizapiacon jelenleg az amerikai dollár, a svájci frank, illetve a japán jen képvisel. Az euró a jelenlegi feszült politikai helyzet miatt nagy nyomás alatt van, és amennyiben ez fokozódik, úgy a pénzeszköz jelentős gyengülésnek indulhat.

A monetáris politika további lazítása, a kínai gazdaság átalakulása és az európai politikai bizonytalanság további aggodalmakat kelthetnek a befektetőkben. Ezek a történések azt eredményezhetik, hogy az év hátralévő részében kevés kiszámítható trenddel szembesülnek a befektetők, ellenben a magas volatilitású lehetőségek egyre jellemzőbbek lesznek.

Továbbra is nyomás alatt marad a forint

Ami a forint-dollár devizapárt illeti, a hazai fizetőeszköz a nyári hónapokban valószínűsíthetően továbbra is gyengébb marad, ez a 280 HUF/USD szintet jelenti.. A befektetők már kételkednek abban, hogy a FED szeptemberi ülésén megemelné a kamatokat, azonban ha az Egyesült Államokból nem érkeznek kedvezőtlen gazdasági adatok, akkor a dollár iránti kereslet viszonylag nagy marad, ami a pénzeszköz erősödését hozhatja.

A forint-euró árfolyamon a fentiekhez hasonló alakulás várható, azaz a forint az elkövetkezendő hónapokban nyomás alatt lesz, nem csak a Brexitből fakadó kockázatkerülés miatt, hanem a magyar gazdaság lassulásának eredményeként is. A gazdasági növekedés fokozatosan elveszti lendületét, és a második félévben várhatóan tovább lassul, ami elsősorban az autóipari gyengülő aktivitásnak és az EU-s források apadásának köszönhető. Ezen túlmenően a GDP növekedésére hatással van a német gazdaság teljesítménye, illetve a kínai gazdasági események. Előrejelzések szerint a forint a nyár folyamán a 313 HUF/EUR határ felett marad, és a fent említett makrogazdasági bizonytalanságok miatt az elkövetkezendő időkben még tovább romolhat népszerűsége.

 
 
 

AKCENTA CZ

Az AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 19 éves tapasztalatának köszönhetően 27 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül jelen van Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 150 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. 
 
 
 
 
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat