Akcenta top

Nem járnának jól a britek a Brexittel

Nem járnának jól a britek a Brexittel

A brit gazdaságot rövid- és hosszútávon is inkább negatív hatások érhetik az Európai Unió elhagyásával. A kilépést nem csak a szigetország, de más európai államok is megszenvednék. Bár a magyar gazdaságot csak korlátozottan érintené a Brexit, a forint gyengülésével számolnunk kell.

Az elmúlt hetekben az Egyesült Királyságban erősödött a Nagy-Britannia EU-ból történő kilépését sürgetők tábora, és az eddig készült közvélemény kutatások közül a múlt héten először volt e csoport támogatottsága nagyobb, mint az EU-ban maradást szorgalmazók bázisa. A legutolsó hétvégi közvélemény kutatások azonban, ha szorosan is, de Nagy-Britannia EU-tagságának megőrzését jósolták. Továbbra is sokan bizonytalanok a tekintetben, hogy miként szavazzanak, a számuk megközelíti a 10%-ot. A Bloomberg ügynökség keddi felmérése szerinti a Brexit valószínűsége 31%.

Ideges piacok, kiváró befektetők

A népszavazás végkimenetével kapcsolatos idegesség az elmúlt hónapokban nem csak a brit eszközök áraiban nyilvánult meg.  A devizapiacon a font tartósan gyengült az euróval szemben, és áprilisban az árfolyama megközelítette a 2014 májusa óta leggyengébb 0,81 GBP/EUR szintet. A referendum eredményével kapcsolatos bizonytalanság legnagyobb nyertese június elejétől a svájci frank. Az esetleges Brexit miatt eladási nyomás alá kerültek a közép-európai valuták is, például a forint és a lengyel zloty. A brit kötvények esetében nőttek a kockázati prémiumok, az ún. CDS-ek. A brit reálgazdaságban csökkent a befektetői tevékenység, számos cég a népszavazás eredményére várva visszatartja a beruházásait.

Negatív hatások rövid- és hosszútávon is

Rövidtávon, azaz a népszavazás és az ország EU-ból történő (valószínűleg 2018-ban bekövetkező) hivatalos kilépése közötti időszakra vonatkozóan az elemzések nagy része egyetért abban, hogy a Brexit jelentős pénzpiaci bizonytalansághoz és erőteljes kilengésekhez vezetne, ami a reálgazdaság vonatkozásában jelentősen negatív következményekkel járna. Nagy-Britanniának ezen időszakban számos, például a brit jogrend szerves részét képező európai jogalkotásra vonatkozó bonyolult kérdést kellene megoldania, valamint tárgyalásokat kellene folytatnia az ország és az EU közötti 2018 utáni, új kereskedelmi feltételrendszerről. Feltételezik, hogy a Brexit 2018-ig több mint 1 százalékponttal csökkentetné a GDP-t.

Hosszú távon, azaz a 2030-ig tartó időszakra vonatkozóan a legtöbb elvégzett elemzés úgyszintén egyetért abban, hogy a brit gazdaságra gyakorolt hatások negatívak lennének. A GDP csökkenése 3 és 9 százalékpont közötti tartományban mozogna. Nagy-Britanniának valószínűleg gyengébb külkereskedelmi növekedéssel, kevesebb külföldi beruházással és lassabb munkaerő-növekedéssel kellene szembenéznie. Feltételezhető, hogy mindezen negatív tényezők komplex kihatása nagyobb lenne azzal a ténnyel szemben, hogy Nagy-Britanniának ezután nem kellene hozzájárulnia nettó befizetőként az EU költségvetéséhez.

Gyengülést hozhat a forintnak

Erősen valószínűsíthető, hogy a forint gyengülne az euróval szemben, a kiárusítások befolyásolnák az ottani részvénypiacot, és a magyar államkötvények is eladási nyomás alá kerülhetnek. Lelassulhat a Nagy-Britanniába irányuló magyar kivitel, elsősorban az ország hivatalos kilépésének évét, azaz 2018-at követően. A Magyarország és Nagy-Britannia közötti kereskedelmi mérleget jelentős magyar többlet jellemzi. 2013-ban például a GDP-hez viszonyított külkereskedelmi többlet Nagy-Britannia esetében az összes EU tagállam közül a legnagyobb volt, és megközelítette a 2%-ot. A Nagy-Britanniába irányuló magyar exportot közvetett negatív hatások is érnék, például az Egyesült Királyságba irányuló német kivitel gyengülése miatt. Összességében azonban Magyarország nincs annyira kitéve a nagy-britanniai események következményeinek, mint Hollandia, Írország vagy más közép-európai országok, például a Cseh Köztársaság vagy Szlovákia. Az esetleges Brexit magyar gazdaságra kifejtett hatása inkább korlátozottnak tekinthető.

Csütörtökön döntenek a britek

Holnap kerül sor a rég várt népszavazásra arról, hogy Nagy-Britannia (NB) vajon az Európai Unió tagállama marad-e. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 8-tól 23 óráig tartanak nyitva, és az első eredményekkel pénteken kora reggel ismerkedhetünk meg. A végeredményt péntek délelőtt teszik közzé. 

 
 
 

AKCENTA CZ

Az AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 19 éves tapasztalatának köszönhetően 27 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül jelen van Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 150 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. 
 
 
 
 
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat