Akcenta top

Német parlamenti választások – az euróra gyakorolt hatás korlátozott, az FDP és a Zöldek között a program nem egyeztethető össze

Német parlamenti választások – az euróra gyakorolt hatás korlátozott, az FDP és a Zöldek között a program nem egyeztethető össze

Az FDP, mint liberális párt, a szabad kereskedelmet, az üzleti vállalkozásokat, a bürokrácia és a társadalombiztosítási járulékok csökkentését, valamint az államadósság csökkentését támogatja. A Zöldek viszont arra törekszenek, hogy többet fordítsanak az ún. zöldpolitikára és magasabb adókat szeretnének bevezetni a nagyon tehetősek részére a bankszektor szigorú felügyelete mellett.

A német parlamenti választásokban a favorizált CDU/CSU 32,8%-t, az SPD 20,4%-t, az AfD 13,0%-t, az FDP 10,7%-t, a Die Linke 9,1%-t, a Zöldek pedig a szavazatok 9,0%-t szerezték meg. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a szociáldemokrata SPD ezt megelőzően elutasította egy nagyobb koalíció folytatását, a választási eredményekből a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek profitáltak. A koalíciós tárgyalások azonban bonyolultak lehetnek némely kulcsfontosságú politikai-gazdasági kérdésben való véleménykülönbség miatt, mint például az euróövezet gazdasági integrációja, a gazdasági reformok, a fiskális politika valamint a külpolitikai kérdések Németországban történő elmélyítése. Mindazonáltal az FDP és a Zöldek számos politikai területen ellentétes véleménnyel vannak.

Konkrét problémák merülhetnek fel a gazdasági kérdésekben is. Az FDP, mint liberális párt, a szabad kereskedelmet, az üzlezi vállalkozásokat, a bürokrácia és a társadalombiztosítási járulékok csökkentését, valamint az államadósság csökkentését támogatja. A Zöldek viszont arra törekszenek, hogy többet fordítsanak az ún. zöldpolitikára, magasabb adókat szeretnének bevezetni a nagyon tehetősek részére a bankszektor szigorú felügyelete mellett. Az európai integráció ügyében is eltérő véleményen vannak. Az FDP többsebességes Európát szeretne,  véget vetne az Európai Központi Bank zérófizetési politikájának, és nem ért egyet az euroövezeti országok közötti adósság megosztásával és transzferekkel sem. A Zöldek ezzel szemben erőteljesen Európa párti párt, az EU szorosabb politikai-gazdasági integrációja mellett állnak, az Európai Parlament hatáskörének megerősítése és a megszorító intézkedések csökkentése a céljuk. És ennek eredményeképpen problémás lehet a megegyezés a külpolitikát illetően. Az FDP támogatja az EU szerepvállalását a NATO-ban az Egyesült Államokra való orientálódással. Ezzel szemben a Zöldek ellenzik az olyan gazdasági megállapodásokat, mint a TTIP, előnyben részesítve az EU közös védelmi politikáját, és a védelmi intézkedésekre vonatkozó a GDP 2% -át meghaladó kiadások ellen is fellépnek.

A devizapiacon a német parlamenti választások eredményeire reagálva az euró az amerikai dollárral szemben 1,19 USD/EUR-ra gyengült. A jövőbeni koalícióval kapcsolatos  bonyolult tárgyalások ellenére sem várható azonban, hogy ez lényegesen nagyobb hatást fog gyakorolni a közös európai valutára.

 
 
 

AKCENTA CZ

Az AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 20 éves tapasztalatának köszönhetően 29 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül jelen van Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 180 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. 
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat