Akcenta top

NORMALIZÁLÓDIK A FED MONETÁRIS POLITIKÁJA

NORMALIZÁLÓDIK A FED MONETÁRIS POLITIKÁJA

Az Amerikai Központi Bank (FED) december közepén döntött a már régen várt kamatemelésről. A FED nem okozott meglepetést a piacokon, a kamatokat a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 0,25%-ról 0,5%-ra emelte. 2006 júniusa óta ez volt az első kamatemelés.

A FED ezzel a lépésével megkezdte a monetáris politikája normalizálását, egyértelműsítve azt, hogy a 2008-as gazdasági válság hatásai nem gyűrűznek tovább. A befektetők számára most az az elsődleges kérdés, hogy milyen ütemben és mértékben fogja megnyitni a FED a monetáris csapokat. 2016-ban előreláthatólag három a mostanihoz hasonló 0,25%-os emelés várható. Amennyiben az amerikai gazdaság és a makro-mutatók nem az elvárások szerint alakulnak, vagy pedig megnő a gazdasági növekedés kockázata, a FED lassabb és megfontoltabb lépéseket eszközöl majd az AKCENTA CZ előrejelzése szerint.

A pénzpiacoknak már sikerült előzetesen is megjósolniuk a FED emelését, így várakozásaikat már beépítették az árfolyamba. A devizapiacon ezért nem kavart nagy vihart a FED intézkedése. Bár a fő devizapárokban mindkét oldalon jelentkeztek kisebb ingadozások, rövid időn belül helyreállt az euró-dollár volatilitása. Az AKCENTA CZ arra számít, hogy a FED jövőbeni intézkedéseiből az amerikai dollár profitál majd. A FED és az EKB eltérő gazdaságpolitikája azt eredményezheti, hogy az amerikai dollár az euróval szemben a következő évben eléri a paritást.

2008 decembere óta a FED a nullán tartotta a kamatlábakat, és az ezzel egy időben futó háromlépéses programjával ösztönözte az amerikai gazdaság növekedését. Az USA-nak a recesszió után sikerült visszaállnia az azt megelőző szintre, és a gazdasági aktivitás azóta is egyre erősödik. A vállalati befektetések és a háztartások fogyasztása meggyőző tempóban növekszik, sőt az ingatlanpiac is kecsegtető eredményeket produkál. Fontos és a FED számára érzékeny téma a munkaerő-piac fejlődése. A munkanélküliségi ráta 5% körüli értéke és az új munkahelyek száma is azt tükrözi, hogy az amerikai gazdaság jól teljesít. A FED azonban a munkaerő-piac fejlődését fenntartásokkal kezeli, és úgy véli, hogy az abban lévő növekedési potenciál ettől jóval nagyobb.

AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat