Akcenta top

Növekvő globális kockázatok miatt szigorít a FED

Növekvő globális kockázatok miatt szigorít a FED

A régóta tartó kísérletezgetés az alacsony kamatlábakkal, és a fokozott mértékű pénznyomtatás utólagos negatív hatásai egyre jobban megmutatkoznak a gazdasági adatokban, illetve a központi bankok monetáris politikájában. Úgy tűnik, hogy a FED-nek nincs konkrét elképzelése arról, hogyan alakul majd az amerikai gazdaság. Ez azért jelent problémát, mert a bank jövőbeni döntéseit csak makrogazdasági adatokra tudja alapozni, ezek az adatok azonban sokszor ellentmondásosak, illetve csak bizonytalan becslések leszűrésére alkalmasak.

Június 15-én lezajlott az Amerikai Központi Bank (FED) legutóbbi ülése, a csúcspont azonban az azt követő sajtótájékoztató volt. A várakozásoknak megfelelően a FED változatlanul hagyta a kamatokat, valamint közölte, hogy az év végéig még legfeljebb egy kamatemelés várható, annak ellenére, hogy az előzetes becslések négy úgynevezett „hike”-ot (emelést) jeleztek. A fő ok, amiért ilyen korrekciós tervet és szigorított monetáris politikát alkalmaz a FED az, hogy emelkednek a globális kockázatok,ebből eredően pedig nő a volatilitás a pénzpiacokon. Ennek következménye a befektetőket övező bizonytalanság is, mivel ők is egyre nehezebben találnak olyan lehetőséget, amely az adott kockázathoz mérten arányos hozammal rendelkezne.

Ha a központi bank még idén változtat jelenlegi politikáján, akkor arra valószínűleg szeptemberben vagy decemberben kerül sor. Egy júliusi „hike” lehetőségét ugyanis a múlt szerdai FED ülésen történtek jelentősen csökkentették.

Janet Yellen, az amerikai jegybank elnöke a sajtótájékoztatón közölte, az amerikai gazdaság egy új „érába” lépett, ahol a gazdasági növekedés elmarad az eddig megszokottól, és, ahol a kamatlábak továbbra is alacsony szinten maradnak. A FED ellenben hajlandó elismerni, hogy az Egyesült Államok gazdasági problémái, jellegüket tekintve, nem ciklikusak, hanem inkább strukturális hibákból fakadnak. Ez azért állítható, mert a többi központi bank arra számított, hogy az amerikai gazdaság jóval erősebb lesz a jelenleginél.

 
 
 

AKCENTA CZ

Az AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 19 éves tapasztalatának köszönhetően 27 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül jelen van Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 150 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. 
 
 
 
 
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat