Akcenta top

Valótlant állítanak a görög bankok stressz tesztjei?

Valótlant állítanak a görög bankok stressz tesztjei?

A pénzügyi válság hatásai még mindig nem tűntek el teljesen, és az Európai Központi Bank stressz tesztjeinek eredményeit visszafogottan kell kezelni. Az EKB-nak inkább a problémák okainak megszüntetésére kellene összpontosítania, nem pedig valótlan eszközökkel félrevezetnie a piaci szereplőket.

Az Európai Központi Bank (EKB) nemrég tette közzé a négy legnagyobb görög bank stressztesztjeinek eredményeit. A tesztek azt mutatják, hogy a pénzügyi szektor helyzete Görögországban jelentősen javult, azonban, ha részletesebben szemügyre vesszük, már nem annyira optimista a szituáció. Mindenekelőtt hangsúlyozni kell, hogy egyes közgazdászok már egy ideje nem veszik túl komolyan ezeket a stresszteszteket.  Az EKB-t ugyanis gyakran azzal gyanúsítják, hogy a tesztek feltételeit úgy határozza meg, hogy pozitív eredményük legyen, és ne növekedjen a feszültség a piacokon.

„Ezt láthattuk például 2015-ben, amikor az európai országokban sok jelentős bankot teszteltek ebben az évben. Habár a tesztek túl jól sikerültek, eredményüket a valóságnál sokkal jobb színben tüntették fel. Az évek összeadódtak, és újabb tesztek eredményei állnak rendelkezésünkre – ezúttal csak Görögországból.  Ezekből az következik, hogy a görög bankszektor helyzete jelentősen javult.”mondta Filip Přibáň, az AKCENTA CZ szakértője.

Mi ennek az oka?

Az EU gazdasági helyzetének javulása. Ugyanakkor az EU pénzügyi szektorát az elmúlt években masszív mennyiségi lazítás támogatta. A görög bankok helyzete azonban nem változott sokat, csak javult a környezet, amelyben működnek. 2015-ben például szakértők azt elemezték, hogy hogyan reagálna a görög bankszektor a GDP 6,8%-os csökkenésére, majd 2018-ban azt, hogy miképpen reagálna a GDP mindössze 1,3%-os csökkenésére, és 2019-ben is csak 2,1%-os csökkenést vizsgáltak.

Exhibit 2

Azt azonban senki sem tudja, hogy mi történik rosszabb gazdasági fejlődés esetén, vagy akkor, ha az EKB befejezi a mennyiségi lazítást. Ugyanúgy vitatható az is, hogy mi folyik az EU pénzügyi szektorával egy olyan időszakban, amikor a monetáris politika jelentősen megszigorodik (ha ez egyáltalán bekövetkezik az elkövetkező években), és növekedni fog az inkább kockázatos és a kevésbé kockázatos kötvények közötti kamatkülönbözet.

„Annak ellenére, hogy az EKB arról biztosít bennünket, hogy csökken az európai pénzügyi szektor kockázata, még mindig óvatosnak kell lennünk. A problémás országokban előforduló fertőzések Európára is átterjedhetnek. A pénzügyi válság hatásai még mindig nem tűntek el teljesen, és az EKB stressz tesztjeinek eredményeit vissza fogottan kell kezelni. Az EKB-nak inkább a problémák okainak megszüntetésére kellene összpontosítania, semmint olyan eszközök felkutatására, amelyekkel meggyőzheti a piacokat arról, hogy minden rendben van.”mondta Filip Přibáň, az AKCENTA CZ szakértője.

 
 
 

AKCENTA CZ

Az AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 20 éves tapasztalatának köszönhetően 33 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül jelen van Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 180 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli.
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat