Akcenta top

Miért fontos a deviza középárfolyamok figyelése

Miért fontos a deviza-középárfolyamok figyelése?

A devizával történő kereskedés során nem csak a vételi és eladási árfolyamot kell folyamatosan monitorozni, hanem a deviza-középárfolyamok figyelése is központi szerepet játszik, ahhoz, hogy valamely ügyletünk sikeres legyen.

Hogyan alakulnak ki a deviza-középárfolyamok?

A devizaárfolyam egyik jellemző sajátossága, hogy leginkább koncentrált piacon alakulnak ki, amikor egy kereskedő vállalkozás vagy egy bank úgymond jegyzi az árfolyamot. Ebben pedig megkülönböztetik a vételi árfolyamot és az eladási árfolyamot. Egyszerűen meg lehet különböztetni a kettőt, a vételi árfolyam az az ár, amin az árfolyamot jegyző hajlandóságot mutat megvásárolni a külföldi fizetőeszközt, míg az eladási árfolyam az az ár, amin a külföldi fizetőeszközt el akarja adni. Mindebből levonható a következtetés, hogy a vételi árfolyam mindig alacsonyabb, mint az eladási. A deviza középárfolyamok e két árfolyam számtani átlagai. Noha a konkrét eladás és vásárlás folyamatában nem használatosak, a deviza-középárfolyamok mégis fontos szerepet töltenek be. Leginkább a különféle statisztikai adatok, számviteli kimutatások során, összehasonlításoknál játszanak lényeges szerepet. A deviza-középárfolyamok emellett kiküszöbölik az aktuális adás-vétel árfolyam alkalmazásából adódó esetleges torzításokat is.

Egyszóval a deviza-középárfolyamok alkalmazása nagyon precíz rálátást nyújtanak a devizapárok és egyes devizák egymás közötti kereskedelmi viszonyára, valamint az árfolyamszint-változást is jól lehet velük prezentálni.

A deviza-középárfolyamok folyamatos figyelésével elérhetjük azt, hogy a megfelelő időben lépünk egy adott ügyletben, vagy megfelelő időben váltjuk pénzünket egyik devizáról a másikra, de a deviza alapú hitelszerződéseknél is fontosak az aktuális deviza-középárfolyamok.

Szeretne többet megtudni a szolgáltatásainkról és termékeinkről?
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat