Akcenta top

A deviza a zsebünkben

A deviza ügyletelés hétköznapjai.

Még napjainkban is az a nézet érvényesül, hogy a deviza ügyletelés csak a bankok, nemzetközi vállalatok vagy az egyes államok kormányainak a kiváltsága. Sokunknak az eszébe se jut, hogy ezzel a tevékenységgel már többé-kevésbé kapcsolatba is kerültünk. Ez a nagyon összetett és elvont fogalomnak tűnő tevékenység igazából nagyon is egyszerű.

A deviza a külföldi készpénz nélküli fizetés egyik módja. A deviza eszközök közé tartoznak például a csekkek, értékpapírok, részvények, kötvények. Ha figyelembe vesszük, hogy a deviza ügykezelés leggyakoribb módja a hazai bankok letétje a külföldi bankoknál az ottani pénznemben, akkor már nagyon közel vagyunk a megoldáshoz. Ha eszünkbe jut az, hogy a külföldi szabadságokon egyre többször használjuk a bank- vagy a hitelkártyánkat, vagy az webáruházakban külföldi árut vásárolunk és fizetünk, akkor éppen ilyen deviza ügyletet hajtunk végre, mert a bankunk külföldi deviza letétjét használjuk éppen ki. Például cseh bankok felméréseinek az eredményei is azt mutatják, hogy a válaszadóknak a több mint a fele a készpénz nélküli fizetést külföldön is teljesen természetes dolognak tartja. Az webáruházak vásárlói között pedig ez az arány átlépi a 90%-ot is. Láthatjuk, hogy a deviza használata manapság már teljesen hátköznapivá vált.

Azonban figyelembe kell vennünk a bank- vagy a hitelkártyák használatánál bizonyos biztonsági intézkedéseket is a kártyákkal való visszaélések megelőzése érdekében. Ilyen például a PIN kód, vagyis a személyi azonosító szám használata, amire érdemes figyelni. További veszély fenyegethet például gyermekeink részéről a számítógépes játékok letöltésénél. Itt bizony gyakran vannak a szerződésekben elrejtett fejezetek, amik hosszú időre devizában történő fizetési elkötelezettséget jelenthetnek a számunkra.

Ha többször végzünk az említettekhez hasonló deviza ügyleteket, jobb, ha deviza készletet tartunk bankunknál.

Szeretne többet megtudni a szolgáltatásainkról és termékeinkről?
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat