Akcenta top

Devizaopció

Mi a DEVIZAOPCIÓ

Pénzügyi eszköz konkrét devizapár kockázati fedezetére, amely az ügyfélt érintő, esetleges negatív alakulása miatt válik szükségessé. Egyúttal lehetővé teszi, hogy az ügyfelek nyereségre tegyenek szert a devizapiac ellenkező irányú alakulása esetén. DEVIZAOPCIÓ vásárlásakor az ügyfél jogosult, de nem köteles előre meghatározott árfolyamon megvásárolni vagy eladni az adott devizát, előre meghatározott jövőbeli időpontban. E jog megszerzéséért az opció vevője az eladó félnek ún. opciós prémiumot fizet.

Melyek a DEVIZA OPCIÓ előnyei

A DEVIZA OPCIÓ, a határidős (forward) ügylethez hasonlóan, lehetővé teszi, hogy az ügyfelek biztosítsák pénzeszközeiket a kedvezőtlen árfolyam-mozgások ellen. A forward üzlettel szemben azonban az ügyfélnek lehetősége van arra, hogy az ő szempontjából pozitív piaci fejlemények esetén ne használja ki az opciót, és az ügyletet az adott napon, a devizafedezeti árfolyamnál kedvezőbb, azonnali (spot) árfolyamon valósítsa meg. Az ügyfelek így részesedhetnek az árfolyam kedvező alakulásából.
 
  • A DEVIZAOPCIÓ vásárlása esetén az ügyfél nem köteles letenni pénzügyi biztosítékot, a vevő csak a vissza nem térítendő opciós prémiumot fizeti.
  • A DEVIZA OPCIÓ eladása esetén az ügyfél köteles letenni pénzügyi biztosítékot, ebben az esetben azonban a prémium nála kerül jóváírásra.

A DEVIZAOPCIÓ változatai

  • Vételi (call) opció - jogot biztosít a birtokosnak, hogy a jövőben a fő devizát a másodlagos devizáért vásárolja meg, előre meghatározott árfolyamon.
  • Eladási (put) opció - jogot biztosít a birtokosnak, hogy a jövőben a fő devizát (a devizapárban az első tag) a másodlagos devizáért (a devizapárban a második tag) eladja, előre meghatározott árfolyamon.

Elszámolás szerinti változatok

  • Amerikai opció - a megállapodás és a lejárat napja között az opció birtokosa bármikor jogosult lehívni az opciót.
  • Európai opció - az opció birtokosa az opciót csak a lejárat napján jogosult lehívni.

Forward ügylet megszerzésének feltételei:

A határidős ügyletek megkötésekor az ügyfél bizonyos típusú kockázatokat vállal (a piaci, azaz árfolyam- és kamatkockázatot, a másik szerződő féllel kapcsolatos kockázatot, a likviditási kockázatot, a tőkeáttételi hatással kapcsolatos kockázatot). A kockázat minden esetben a határidős ügylet céljától és alkalmazási módjától függ. A Keretszerződés aláírása és az üzletkötés előtt, illetve az Ön kérésére bármikor a kereskedők szívesen megmagyarázzák Önnek – szóban vagy írásban – a kockázatok típusait.
 
 
A biztosítási műveletek megkötésével a szóban forgó szolgáltatást nyújtó összes résztvevő számára elkötelezettség keletkezik az ezen ügyletek másik oldalán levőkkel szemben. Ez az elkötelezettség a következő módokon fedezett:
  • Az ügyfél pénzeszközeinek blokkolása
  • Dealing limittel
  • Váltóval biztosított dealing limittel
Szeretne többet megtudni a szolgáltatásainkról és termékeinkről?
Budapest - az AKCENTA CZ 2011-től van jelen Magyarországon
Kapcsolódó mellékletek
Pontos információk a szolgáltatásról
 
Az AKCENTA CZ a.s. nem vállal felelősséget bármi olyan kárért vagy nyereségkiesésért, amit bármelyik személynek a jelen weboldalon, illetve a társaság marketinganyagában szereplő információ vagy adat alkalmazása okozott. Az AKCENTA CZ a.s. felhívja a figyelmet, hogy a jelen weboldalon, illetve a marketinganyagban szereplő határidős ügyletek megkötése kockázatokkal jár, melyeket az ügyfél a lehető legnagyobb mértékben köteles megismerni, megérteni és mérlegelni, szükség esetén pedig további információkat köteles kérni. Részletesebb információk a határidős ügyletekkel kapcsolatos kockázatokról az AKCENTA CZ a.s. weboldalán, „A határidős ügyletek megkötésével kapcsolatos egyes kockázatok” link alatt olvashatók. A kockázatokra vonatkozó információkkal az AKCENTA CZ a.s. munkatársai is szolgálnak.
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat