Akcenta top

Kérdések és válaszok – CRS űrlap (Common reporting standard) - Adóügyi illetőség

Kérdés: CRS – Miről is van szó?

A CRS (Common reporting standard) egy egységes globális szabvány az adóinformációk automatikus cseréjére a világ minden résztvevő joghatóságának adóhatósága között. A kért adatokat a bankok, fizetési intézmények, értékpapír-kereskedők és egyes biztosítótársaságok kötelesek ellenőrizni.

Miért akar az AKCENTA ilyesmit?

Ezeket az információkat, csakúgy, mint minden banknak és pénzügyi intézménynek, a Törvénytár adóügyi nemzetközi együttműködésről szóló, 2013. évi 164. sz. törvénye értelmében kell gyűjtenünk.

Mit fog tenni az AKCENTA az adatokkal?

Az AKCENTÁ-nak ezen adatokról minden ügyfele esetében nyilvántartást kell vezetnie. Ha a törvény előírja, ezeket tovább kell jelentenie a felügyeleti szerv részére (amely a szakosodott adóhivatal).

Mit jelent a TIN/adószám?

Arról a számról van szó, amely alatt az adott alany kommunikál az adóhivatallal (ez természetes személyekre vagy „FOP”-okra - azaz: vállalkozási tevékenységet végző természetes személyekre vonatkozik – az OECD meghatározása szerint ez az alany születési száma). Itt találhatók a példák az egyes államokra és arra, hogy hol lehet megtalálni az adószámokat: https://www.oecd.org/tax/automatic-exchange/crs-implementation-and-assistance/tax-identification-numbers/

Mit jelent, ha a vállalat passzív válalkozás (entitás)?

Olyan társaságokról van szó, akik nem végeznek aktív tevékenységet (gyártás, adásvétel, stb.), de jövedelmük származik például ingatlanok bérbeadásából, társaságok részvényeinek birtoklásából származó osztalékokból, stb.

Mi a követendő eljárás, ha az ügyfél passzív entitás?

Az ügyfél kitölti ezt a tényt és megerősíti a kérdőívben. Ezt követően a társaság megkeresi őt azzal a kéréssel, hogy egészítse ki a Törvénytár adóügyi nemzetközi együttműködésről szóló, 2013. évi 164. sz. törvénye által előírt további adatokat is.

Mit tegyek, ha több adóügyi illetőséggel is rendelkezem? Több államban is adót fizetek?

Mindkét esetre érvényes, hogy az űrlap alján van egy rubrika a további adóügyi illetőségek kitöltésére is.

Mi a teendő, ha elavult adatokkal találkozom?

A változás jellegétől függően használja a Változásbejelentő űrlapot, vagy forduljon közvetlenül a kereskedelmi képviselőnkhöz vagy hívja információs vonalunkat.

A link nem jeleníthető meg (régi böngésző használata miatt)

Az ilyen esetben felvesszük Önnel a kapcsolatos és megállapodunk egy másik kézbesítési módban vagy telefonos visszaigazolásban (megjegyzésre kerül, kiről volt szó)

Az „Ugrás az űrlapra” gomb egy speciális/hosszú/érthetetlen/nem megbízható linket tartalmaz... mi ez?

Ez rendben van, a hivatkozás az AKCENTA weboldalára mutat, a link összetettségét annak individualizálása okozza minden egyes megszólított ügyfél számára.

Meg kell adnom Önöknek ezeket az információkat?

Igen, ezt a törvény írja elő.

Mi történik, ha nem akarom megosztani Önökkel ezeket az információkat?

Nem feltétlenül új információk megadásáról van szó, ugyanis a legtöbb közülük már rendelkezésünkre áll, csupán meg kell erősítenünk azok érvényességét és teljességét. Opcionálisan töltse ki a további adóügyi illetőségről szóló információkat is.

Meddig kell kitöltenem ezt az űrlapot?

Kérjük, ezt mielőbb tegye meg, legkésőbb azonban 2021. április 20-ig.

AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat