Akcenta top

Határidős ügyletek

Azok a vállalatok és vállalkozók, akik külföldi partnerekkel kereskednek, és külföldi fizetőeszközöket kapnak az exportált áruért, ugyanakkor más pénznemben fizetnek a behozott termékekért, általában veszteség kockázatnak vannak kitéve. Legalábbis erre lehet következtetni a külföldi fizetőeszközök árfolyammozgásaival kapcsolatban.

Az árfolyam változása minden tekintetben jelentős kérdés, hiszen akár a teljes üzemi nyereség elvesztését is okozhatja(az árfolyamveszteség magasabb lehet az árrésnél).

Erre való tekintettel jelentősen csökkenhet a társaság versenyképessége, sőt veszélybe kerülhet annak további működése is.

Az árfolyam biztosíték eszközei egyszerű megoldással szolgálnak, mellyel az árfolyamkockázatot lényegében meg lehet szüntetni.

Nézzünk erre egy példát:

Az ügyfél export szerződést kötött euróban gépi berendezések értékesítésére 6 hónapos fizetéssel. Költségei koronában keletkeznek, és a jövőbeli árfolyam kalkulációja során az aktuális árfolyamot használja.

Tehát a termék ára meghatározásának pillanatától kezdve egészen az ügylet fizetési határidejéig a korona euróval szembeni megerősödési kockázatának van kitéve. Amennyiben a korona 6 hónap múlva erősebb lesz, azaz az árfolyam alacsonyabb értékre kerül, az ügyfél az euró meghatározott összegéért kevesebb koronát fog kapni, mint amennyit eredetileg kalkulált.

A jövőbeli árfolyam (kalkulációs árfolyam) biztosításával a vállalat hatékony eszközre tesz szert a pénzügyi teljesítéshez és minimalizálja a lehetséges veszteségeket. Erre a célra az árfolyamkockázat biztosítására szolgáló eszközöket használják, amelyeket forward ügyletnek neveznek.

A határidős ügyletek amelyek a legismertebb biztosítási eszközöket foglalják magukban - Forward ügyletek, swap ügyletek.

Mi az a FORWARD?

A "forward" fő funkciója az előnytelen árfolyamváltozásokkal szembeni biztosítás két pénznem között.

A "forward" lehetőséget kínál az Ön által meghatározott külföldi fizetőeszköz megvásárlására vagy értékesítésére egy olyan árfolyamon, melyet az ügylet megkötésekor határoz meg, de jövőbeli elszámolással él (általában 1 éven belül; egyénileg azonban lehet ez az időszak hosszabb is).

Mire jó a FORWARD?

A "forward" biztonságot ad, mellyel rögzítheti az ügyleti árrését az esetleges nemkívánatos devizapiaci árfolyamváltozásokkal szemben.

Az első pillanattól képesek vagyunk Önnek olyan árfolyamot biztosítani, amelyen a alapján beválthatja a jövőben, akár egy évre előre.

Ezáltal a várható bevételei és költségei alapján rögzítheti az árfolyamot.

A FORWARD előnyei az AKCENTA CZ-vel

  • Költségmentesség
  • Egyszerű hozzáférés
  • Nincs alsó és felső korlát az összeghatárra
  • Időtakarékosság – nem kell figyelnie a piaci árfolyamváltozásokat
  • Pénzmegtakarítás –  negatív irányú árfolyamváltozás esetén nem veszíti el a hasznot a megkötött ügyletből
  • Cash flow jobb tervezhetősége – nem veszít  pénzt az árfolyamkockázat miatt, és lehetősége nyílik a jobb pénzügyi tervezéshez
  • Az ügylet megkötése biztonságos – hiszen már előre ismeri az árfolyamot
  • Az árfolyam rögzítése a szerződés teljes érvényessége idejére
  • Önnek mindig lehetősége van az aktuális helyzettől és igényeitől függően lerövidíteni, illetve meghosszabbítani az adott forwardot (akár teljesen, akár részlegesen)
Akcenta

Milyen időtartamra tudom bebiztosítani a számomra kedvező árfolyamot?

Az AKCENTA CZ-vel általában 1 évre előre biztosíthatja magát. Egyedileg azonban hosszabb időtartam is kiköthető.
Egyes árfolyamok alakulása az elmúlt 5 év során:
 
Svájci frank
(CHF/HUF)
EURÓ
(EUR/HUF)
Amerikai dollár
(USD/HUF)
Lengyel zlotyi
(PLN/HUF)
Cseh korona
(CZK/HUF)
CHF_HUF
EUR_HUF
USD_HUF
PLN_HUF
CZK_HUF
Szeretne többet megtudni a szolgáltatásainkról és termékeinkről?
Varsó - az AKCENTA CZ 2011-től van jelen Lengyelországban
Kapcsolódó mellékletek
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat