Akcenta top

Heti jelentések

Heti piaci elemzés 2020.10.19. – 2020.10.22.
2020.10.22.
- Továbbra is 0,6%-os az alapkamat, tehát nem változtatott kedden az MNB Monetáris Tanácsa a kamatkondíciókon. A jegybank most elsősorban az egyhetes betéttel operál, előzetesen nem számított senki a kamatok módosítására, így nem okoztak meglepetést.
- Legalább 60 éve nem mért szintre emelkedett a brit államadósságráta. Elsősorban a koronavírus-járvány okozta reálgazdasági és költségvetési hatások, valamint az ezek nyomán meredeken megnövekedett államháztartási hiteligény miatt lehetséges.
- A kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai alapján a várakozásokhoz képest kisebb mértékben nőtt a kínai bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben, viszont a gazdaság helyreállása javuló tendenciát mutatott, amikor Kína kilábalt a koronavírus-járvány okozta visszaesésből.
- Mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában, Ázsiában és Európában is többségében mínuszban nyitottak a héten az indexek. Nem sikerült előrehaladást elérni a fiskális stimulus tárgyalások tekintetében, és ez már nem is valószínű, hogy változni fog a novemberi elnökválasztások előtt.
Heti piaci elemzés 2020.10.12. – 2020.10.16.
2020.10.16.
- A Takarékbank makrogazdasági elemzőinek várakozásaik alapján, idén 3,5 százalékos lesz az infláció, csak átmenetileg nő a munkanélküliség, és a reálbérek emelkedése pedig tartós marad. Idén a korábban vártnál nagyobb, 4,7%-os GDP csökkenést, jövőre viszont jelentősebb, 7,2 százalékos bővülést jeleznek.
- Eddig nem látott szintekre emelkedett a munkanélküliség aránya Nagy-Britanniában a koronavírus negatív gazdasági hatásai miatt. Az augusztussal zárult három hónapban átlagosan 4,5 százalékos volt a bejegyzett állástalanok aránya, ami 0,6 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban.
 Már hatodik hónapja nőnek az autóeladások Kínában a CAAM (az autógyártók szakmai képviseleti szervezete) szerint. A szervezet közleménye alapján szeptemberben 2,57 millió gépjármű kelt el Kínában, 12,8 százalékkal több mint egy évvel korábban és 17,4 százalékkal több mint az előző hónapban.
- Kedden publikálta szokásos őszi gazdasági előrejelzését az IMF, amelyben leírták, hogy hosszú és bizonytalan lesz a világgazdaság kilábalási folyamata. A szervezet a világgazdaság 4,4%-os visszaesésére számít idén – ez kicsivel kedvezőbb lenne, mint a júniusban várt 4,9%-os GDP-zsugorodás.
Heti piaci elemzés 2020.10.05. – 2020.10.09.
2020.10.09.
- Vegyes a gazdasági helyzet Magyarországon. A vendéglátásban, idegenforgalomban felesleg, addig a feldolgozóiparban újra munkaerőhiány van. A feldolgozóipari megrendelések emelkedtek az elmúlt hónapban, de ez nem biztosíték arra, hogy a jövő év is erős lesz.
- A várakozásoknak ellentmondva, jelentős mértékben nőttek az ipari megrendelések augusztusban Németországban. Az előző év azonos időszakához képest csak 2,2%-kal maradtak el a megrendelések. A hazai megrendelések 1,7%-kal, míg a külföldről érkező megrendelések 6,5%-kal nőttek.
- Reagáltak a tőzsdék Donald Trump újabb gazdaságélénkítő terveire. Ázsiában vegyes volt a kereskedés képe a héten, Európában és az USA-ban emelkedést tapasztalhattunk, és a magyar tőzsde is pluszban zárt.
- Egy hét alatt 840 ezren regisztráltak az Egyesült Államokban munkanélküli segélyért a Munkaügyi Minisztérium szerint, ami 20 ezerrel magasabb, mint amit az elemzők vártak mégis közel 10 ezerrel alacsonyabb számot láthatunk, mint egy héttel korábban.
Heti piaci elemzés 2020.09.28. – 2020.10.02.
2020.10.02.
- Donald Trump és felesége is elkapta a koronavírust. Az amerikai elnöknek 10 napra karanténba kell vonulnia, ami miatt fontos kampányeseményeit kell törölnie. A bejelentésre a határidős indexek jelentős mínuszba kerültek és Európában is eséssel indult a pénteki kereskedés.
- A vártnál lassabban emelkedik a bruttó magyar államadósság GDP arányában. A második negyedév végén „csak” 70,3%-os volt az adósságrátánk, az előzetesen várt 71,9%-kal szemben. 2019 végéhez képest ez így is 4 százalékpontnyi emelkedést jelent - derül ki az MNB csütörtök reggel megjelent statisztikájából.
- Emelkedett a versenyszférában foglalkoztatottak száma Amerikában, csaknem 749 ezer fővel nőtt a számuk szeptemberben, amely jelentősen meghaladta a várakozásokat. Előző hónapban még 481 ezerrel nőtt ez a szám, az elemzők szeptemberre 650 ezres növekedést vártak.
- Az Európai Autógyártók Szövetsége szerint a járvány jelentős kiesést okozott a magyar autógyártóknak is az év első felében. durván 3,6 millió autóval kevesebb készült el az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban az év első hat hónapjában.
Heti piaci elemzés 2020.09.21. – 2020.09.25.
2020.09.25.
- Reagált az MNB a forint gyengülésére és 15 bázisponttal magasabb, 0,75%-os kamatot fogadtak el csütörtökön az egyhetes betétre. Ez eddig mindig megegyezett az alapkamattal, most először van eltérés. Elárulták: azért történt az emelés, hogy megelőzzék az inflációs kockázatok fokozódását.
- Bár különböző hangulatok uralkodnak a világ tőzsdéin, a magyar piacon enyhe felülteljesítés tapasztalható pénteken. Ázsiában vegyes a kép, az európai tőzsdékre az iránykeresés jellemző, Amerikában pedig az újabb élénkítő csomag mutatja a fényt.
- A 2008-as csőd óta nem láthattunk ilyen negatív mutatót a magyar gazdasági finanszírozásban. A számítástól függően a GDP-arányos mutató -0,5 és -1,8% közötti. A finanszírozási képesség ekkora visszaesése egyértelműen a koronavírus hatása.
- A vártnál kisebb visszaeséssel számolnak a gazdaságkutatók idei német gazdaságot illentően. Ugyanakkor úgy vélik, hogy a jövő évi GDP-növekedés szerényebb lesz az eddig becsültnél. A müncheni egyetem gazdaságkutató intézete 2022-re 1,7 százalékos GDP-növekedést prognosztizál.
Heti piaci elemzés 2020.09.14. – 2020.09.18.
2020.09.18.
- Kevesebb a segélykérelmek száma az USA-ban, már tartósan, egy hete egymillió alatt a munkanélküliek számadata. A szeptember 11-i héten közel 860 ezer új munkanélküli segélykérelmet regisztráltak. Ez több mint 900 ezerrel kevesebb embert jelent a megelőző héthez képest.
- A brit kormány a belső piaci törvény elfogadásával gyakorlatilag egyoldalúan felülbírálta volna az EU-val kötött kilépési szerződést. Az EU élesen kritizálta a brit kormány lépését, és a kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások veszélybe kerültek, Boris Johnson végül megállapodott pártjával, hogy a Parlamentnek kell meghoznia a végső döntést – bár ez nem azt jelenti, hogy el is fogadják a jogszabályt.
- Teljes kudarc a nagy jegybankok küzdelme az inflációs cél eléréséért. A Fed története során először vizsgálta felül teljeskörűen a célrendszerét, lazább monetáris politika felé tolódva. Itthon az MNB nehéz helyzetbe került a válság elején, a magas infláció és az alacsony kamatszint a forintot is gyengülő pályára tette.
Heti piaci elemzés 2020.09.07. – 2020.09.11.
2020.09.11.
- Lelassult az ipari termelés kilábalása Németországban. A várakozásokkal ellentétben sokkal kisebb mértékben nőtt a termelés júliusban, és éves szinten is csaknem 10%-os lemaradás tapasztalható. Az autóipar viszont 7%-ban nőni tudott.
- Tavalyihoz képet 5,6%-kal elmaradt az export euróban számított értéke. Júniushoz képest júliusban is kevesebb volt a kivitelünk, és ez látszik az importnál is, megtorpant a tavaszi kilábalás. A KSH adatai alapján a termék-külkereskedelmi többlet 262 millió euró volt Magyarországon.
- Az Eurostat jelentése alapján az előző negyedévhez képest 11,4%-kal, éves bázison pedig 13,9%-kal csökkent a GDP az EU-ban, amely picivel kisebb visszaesés, mint amit az előzetes adatok mutattak. Magyarország Q1-hez viszonyítva 14,5%-os esést szenvedett el, ami a negyedik legrosszabb eredmény az EU-ban, éves szinten pedig a 13,5%-os eséssel a középmezőnybe kerültünk.
- Folytatódnak a Brexit tárgyalások, estére kiderülhet, valóban elutasítja-e az EU a brit terveket. A brit kormány viszont nem akar megegyezni, tényleg megakarják sérteni a januárban aláírt kilépési megállapodás bizonyos pontjait, erre a hírre pedig zuhanni kezdett a font is. Elképzelhető, hogy az EU erre a brit törekvésre hivatkozva felfüggeszti a kereskedelmi tárgyalásokat.
Heti piaci elemzés 2020.08.31. – 2020.09.04.
2020.09.04.
- Tovább erősödött a magyar ipar az előző hónaphoz képest, azonban még mindig visszaesést mutatnak az éves indexek. Annak ellenére, hogy kezd kilábalni az ipar a koronavírus-válság sokkjából, még mindig távol van a krízis előtti időszak teljesítménye.
- Közel feleannyi lett a foglalkoztatottak száma Amerikában, mint amennyire az elemzők számítottak. Augusztusban 428 ezer új munkavállaló volt az országban, a várt 950 ezres számhoz képest. Ez azt jelentheti, hogy a gazdasági aktivitás a kezdeti gyors kilábalás után lassabban áll majd helyre.
- Új történelmi rekordra emelkedett az amerikai részvénypiac: az IT-részvények globális indexe már több mint 30 százalékot emelkedett idén. Bár az utóbbi időkben a pénzügyi és iparvállalati részvények is menetelésnek indultak, ezek még mindig nagy mértékben le vannak maradva az év eleji szintektől.
- Mikulással jönnek a parlamenti választások Romániában. December 6-án fogják tartani a választásokat, így gyakorlatilag folyamatosan választási kampányban lesz az ország, mivel szeptember 27-én tartják a júniusról elhalasztott önkormányzati voksolásokat.
Heti piaci elemzés 2020.08.24. – 2020.08.28.
2020.08.28.
- Stagnált a foglalkoztatottság és csökkent a munkanélküliség az előző hónapban a KSH friss adatai alapján. Az adatok azt mutatják, hogy kezd erőre kapni a magyar munkaerőpiac, de még messze van a kilábalás. A külső és belső kereslet még gyenge, a koronavírus-járvány második hullámának a veszélye pedig továbbra is igen komoly bizonytalanságot jelent a kilátásokra nézve.
- A japán NHK hírügynökség értesülése szerint lemondását tervezi bejelenteni a japán miniszterelnök. Köztudott volt, hogy évek óta szenved krónikus betegséggel, amely miatt az utóbbi időben többször is kórházba került, ezzel nehézséget okozva a kormánynak. A hír hatására óriásit esett a japán tőzsde.
- Az előrejelzésekkel szemben sokkal magasabb lett a júliusi infláció, ami miatt óvatosabb lépéssel reagált az MNB Monetáris tanácsa. Miután két kamatcsökkentés is megléptek, nem várható újabb változás a jegybanki alapkamaton, így marad a 0,6%-os irányadó ráta.
Heti jelentések - Archívum
Heti piaci elemzés 2020.08.10. – 2020.08.14.
2020.08.14.
- A KSH publikálta a legújabb hivatalos GDP-adatokat. Szezonálisan és naptárhatással igazítva 13,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, vagyis a várakozásoknál nagyobb a gazdasági teljesítmény zuhanása. Az eddig ismert adatok szerint...
Heti piaci elemzés 2020.08.03. – 2020.08.07.
2020.08.07.
- A koronavírus miatti szigorítások enyhítése után több mint másfél éves csúcsra erősödött az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye júliusban. Erősödött mind a hazai és mind a külföldi kereslet, bár szerény mértékben, de 2018 szeptembere óta először...
Heti piaci elemzés 2020.07.27. – 2020.07.31.
2020.07.31.
- Továbbra is tombol a járvány. Az amerikai gazdaságot kényszerítette ezúttal térdre a második negyedévben, mivel közel 33%-ot zuhant a GDP. Bár az elemzők előzetesen 35%-os zuhanásra számítottak, így nem volt meglepetés a hír. Bár az adat az „európai...
Heti piaci elemzés 2020.07.20. – 2020.07.24.
2020.07.24.
- Kedden kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A júniusi ülés alkalmával már csökkentettek az irányadó kamatokon, amit kedden további 15 bázisponttal továbbvágtak. Az új jegybanki alapkamat: 0,6%. A döntés mögött a nemzetközi...
Heti piaci elemzés 2020.07.13. – 2020.07.17.
2020.07.17.
- Csütörtökön tartotta e havi kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank. Az irányadó kamatokon nem változtattak (továbbra is -0,5%). A jegybank kommunikációjában kiemelte, hogy a kamatok hasonló alacsony szinten maradhatnak, amíg az infláció meg...
Heti piaci elemzés 2020.07.06. – 2020.07.10.
2020.07.10.
- Ismét gyorsulni kezdett a fertőzöttek száma globális szinten. Egy nap alatt több mint 225 ezer új esetet regisztráltak, amelynek jelentős része az USA-hoz köthető, ahol egy nap alatt 64 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak. Ez okot adhat aggodalomra,...
Heti piaci elemzés 2020.06.29. – 2020.07.03.
2020.07.03.
- Munkaerőpiaci adatok érkeztek hétfőn reggel a KSH. A számok fordulatot jeleznek, ugyanis három hónap után először, májusban 31 ezer fővel növekedett a foglalkoztatottak száma az előző hónaphoz képest. Az adat némileg ellentmondásos, mivel a munkanélküliek...
Heti piaci elemzés 2020.06.22. – 2020.06.26.
2020.06.26.
- Váratlanul kamatot csökkentett az MNB. Keddi kamatdöntő ülésén mindenkit meglepve változtatottak az alapkamaton, ami a 4 évig stabil 0,9%-ról így 0,75%-re mérséklődött. A kamatfolyosó széleit jelentő - 0,05% és 1,85%-os egynapos betéti és hitel...
Heti piaci elemzés 2020.06.15. – 2020.06.19.
2020.06.19.
- Volatilis időszakot tudhatnak magukénak a világ tőzsdéi. Egy amúgy is izgalmasnak ígérkező éven csavart még egyet a koronavírus. A márciusi zuhanást júniusra nagyrészt ledolgozták a főbb indexek, hála a gyors és erőteljes jegybanki stimulusoknak....
Heti piaci elemzés 2020.06.08. – 2020.06.12.
2020.06.12.
- Kedden megismerkedhettünk a Központi Statisztikai Hivatal által publikált májusi inflációs adatokkal. Bár az elemzők sem vártak magas értéket a közölt adat kis meglepetést okozott. 2,2%-kal emelkedtek a fogyasztói árak az év 5. hónapjában, ami...
Heti piaci elemzés 2020.06.01. – 2020.06.05.
2020.06.05.
- A koronavírus által leginkább megtépázott országok gazdaságai minimális fellélegzést tudhatnak magukénak májusban. Olaszországban és Spanyolországban is emelkedni tudtak a beszerzésimenedzsment-indexek az áprilisi rendkívüli alacsony értékek után....
Heti piaci elemzés 2020.05.25. – 2020.05.29.
2020.05.28.
- A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a monetáris kondíciókon a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntő ülésén. Kommunikációjukban kiemelték, hogy a jelenleg használt eszközök hatékonyan segítik a járvány okozta negatív gazdasági hatások tompítását....
Heti piaci elemzés 2020.05.18. – 2020.05.22.
2020.05.22.
- A héten beszerzésimenedzsment-indexek érkeztek a tengerentúlról és Európából is. Összességében elmondható, hogy az áprilisban megjelenő borzasztó csökkenés után a mostani adatok derűsebb képet festenek a gazdaságok lehetőségeiről. Az USA-ban a...
Heti piaci elemzés 2020.05.11. – 2020.05.15.
2020.05.15.
- Szlovéniában az EU-ban elsőként hivatalosan is véget ért a járvány, visszatérhet minden a régi kerékvágásba. Itthon vidéken és Pest megyében további lazító lépéseket tettek, míg Budapest sorsa nem eldöntött, holnap jöhet információ ezzel kapcsolatban.
-A...
Heti piaci elemzés 2020.05.04. – 2020.05.08.
2020.05.07.
- A járvány terjedése és az áldozatok száma globálisan csökkenő tendenciát mutat, így világszerte napirendre került a gazdaságok fokozatos újraindítása. Több stratégiailag fontos gyárban beindult a termelés és a kijárási korlátozások is enyhülnek....
Heti piaci elemzés 2020.04.20. – 2020.04.24.
2020.04.24.
- Bár Európában enyhülni látszik a nyomás, a tengerentúlon még mindig tombol a járvány. Több európai országban már a gazdaság fokozatos újraindításáról beszélnek, ahogy az Egyesült Államokban is, pedig az továbbra is gócpontnak számít. Múlt héten...
Heti piaci elemzés 2020.04.13. – 2020.04.17.
2020.04.17.
- A Magyar Nemzeti Bank komplex intézkedéscsomagot vezetett be a hitelezés fenntartásának, a banki likviditás megőrzésének és a forint árfolyam stabilizálásának érdekében. A jegybank újraindítja a Növekedési Hitelprogramot, amely az előző programokkal...
Heti piaci elemzés 2020.03.30. – 2020.04.03.
2020.04.03.
- A koronavírus megállításáról és gazdasági hatásainak csökkentéséről szólt ez a hét is a nemzetközi gazdaságokban. Amerikában begyorsult a vírus terjedése, így korlátozások léptek életbe. A munkanélküliek száma továbbra is drámaian nő, a múlt heti...
Heti piaci elemzés 2020.03.23. – 2020.03.27.
2020.03.27.
- Kedden kamatdöntő ülést tartott a MNB. Az irányadó kamatrátákhoz nem nyúltak, viszont egy új gazdaságpolitikai eszközt vezettek be, amivel enyhíthetik a jelenleg tapasztalható visszaesést. Ez egy hosszú lejáratú, fedezett, fix kamatozású hiteleszköz....
Heti piaci elemzés 2020.03.16. – 2020.03.20.
2020.03.20.
- Továbbra is a koronavírus körül forog a világgazdaság minden mechanizmusa. A piaci adatokból egyre egyértelműbben rajzolódik ki egy hosszabban elhúzódó recessziós időszak. A világ döntéshozói különböző módokon, de mind válságkezelésbe fogtak.
-...
Heti piaci elemzés 2020.03.09. – 2020.03.13.
2020.03.13.
- Tovább folytatódik a koronavírus keltette pánik a tőzsdéken. Az esés nem kíméli a tengerentúli, az európai és az ázsiai piacokat sem. Hazánkban is jelentős zuhanás mutatkozott a BUX index papírjaiban. Pénteken próbál picit magához térni a piac....
Heti piaci elemzés 2020.03.02. – 2020.03.06.
2020.03.06.
- Nem sikerült gátat szabni a koronavírus terjedésének, így a héten minden kontinensen megjelent a járvány, többek között hazánkban is azonosítottak fertőzött személyeket. A tőzsdéket is befolyásolja a nemzetközi helyzet, az Amerikában, az Európában,...
Heti piaci elemzés 2020.02.24. – 2020.02.28.
2020.02.28.
- Kedden délután kamatdöntő ülést tartott a MNB monetáris tanácsa. A várakozásoknak megfelelően érintetlenül hagyta az irányadó kamatrátát, de az ülés utáni közleményben több kockázati tényezőt is megemlítettek. Szóba került a magas infláció, a koronavírus...
Heti piaci elemzés 2020.02.17. – 2020.02.21.
2020.02.21.
- A koronavírus terjedése továbbra is aggasztja a befektetőket. A tőzsdék vegyesen teljesítenek, míg a menekülőeszközként használt arany árfolyama hét éve nem látott szinteken mozog. Ha nem sikerül kontroll alatt tartani a vírust, annak a világgazdaságra...
Heti piaci elemzés 2020.02.10. – 2020.02.14.
2020.02.14.
- Meglepően magas inflációs adat érkezett csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatalból a januári időszakra. 8 éve nem látott szinteken, az előző év azonos időszakához képest 4,7%-os a fogyasztói árak drágulása az év első hónapjában. Az érték jelentősen...
Heti piaci elemzés 2020.02.03. – 2020.02.07.
2020.02.07.
- Több régiós országban is kamatdöntő ülést tartottak a héten, ami a hazai fizetőeszköz árfolyamára is hatással lehet. Lengyelországban nem változtattak a kamatokon, a Cseh Nemzeti Bank azonban váratlanul megemelte a kamatokat 2-ről 2,25%-ra. A döntést...
Heti piaci elemzés 2020.01.27. – 2020.01.31.
2020.01.31.
- Kedden tartotta az idei év első kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyták az irányadó kamatokat. Bár a gyenge forint árfolyam és az infláció magas szintje nyomást helyezett a jegybankra,...
Heti piaci elemzés 2020.01.20. – 2020.01.24.
2020.01.24.
- Csütörtökön tartották az év első kamatdöntő ülését az Európai Központi Bankban, de a monetáris tanács nem változtatott a jelenlegi kamatkondíciókon, mint az várható is volt. Az idei év kihívásai közé tartozik a gazdasági növekedés lassulása, az...
Heti piaci elemzés 2020.01.13. – 2020.01.17.
2020.01.17.
- 7 éve nem látott magas szintekre emelkedett az infláció a tavalyi év végén. A Központi Statisztikai Hivatal által kedden délután publikált, decemberre vonatkozó inflációs adat elérte a 4%-ot, ami a jegybank által meghatározott toleranciasáv felső...
Heti piaci elemzés 2019.01.06. – 2020.01.10.
2020.01.10.
- Új szankciókat léptetett életbe Donald Trump amerikai elnök Iránnal szemben. Az amerikai-iráni konfliktus eszkalálódását egy amerikai dróntámadás robbantotta ki Irakban, amely Kászim Szulejmáni iráni tábornok halálát okozta. A válaszcsapás szintén...
Heti piaci elemzés 2019.12.30. – 2020.01.03.
2020.01.03.
- Világszerte jó hangulatban kezdték a tőzsdék a 2020-as évet. A tengerentúlon, Európában és hazánkban is emelkedni tudtak a héten a főbb indexek. A pozitív befektetői kedv mögött az amerikai- kínai részmegállapodás, valamint a kínai jegybank gazdaságélénkítő...
Heti piaci elemzés 2019.12.16. – 2019.12.20.
2019.12.20.
- Megszavazta az Egyesült Államok alsóháza a Donald Trump amerikai elnök ellen beterjesztett alkotmányos felelősségre vonási (impeachment) eljárást, ezzel gyakorlatilag vád alá helyezték az elnököt. A vád hatalommal való visszaélés, amelyet Trump...
Heti piaci elemzés 2019.12.09. – 2019.12.13.
2019.12.13.
- Egy nagy lépéssel közelebb került az Egyesült Királyság a rendezett Brexithez. A december 12-én tartott előrehozott választáson, nem megerősített eredmények alapján abszolút többséget szerezhetett Boris Johnson konzervatív pártja. Céljuk így megvalósulhat,...
Heti piaci elemzés 2019.12.02. – 2019.12.06.
2019.12.06.
- A héten a fejlett gazdaságok kilátásai álltak a fókuszban. Szerdán publikálták a végleges novemberi beszerzési indexeket a feldolgozóiparra és a szolgáltatásokra vonatkozóan. Az eurózónában a vártnál minimálisan jobb adat érkezett a feldolgozóiparban,...
Heti piaci elemzés 2019.11.25. – 2019.11.29.
2019.11.29.
- Újból éleződik a feszültség az USA és Kína között, miután Donald Trump aláírt egy Hongkongot pártoló törvényjavaslatot. Az új törvény értelmében az USA-nak jogában áll szankciókat kivetni Kínára, amennyiben úgy tapasztalja, hogy az Hongkonggal...
Heti piaci elemzés 2019.11.18. – 2019.11.22.
2019.11.22.
- A hét második felére megtorpant a tőzsdék menetelése. A kereskedelmi háborúban várt előrelépés elmaradása ismét picit a kockázatkerülés felé mozdította el a piaci hangulatot, aminek hatására a tengerentúli és az európai börzék is minimális esést...
Heti piaci elemzés 2019.11.11. – 2019.11.15.
2019.11.15.
- A héten inflációs adatok érkeztek több vezető gazdaságából is. Októberben az Egyesült Államokban növekedésnek indult az infláció mind az előző hónaphoz (MoM +0,1%), mind az előző év azonos időszakához viszonyítva (YoY +1,5%). Ezzel szemben az Egyesült...
Heti piaci elemzés 2019.11.04. – 2019.11.08.
2019.11.08.
- Kedden az Európai Bizottság technikai előrejelzést adott ki az új finanszírozási ciklusban (2021-2027) elérhető támogatások összegéről. A számok aggodalomra adhatnak okot, hiszen a várt 24%-os mérséklődés helyett két kiemelt alapban (Kohéziós Alap,...
Heti piaci elemzés 2019.10.28. – 2019.11.01.
2019.11.01.
- Az Eurostat csütörtökön publikálta negyedéves GDP statisztikáját. Az eurozóna tagjai a tavalyi év hasonló időszakához képest 0,2%-os bővülést tudtak felmutatni, míg az EU 28 tagállamára vonatkoztatva a növekedés 0,3%. Az adatok az előző negyedéves...
Heti piaci elemzés 2019.10.21. – 2019.10.25.
2019.10.25.
- Változatlanul hagyta a kamatokat az Európai Központi Bank. Továbbra is a szeptemberben módosított -0,5%-os irányadó kamat maradt érvényben. A piacok számítottak a döntésre, nem okozott nagy turbulenciát. A döntés hangsúlya inkább azon volt, hogy...
Heti piaci elemzés 2019.10.14. – 2019.10.18.
2019.10.18.
- Csütörtökön kezdődött az Európai Tanács csúcstalálkozója, amelynek legfontosabb napirendi pontja a Brexit feltételrendszerének megvitatása. Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtök este bejelentette, sikerült megállapodást kötni az Európai Unióval,...
Heti piaci elemzés 2019.10.07. – 2019.10.11.
2019.10.11.
- A héten az Egyesült Államokban publikálták a szeptemberi fogyasztói árindexet, amely az amerikai infláció lassulás mutatja. Az alacsony, 1,7%-os árnövekedés elmarad az amerikai jegybank 2%-os céljától és a várt bővülésnél is kevesebb 0,1%-kal....
Heti piaci elemzés 2019.09.30. – 2019.10.04.
2019.10.04.
- Rossz hangulat uralkodik a nemzetközi piacokon. A legfontosabb amerikai tőzsdeindexek 2008 óta nem látott eséssel indították a negyedévet. Az esés mögött a vártnál rosszabb feldolgozóipari makroadatok, és a kereskedelmi háború új frontja állhat,...
Heti piaci elemzés 2019.09.23. – 2019.09.27.
2019.09.27.
- Gyenge adatok érkeztek Európából. A piac által kiemelten figyelt feldolgozóipari és szolgáltató szektort vizsgáló beszerzési menedzsment indexek több vezető európai gazdaságban, valamint az egész eurózónára vetítve is elmaradtak a várakozásoktól....
Heti piaci elemzés 2019.09.16. – 2019.09.20.
2019.09.20.
- Hétvégén dróntámadás érte az Amaco vállalat két terminálját, köztük a világ legnagyobb kőolaj-finomítóját Szaúd-Arábiában, aminek köszönhetően körülbelül felére esett vissza a szaúdi kitermelés. Bár az ország bőven el van látva tartalékokkal a...
Heti piaci elemzés 2019.09.09. – 2019.09.13.
2019.09.13.
- Lazított monetáris kondícióin az Európai Központi Bank. Az irányadó kamatot a piaci várakozásoknak megfelelően 10 bázisponttal csökkentette az EKB, így jelenleg -0,5% az alapkamat az eurozónában. A döntést az európai gazdaság lassulása és az infláció...
Heti piaci elemzés 2019.09.02. – 2019.09.06.
2019.09.06.
- Az augusztusi feldolgozóipari beszerzési menedzsment indexek nemzetközi szinten stabilak, de lassuló növekedést mutatnak. Hazánkban a múlt havinál magasabb értéket vett fel a mutató, 51,3-ról 52,6-ra tudott növekedni, azonban ez historikusan alacsonynak...
Heti piaci elemzés 2019.08.26. – 2019.08.30.
2019.08.30.
- Boris Johnson brit miniszterelnök a parlament négy hetes felfüggesztését indítványozta, amit II. Erzsébet királynő szerdán jóvá is hagyott. A szokatlanul hosszú parlamenti szünet közfelháborodást keltett az ellenzéki politikusok körében, ugyanis...
Heti piaci elemzés 2019.08.19. – 2019.08.23.
2019.08.23.
- E hét csütörtökön kezdődött az amerikai jegybank éves Jackson Hole-i konferenciája, melynek fő témáit a monetáris politika kihívásai szolgáltatják. A lassuló globális gazdasági környezet, a kereskedelmi konfliktusok és az amerikai hozamgörbe ideiglenes...
Heti piaci elemzés 2019.08.12. - 2019.08.16.
2019.08.16.
- A kereskedelmi háborús félelmek okoztak turbulenciát a tengerentúli piacokon a héten. Az újabb kínai importtermékekre kivetett vámok hatására esésnek indultak a fontosabb indexek. Ezután az amerikai és a kínai elnök telefonos egyeztetését követően...
Heti piaci elemzés 2019.08.08. – 2019.08.09.
2019.08.09.
- Pozitív egyenleggel zárta a hónapot a hazai költségvetés. A gazdasági növekedés, a megnövekedett adóbevételek és az uniós támogatások előfinanszírozási arányának csökkenésének köszönhetően a tavalyi év hasonló időszakához képest csökkenni tudott...
Heti piaci elemzés 2019.07.29. – 2019.08.02.
2019.08.02.
- Továbbra is célszint alatti az infláció az eurozónában. A várakozásoknak megfelelő, de alacsony árszínvonal emelkedési adat érkezett szerdán. A 2%-ot közelítő, de meg nem haladó célszinthez képest 1,1%-os az eurozóna inflációja. A gazdasági növekedés...
Heti piaci elemzés 2019.07.22. – 2019.07.26.
2019.07.26.
- Kamatdöntő ülést tartott kedden a Magyar Nemzeti Bank, de továbbra sem változtatott a monetáris kondíciókon. A döntést követő kommentárban a korábbiakkal ellentétben egy csökkenő maginflációs pályát vázoltak fel az év végétől kezdődően. A változtatást...
Heti piaci elemzés 2019.07.15. – 2019.07.19.
2019.07.19.
- Közel 30 éves mélyponton a kínai GDP növekedési üteme. A hét elején publikált 6,2%-os növekedés megfelel a várakozásoknak, az ipari termelés júniusi volumene pedig továbbra is bővülést mutat. A GDP megtorpanása azonban a gazdasági fellendülés lassulását...
Heti piaci elemzés 2019.07.08. – 2019.07.12.
2019.07.12.
- Jerome Powell amerikai jegybankelnök szerdán beszédet tartott a kongresszus előtt, amelyben megerősítette a piac kamatcsökkentési várakozásait. Kiemelte, hogy a nemzetközi gazdasági környezet nehézségei az amerikai gazdaságra is negatív hatást...
Heti piaci elemzés 2019.07.01. – 2019.07.04.
2019.07.04.
- Jó hangulatban zárult a G20 csúcstalálkozó. Az amerikai és a kínai elnök megbeszélésének eredményeképpen a kereskedelmi tárgyalások újra megkezdődnek a két ország között. A pozitív kilátások és a kamatvágások lehetősége támogatta az európai és...
Heti piaci elemzés 2019.06.24. – 2019.06.28.
2019.06.28.
- Pénteken megkezdődött a G20 csúcstalálkozó Japánban. A világ 19 legfejlettebb gazdaságát és az Európai Uniót összefogó csoport világtalálkozóján napjaink legfontosabb geo- és gazdaságpolitikai témái kerülnek megvitatásra, úgymint a környezetvédelem,...
Heti piaci elemzés 2019.06.17. – 2019.06.21.
2019.06.21.
- Kedden publikálták az eurozóna májusi inflációs adatait. Az előző havinál (1,7%) jelentősen alacsonyabb, 1,2%-os szintet jelentettek be. Mario Draghi EKB elnök sajtótájékoztatóján kiemelte, ha az eurozóna inflációja nem közelíti meg a 2%-os célszintet,...
Heti piaci elemzés 2019.06.10. – 2019.06.14.
2019.06.14.
- A héten az Egyesült Államokban publikálták a májusi fogyasztói árindexet, amely az amerikai infláció lassulását mutatja. Az alacsony, 1,8 %-os árnövekedés elmarad az amerikai jegybank 2%-os céljától. Ennek fényében elképzelhető, hogy a FED kamatpolitikájában...
Heti piaci elemzés 2019.06.03. – 2019.06.07.
2019.06.07.
- A várakozásoknak megfelelően alakult a májusi inflációs adat. 3.9%-os drágulást jelentettek be. A maginfláció azonban 4%-ra emelkedett, ami nyomást helyezhet a jegybankra, így érdemes lesz kiemelt figyelmet fordítani a júniusi kamatdöntő ülésre.
-...
Heti piaci elemzés 2019.05.27. – 2019.05.31.
2019.05.31.
- Befejeződtek az Európai Parlamenti választások. Az Európai Néppárt (179) és a szociáldemokraták (150) a korábbinál kevesebb, míg a liberálisok (107) és a zöldek (70) több képviselőt delegálhatnak a testületbe.
- A nemzetközi kereskedelmi konfliktusok...
Heti piaci elemzés 2019.05.20. – 2019.05.24.
2019.05.24.
- Továbbra is nagy a bizonytalanság a Brexit kapcsán. A héten Theresa May egy második népszavazás lehetőségét is megemlítette, aminek hatására pozíciója saját pártján belül is egyre inkább megkérdőjeleződött. Péntek délelőtt be is jelentette lemondását,...
Heti piaci elemzés 2019.05.13. – 2019.05.17.
2019.05.17.
- Az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa továbbra is árnyékot vet a piacokra. Az amerikai kormány 200 milliárd dollár értékű kínai termék vámját emelte 25%-ra és kilátásba helyezte, hogy hamarosan további 325 milliárd dollárnyi termékre vet ki 25%-os...
Heti piaci elemzés 2019.05.06. – 2019.05.10.
2019.05.10.
- A héten jellemzően negatív hangulat uralkodott a piacokon, majd csütörtök este Donald Trump bejelentette, hogy 10%-ról 25%-ra emeli a kínai árukra kivetett vámot, ami 200 milliárd értékű árut érint. A piac bízik abban, hogy a fenyegetés hatására...
Heti piaci elemzés 2019.04.29. – 2019.05.03.
2019.05.03.
- A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a Fed a 2,25-2,5%-os irányadó kamaton szerdai kamatdöntő ülésén. Jerome Powell jegybankelnök kifejezetten optimista hangnemet ütött meg a gazdasági kilátások kapcsán. Az infláció továbbra is elmarad...
Heti piaci elemzés 2019.04.22. – 2019.04.26.
2019.04.26.
- Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások végső szakaszának egy április 30-i találkozóval kezdőhet meg, amit egy május 8-i egyeztetés követ. A végleges megllapodás aláírására május végén kerülhet sor.
- Saját kérésére Trump nem nevezte ki Herman...
Heti piaci elemzés 2019.04.15 – 2019.04.18.
2019.04.23.
- Kisebb mértékben elmaradt a várakozásoktól a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe áprilisban. Az index 96,9 pontra esett a várt 98,2 ponttal szemben, illetve és az előző havi 98,4 ponthoz viszonyítva. Az index értéke azonban továbbra is...
Heti piaci elemzés 2019.04.08. – 2019.04.12.
2019.04.12.
- Szerdán közzétette a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét. A jegybankárok nem tervezik az alapkamat változtatását az idei évben így továbbra is a kivárás jellemezheti a monetáris politikát.
- Az USA-ban az éves fogyasztói árindex 1,9%-kal...
Heti piaci elemzés 2019.04.01. – 2019.04.05.
2019.04.05.
- Sor került Donald Trump és USA-ban tárgyaló kínai miniszterelnök-helyettes, Liu He találkozójára. A találkozót követően mind Liu He, mind Hszi-Csin Ping pozitív hangvételű nyilatkozatot tett a sajtónak, ami alapján a felek közel járhatnak a megegyezéshez....
Heti piaci elemzés 2019.03.25. – 2019.03.29.
2019.03.29.
- Az MNB monetáris tanácsa e heti kamatdöntő ülésén normalizációs lépésekről határozott, viszont a közlemény és az azt követő sajtótájékoztató a piaci várakozásokhoz képest rendkívül laza hangvételt ütött meg, így a forint jelentős gyengyülésbe kezdett...
Heti piaci elemzés 2019.03.18. – 2019.03.22.
2019.03.22.
- Az EU vezetői április 12-ig adtak haladékot Theresa May-nek a Brexit-tervezet elfogadtatására. A tervezet ismételt leszavazása esetén az Egyesült Királyság az EU részre marad, a kilépés határideje pedig teljesen bizonytalanná válhat.
- A vártnak...
Heti piaci elemzés 2019.03.11. – 2019.03.15.
2019.03.15.
- A brit parlament a héten kétszer is szavazott a Brexit-ről. A keddi napon a parlament a Brexit-megállapodás tervezetéről szavazott. Theresa May javaslata ismét elbukott, a szerdai nap estéjén pedig a Hard Brexitről döntöttek a képviselők, amit...
Heti piaci elemzés 2019.03.04. – 2019.03.08.
2019.03.08.
- Az EKB várakozásoknak megfelelően nem módosított a kamatkondíciókon csütörtöki ülésén, ugyanakkor jelentősen rontotta mind az eurózóna növekedésére, mind az inflációra vonatkozó prognózisait. Egyúttal azt is jelezték, hogy a hitelezés bővítése...
Heti piaci elemzés 2019.02.25. – 2019.03.01.
2019.03.01.
- A héten Jerome Powell-t mind a képviselőház, mind a szenátus meghallgatta. A Fed elnöke továbbra is optimista az amerikai gazdaság teljesítményével kapcsolatban, azonban kiemelte, hogy a közelmúltban érkezett vegyes adatok következtében a Fed inkább...
Heti piaci elemzés 2019.02.18. – 2019.02.22.
2019.02.22.
- Idén befejezheti mérlegének leépítését a Fed, amit több vezető jegybankár is támogatna. Kamatemelések terén a tagok megosztottabbak, de az amerikai jegybank várhatóan óvatosabban halad tovább, az inflációs adatok szerepe felértékelődhet a további...
Heti piaci elemzés 2019.02.11. – 2019.02.15.
2019.02.15.
- A héten jó hangulat uralkodott a piacokon, miután Donald Trump bejelentette, hogy hajlandó rugalmasan kezelni a kereskedelmi megállapodás határidejét, és adott esetben akár eltekint a vámok megemelésétől. A határidőt később 60 napra hosszabbították,...
Heti piaci elemzés 2019.02.04. – 2019.02.08.
2019.02.08.
- Várhatóan február 27-28-án kerülhet sor Donald Trump és Hszi Csin-ping találkozójára, ahol a felek jelentős bejelentéseket tehetnek a kereskedelmi konfliktus kapcsán
- A várt visszaesés ellenére emelkedett a feldolgozóipari ISM index értéke
-...
Heti piaci elemzés 2019.01.28. – 2019.02.01.
2019.02.01.
- A Fed monetáris tanácsának tagjai egyhangúan a kamattartás mellett döntöttek, így a vártnál korábban véget érhet a monetáris szigorítás a tengerentúlon
- Az amerikai részleges kormányzati leállást egy átmeneti megoldásnak köszönhetően február...
Heti piaci elemzés 2019.01.21. – 2019.01.25.
2019.01.25.
- A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a monetáris kondíciókon az EKB. Mario Draghi a döntést követő sajtótájékoztatón közölte, továbbra is infláció emelkedésére számít középtávon, a növekedéssel kapcsolatos kockázatok viszont tartósan laza...
Heti piaci elemzés 2019.01.14. – 2019.01.18.
2019.01.18.
- A Fed kamatemelése lassabb ütemben folytatódhat a korábbiaknál. A kamatemelési ciklus ugyan nem ért a végéhez, de az elhangzottak alapján a monetáris tanácstagok között konszenzus kezd kibontakozni arról hogy erősen adatfüggővé tegyék a további...
Heti piaci elemzés 2019.01.07. – 2019.01.11.
2019.01.11.
- Nem hoztak áttörést a Kína és az USA közötti kereskedelmi tárgyalások, a vezető tőzsdéken viszont inkább pozitív hangulat uralkodott a héten
- A korábbiaknál óvatosabb ütemben folytatódhat a kamatemelési ciklus az USA-ban a Fed legutóbbi kamatdöntő...
Heti piaci elemzés 2019.01.02. – 2019.01.04.
2019.01.04.
- Az amerikai részvénypiacokon folytatódott az esés az újév első hetében, míg az európai piacokon inkább iránykeresés zajlik
- Megállapodás híján folytatódik a részleges kormányzati leállás az USA-ban
- Az ISM feldolgozóipari indexe 54,1 pontra...
Heti piaci elemzés 2018.12.17. - 2018.12.31.
2018.12.21.
- A globális tőkepiacokon továbbra is rossz hangulat uralkodik, a vezető tőzsdeindexek jelentősen vesztettek értékükből a héten
- A várakozásoknak megfelelően kamatot emelt a Fed, a Fed Funds Rate értékére vonatkozó sáv így 25 bázisponttal, 2,25%-2,50%...
Heti piaci elemzés 2018.12.10. – 2018.12.14.
2018.12.14.
- Az USA és Kína között folytatódtak a kereskedelmi tárgyalások, de a hangulat továbbra is feszült, amiben nagy szerepe van a Huawei pénzügyi igazgatójának letartóztatásának. A vezető tőzsdeindexet jelentős eséssel indították a hetet, a hét második...
Heti piaci elemzés 2018.12.03 – 2018.12.07.
2018.12.07.
- Donald Trump és Xi Jin Ping december 1-én tartott találkozóját követően úgy tűnt az USA és Kína álláspontja közeledett egymáshoz a kereskedelmi háborús kérdésekben, ám a negatív hangulat ismét visszatért a piacra miután kitudódott, a héten az iráni...
Heti piaci elemzés 2018.11.26. – 2018.11.30.
2018.11.30.
- A héten a befektetők figyelme a G20 találkozóra irányul, ahol többek között Donald Trump amerikai és Xi Jin Ping kínai vezető védvámokkal kapcsolatos egyeztetésére is sor kerül
- A nemzetközi részvénypiacok nagyobb emelkedéssel indították a hetet,...
Heti piaci elemzés 2018.11.19. - 2018.11.23.
2018.11.23.
- A globális tőkepiacon továbbra is fokozott a bizonytalanság az USA és Kína közötti kereskedelmi feszültségek következében, a vezető tőzsdeindexek zuhanással kezdték a hetet
- Az EU meghosszabbítaná a Brexit határidejét, a kilépési folyamat 2022-ig...
Heti piaci elemzés 2018.11.12. – 2018.11.16.
2018.11.16.
- Szerdán a brit kormány megszavazta a Brexit megállapodást, így az a parlament elé kerülhet. A brit kilépés azonban nem lesz zökkenőmentes: a Brexit-ügyi miniszter, Dominic Raab lemondott, Theresa May ellen pedig bizalmatlansági eljárás indítását...
Heti piaci elemzés 2018.11.05. – 2018.11.09.
2018.11.09.
- Az amerikai időközi választásokon született demokrata győzelem illetve a vártnál jobb ISM-index következtében javult a nemzetközi befektetői hangulat, a tőzsdék emelkedésnek indultak, a régiós devizák stabilizálódtak
- A FED nem változtatott irányadó...
A piac heti elemzése 2018.10.22.-2018.10.26.
2018.10.26.
- A kiskereskedelmi forgalom növekedése augusztusban 6,8 % éves összehasonlításban.
- Az Európai Központi Bank (ECB) változatlanul hagyta a kamatokat, és megerősítette azon szándékát, hogy ez év december végére befejezi az eszközvásárlást.
A piac heti elemzése 2018.10.15. - 2018.10.19.
2018.10.19.
- Az MNB 0,9%-on változatlanul hagyta a kamatot.
- Az építőipar augusztusban 24,4 %-kal nőtt az előző évvel összehasonlítva.
A piac heti elemzése 2018.10.08. – 2018.10.12
2018.10.12.
- A fogyasztói árindex szeptemberben 3,6 %-kal növekedett éves viszonylatban.
- A kereskedelmi mérleg augusztusban 51 millió eurós többletet mutatott.
- A kisboltok száma a múlt évben 2,9 %-kal csökkent.
A piac heti elemzése 2018.10.01. - 2018.10.05.
2018.10.05.
- A kiskereskedelmi forgalom augusztusban 6,3 %-kal növekedett éves összehasonlításban.
- Az államháztartási hiány a GDP-hez viszonyítva 0,1% volt 2018 első félévében.
- A kereskedelmi mérleg novemberben 362 millió eurós többletet mutatott.
A piac heti elemzése 2018.09.24. – 2018.09.28.
2018.10.01.
- A munkanélküliség augusztusban 3,7% -ra emelkedett a júliusi 3,6% -ról.
- Augusztusban a foglalkoztatottak száma a magyar gazdaságban 39 ezer fővel emelkedett.
- Az amerikai központi bank (Fed) emelte a kamatlábat.
A piac heti elemzése 2018.09.17. – 2018.09.21.
2018.09.21.
- Az átlagos havi bér júliusban12,8 %-kal, azaz 324700 forintra nőtt az előző évhez képest.
- Az MNB 0,9% szinten, változatlanul hagyta a kamatot.
A piac heti elemzése 2018.09.10. – 2018.09.14.
2018.09.14.
- A fogyasztói árindex augusztusban 3,4%-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
- Az ipari termelési index júliusban -2 % h/h és +6,2 % é/é volt.
- Az Európai Központi Bank (EKB) szeptemberi ülésén nem változtatott monetáris...
A piac heti elemzése 2018.09.03. – 2018.09.07.
2018.09.07.
- Az ipari termelési index októberben -2 % h/h és +3,9 % é/é volt.
- A kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban 5,3 %-kal növekedett.
- A bruttó hazai termék a 2. negyedévben 1 %-kal nőtt, 4,6% a növekedés az előző év azonos időszakához képest....
A piac heti elemzése 2018.08.27. - 2018.08.31.
2018.08.31.
- A munkanélküliségi ráta júliusban 3,6 % volt.
- A 2. negyedévben a beruházások volumene a magyar gazdaságban 15 %-kal nőtt.
- Júliusban 50 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma.
A piac heti elemzése 2018.08.20. – 2018.08.24.
2018.08.24.
- Az átlagbér júniusban 11,2 %-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
- Az MNB változatlanul hagyta az alapkamatot 0,9%-os szinten.
- A kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban 6,8 %-kal növekedett éves összehasonlításban.
A piac heti elemzése 2018.08.13. – 2018.08.17.
2018.08.17.
- A bruttó hazai termék a 2. Negyedévben 0,9%-kal nőtt, 4,6% a növekedés az előző év azonos időszakának eredményéhez képest.
- Az ipari termelés júniusban éves szinten 4,2%-kal nőtt.
A piac heti elemzése 2018.08.06 – 2018.08.10.
2018.08.10.
- A kereskedelmi mérleg májusban 1070 millió eurós többletet mutatott.
- A fogyasztói árindex júliusban 3,4%-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
- Az ipari termelés júniusban éves szinten 4,2%-kal nőtt.
A piac heti elemzése 2018.07.30. – 2018.08.03.
2018.08.03.
- A kereskedelmi mérleg májusban 596 millió euró többlettel zárt.
- A PMI index a termelő ágazatban júliusban 53 pontról 53,1 pontra nőtt.
- A termelői árindex júniusban 7,5%-kal emelkedett.
A piac heti elemzése 2018.07.23.-2018.07.27.
2018.07.27.
- Az MNB változatlanul hagyta a kamatot. A fő hitelkamat 0,9% maradt.
- Az Európai Központi Bank (EKB) változatlanul hagyta árfolyampolitikáját.
- A kiskereskedelem bevétele májusban 7,1 %-kal növekedett az előző hónap ugyanezen időszakához képest.
A piac heti elemzése 2018.07.16. – 2018.07.20.
2018.07.20.
- Az építőipari termelés volumene májusban 15,1 % -kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
- Az amerikai központi bank (Fed) elnöke, Jerome Powell az amerikai kongresszus előtt mondott beszédébe többek között kijelentette, hogy...
A piac heti elemzése 2018.07.09. – 2018.07.13.
2018.07.13.
- Az ipari termelési index májusban 1,9%-kal nőtt havi összehasonlításban, és 3,8%-kal az előző év ugyanezen időszakához képest.
- A kereskedelmi mérleg májusban 577 millió eurós többletet mutatott.
- A fogyasztói árindex májusban 3,1%-kal nőtt...
A piac heti elemzése 2018.06.25. – 2018.06.29.
2018.06.29.
- A munkanélküliségi ráta áprilisban 3,7 % volt.
- A foglalkoztatottak száma március és május között 64 ezerrel nőtt.
A piac heti elemzése 2018.06.18. - 2018.06.22.
2018.06.22.
- Az MNB változatlanul hagyta a kamatot.
- Az átlagos havi bér áprilisban +12,6 %-kal emelkedett éves szinten, új összege 322,400 HUF.
A piac heti elemzése 2018.06.11. – 2018.06.15.
2018.06.15.
- Az amerikai központi bank (Fed) 0,25 százalékponttal, 1,75 százalékról 2 százalékra emelte a kamatot.
- Az Európai Központi Bank (ECB) idén befejezi az eszközvásárlást, és 2019 nyaráig változatlanul hagyja a kamatokat.
- Az ipari termelési...
A piac heti elemzése 2018.06.04. – 2018.06.08.
2018.06.08.
- A kiskereskedelmi forgalom áprilisban +6 %-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest .
- A bruttó hazai termék növekedése éves szinten az első negyedévben +1,2 %, +4,7 %-kal nőtt az előző év ugyanezen időszakához képest.
- Az...
A piac heti elemzése 2018.05.28. – 2018.06.01.
2018.06.01.
- A termelői árindex áprilisban 2,7%-kal emelkedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
- A munkanélküliségi ráta áprilisban 3,8% volt.
- Az első negyedévi beruházások növekedése a gazdaságban 1,7% volt.
A piac heti elemzése 2018.05.21. – 2018.05.25.
2018.05.25.
- Az átlagbér márciusban 11,3%-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
- Az MNB változatlanul hagyta a kamatokat.
- A kiskereskedelmi forgalom volumene márciusban 8,7%-kal növekedett éves szinten.
A piac heti elemzése 2018.05.14. – 2018.05.18.
2018.05.18.
- Az ipari termelés indexe márciusban -2,4% az elmúlt egy évhez viszonyítva.
- A bruttó hazai össztermék változása 2018 első negyedévében +4,4% volt az előző év azonos időszakához képest.
A piac heti elemzése 2018.05.07. – 2018.05.11.
2018.05.11.
- A kereskedelmi mérleg márciusban 558 millió euró többlettel zárt.
- A fogyasztói árindex áprilisban 2,3 %-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
- Az ipari termelés indexe márciusban 2,4 %-kal nőtt éves szinten.
A piac heti elemzése 2018.04.30. – 2018.05.04.
2018.05.04.
- A PMI index a termelői ágazatban 57 pontról 53,3 pontra csökkent áprilisban.
- A termelői árindex márciusban 3,5%-kal növekedett.
- A kereskedelmi mérleg februárban 841 millió euró többlettel zárt.
A piac heti elemzése 2018.04.23.-2018.04.27
2018.04.27.
- Az MNB változatlanul hagyta a kamatokat. A fő hitelkamat 0,9% maradt.
- A kiskereskedelmi forgalom volumene februárban +6,6%-kal növekedett éves szinten.
- Az Európai Központi Bank (ECB) mind a kamatok mind az eszközvásárlás szintjét változatlanul...
A piac heti elemzése 2018.4.16. – 2018.4.20.
2018.04.20.
- A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a magyar gazdaság becsült növekedését ebben az évben 0,4%-kal, azaz 3,8%-ra emelte. A következő évre 0,2%-kal javította a növekedési kilátásokat, de összességében a gazdaság növekedése az IMF szerint 3%-ra lassul....
A piac heti elemzése 2018.04.09. – 2018.04.13.
2018.04.13.
- Az ipari termelési index januárban, havi viszonylatban 0,5%-kal, míg az előző év azonos időszakához képest 4,1%-kal növekedett.
- A fogyasztói árindex márciusban 2%-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
- A kereskedelmi mérleg...
A piac heti elemzése 2018.04.02. – 2018.04.06.
2018.04.06.
- A kiskereskedelmi forgalom volumene februárban 6,5%-kal növekedett.
- Az államháztartási hiány az előzetes becslések szerint 2017-ben elérte a GDP 2,0%-át.
- Az államadósság 2017 végén elérte a GDP 73,6%-át.
A piac heti elemzése 2018.03.19. – 2018.03.23.
2018.03.23.
- Az átlagbér januárban 13,8%-kal növekedett éves viszonylatban.
- Az átlagos havi kereset januárban bruttó 310.800 forintra nőtt.
- Az amerikai központi bank (Fed) 25 bázisponttal emelte a kamatokat.
A piac heti elemzése 2018.03.12. – 2018.03.16.
2018.03.19.
- Az ipari termelési index januárban 1,5%-kal emelkedett havi szinten, és 6,9%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest.
- Januárban 43,2%-kal nőtt az építőipari termelés volumene az előző évvel összehasonlítva.
- A mezőgazdasági...
A piac heti elemzése 2018.03.05. – 2018.03.09.
2018.03.09.
- A fogyasztói árindex februárban 1,9%-kal növekedett.
- Az ipari termelési index januárban 1,5%-kal emelkedett havi szinten, az előző év azonos időszakához képest 6,9%-kal növekedett.
- A bruttó hazai termék a 4. negyedévben 1,3%-kal nőtt, így...
A piac heti elemzése 2018.02.26. - 2018.03.02
2018.03.02.
- A munkanélküliségi ráta januárban 3,8% volt.
- Az MNB 0,9%-os szinten, változatlanul hagyta a kamatot.
- A termelői árindex januárban 3,3%-kal növekedett.
- A PMI index a termelői ágazatban 60,9 pontról 57,4 pontra csökkent februárban.
-...
A piac heti elemzése 2018.02.19. - 2018.02.23
2018.02.23.
- Az átlagos havi bér decemberben 13,5%-kal, 297 000 forintra nőtt az előző évhez képest.
- A kiskereskedelmi forgalom decemberben 5,0%-kal bővült az előző évhez képest.
A piac heti elemzése 2018.02.12. – 2018.02.16.
2018.02.16.
- A fogyasztói árindex januárban 2,1%-kal növekedett az előző év ugyan ezen időszakához képest.
- Az építőipar teljesítménye decemberben 35%-kal jobban teljesített az előző év azonos időszakához képest.
- A folyó fizetési mérleg a negyedik negyedévben...
A piac heti elemzése 2018.02.05. – 2018.02.09.
2018.02.09.
- Az ipari termelési index decemberben 0,5%-kal csökkent éves szinten.
- A kiskereskedelmi forgalom decemberben 4,7%-kal bővült az előző évhez képest.
- Az Európai Bizottság az idei évre 3,6%-ról 3,7%-ra javította a magyar gazdaság növekedési...
A piac heti elemzése 2018.01.29. – 2018.02.02.
2018.02.02.
- A Magyar Központi Bank a fő kamatlábat 0,9%-on hagyja.
- A jegybank szerint az infláció a fenntartható 3%-os célértéket 2019 derekán éri el.
- A Beszerzési Menedzser Index (PMI) a feldolgozó iparban januárban erős, 60,9 pontot ért el.
A piac heti elemzése 2018.01.22 – 2018.01.26
2018.01.26.
- A kiskereskedelmi forgalom novemberben 6,7 %-kal nőtt az előző év ezen időszakához képest.
- Az Európai Központi Bank (EKB) mind a kamatokat, mind eszközvásárlási programját változatlanul hagyta.
A piac heti elemzése 2018.01.15. – 2018.01.19
2018.01.19.
- Novemberben 30,7%-kal nőtt az építőipari termelés volumene.
- Ezen a héten a forint kissé erősödött az amerikai dollárral szemben.
A piac heti elemzése 2018.01.08. – 2018.01.12
2018.01.12.
- Az ipari termelési index novemberben 2,1%-kal csökkent, azonban 3,4%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.
- A kereskedelmi mérleg novemberben 718 millió euró többletet mutatott.
- A kiskereskedelmi forgalom volumene novemberben...
A piac heti elemzése 2018.01.01. – 2018.01.05.
2018.01.05.
- A PMI index a termelő ágazatban decemberben 58,6 pontról 60 pontra nőtt.
- A munkanélküliségi ráta novemberben 3,8 % volt.
- A 2017. szeptember és november közötti időszakban a foglalkoztatottak átlagos száma 36 ezerrel volt magasabb, mint egy...
A piac heti elemzése 2017.12.18. - 2017.12.22
2017.12.22.
- Az MNB 0,9% szinten, változatlanul hagyta a kamatot.
- Az átlagos havi bér éves összehasonlításban 12,8 % -kal, 291 400 Ft-ra nőtt az előző évhez képest.
- A kiskereskedelmi forgalom októberben 6,3 %-kal bővült az előző évhez képest.
- A...
A piac heti elemzése 2017.12.11. – 2017.12.15
2017.12.15.
- Az Európai Központi Bank (EKB) változatlanul hagyta a kamatokat. A fő refinanszírozási ráta 0% maradt, a betéti ráta pedig 0,4%-kal csökkent.
- Az amerikai központi bank (Fed) 25 bázisponttal emelte a kamatokat az 1,25% - 1,50%-os sávba.
-...
A piac heti elemzése 2017.12.04. – 2017.12.08
2017.12.08.
- A kiskereskedelmi forgalom októberben 6,3%-kal növekedett.
- A bruttó hazai termék a harmadik negyedévben 0,9%-kal nőtt, így 3,9%-kal meghaladta az előző év azonos időszakának eredményeit.
- Az ipari termelés indexe októberben 7,6%-kal növekedett...
A piac heti elemzése 2017.11.27. – 2017.12.01.
2017.12.01.
- A munkanélküliségi ráta októberben 4 % volt.
- A termelői árindex októberben 4,5 %-kal növekedett.
- A beruházások volumene a magyar gazdaságban, a harmadik negyedévben 18 %-kal nőtt.
A piac heti elemzése 2017.11.20. – 2017.11.24.
2017.11.24.
- Az átlagbér szeptemberben 13,6%-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
- Az MNB változatlanul hagyta a kamatokat.
- A kiskereskedelmi forgalom volumene szeptemberben 5,6%-kal növekedett éves szinten.
A piac heti elemzése 2017.11.13. - 2017.11.16
2017.11.20.
- A bruttó hazai termék alakulása a harmadik negyedévben 0,8%-kal növekedett, ez 3,6%-os emelkedést jelent az előző év ugyanezen időszakához képest.
- Az ipari termelés indexe szeptemberben 5,4%-kal növekedett éves szinten.
- Szeptemberben 23,8%-kal...
A piac heti elemzése 2017.11.06. – 2017.11.10.
2017.11.10.
- A kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban, éves szinten 6%-kal növekedett.
- A kereskedelmi mérleg szeptemberben 928 millió euró többlettel zárt.
- A fogyasztói árindex októberben 2,2%-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
A piac heti elemzése 2017.10.30. – 2017.11.3.
2017.11.03.
- A PMI index a termelő ágazatban októberben 59,3 pontról 58,3 pontra csökkent.
- A kereskedelmi mérleg többlete augusztusban 458 millió euró volt.
- A termelői árindex szeptemberben, éves viszonylatban 4,1 %-kal növekedett.
A piac heti elemzése 2017.10.23. – 2017.10.27.
2017.10.27.
- A munkanélküliségi ráta szeptemberben 4,1% volt.
- Az MNB változatlanul, 0,9%-os szinten hagyta az alapkamatot.
A piac heti elemzése 2017.10.16. – 2017.10.20.
2017.10.20.
- Az átlagos havi bér augusztusban 13,2%-kal, azaz 292 400 forintra nőtt az előző évhez képest.
- Augusztusban 36,8%-kal nőtt az építőipari termelés volumene az előző évvel összehasonlítva.
A piac heti elemzése 2017.10.09. - 2017.10.13
2017.10.13.
- A kereskedelmi mérleg augusztusban 440 millió eurós többletet mutatott.
- Az ipari termelés indexe augusztusban éves szinten 6,8%-kal nőtt.
- A fogyasztói árindex szeptemberben 2,5%-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
A piac heti elemzése 2017.10.02. – 2017.10.06.
2017.10.06.
- A PMI index a termelői ágazatban szeptemberben 56,6 pontról 59,3 pontra emelkedett.
- A kiskereskedelmi értékesítés augusztusban 4,6%-os szinten volt.
- A termelői árindex augusztusban 2,4%-kal növekedett.
A piac heti elemzése 2017.09.25. – 2017.09.29.
2017.09.29.
- A forint értéke a héten gyengült az euróval szemben és jelentős veszteséget szenvedett el az amerikai dollár esetében is.
- Az MNB előrejelzései szerint az infláció 2019-ben nem éri el a 3%-ot sem
- Magyarország jelenlegi helyzete a gazdasági...
A piac heti elemzése 2017.09.18. – 2017.09.22.
2017.09.22.
- Az MNB tovább lazítja monetáris politikáját
- A két számjegyű bérnövekedés felgyorsítja az inflációt?
- Az amerikai Fed ülése segített a dollárnak
A piac heti elemzése 2017.09.11 – 2017.09.15
2017.09.15.
- Az ipari termelési index júliusban 4,2 %-kal csökkent az előző hónaphoz képest.
- A termelői árindex júliusban 3,0 % -kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
- Ezen a héten a forint gyengült az euróval és az amerikai dollárral...
A piac heti elemzése 2017.09.04 – 2017.09.08
2017.09.08.
- Az ipari termelési index októberben -4,2% h/h és +0,2% é/é volt.
- A kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban 4,1%-kal növekedett.
- A bruttó hazai termék a 2. negyedévben 0,9%-kal nőtt, 3,2%-kal haladta meg az előző év azonos időszakának...
A piac heti elemzése 2017.08.28 – 2017.09.01
2017.09.01.
- A termelői árindex júliusban 1,2 %-kal növekedett.
- A munkanélküliségi ráta júliusban 4,2 % volt.
- A beruházások volumene a magyar gazdaságban a második negyedévben 27 %-kal nőtt.
A piac heti elemzése 2017.08.21. – 2017.08.25.
2017.08.25.
- Az átlagos havibér júniusban 14,4 %-kal emelkedett, elérve így a 290 300 HUF értéket.
- Az MNB változatlanul hagyta a hitelkamatokat.
- A kiskereskedelmi forgalom júniusban 5,2 %-kal emelkedett.
A piac heti elemzése 2017.08.14. – 2017.08.18.
2017.08.18.
- Az előzetes becslések szerint a bruttó hazai termék a 2. negyedévben 0,9 %-kal növekedett és 3,2 % -kal az előző év ugyanezen időszakához képest.
- A forint az euróval szemben 304 HUF/EUR árfolyam körül stagnált, az amerikai dollárral szemben...
A piac heti elemzése 2017.08.07.-2017.08.11
2017.08.11.
- Júniusban 14,4%-kal csökkent az építőipari termelés volumene.
- A fogyasztói árindex májusban 2,1 %-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
- A kereskedelmi mérleg márciusban 1060 millió euró többletet mutatott.
A piac heti elemzése 2017.07.31.-2017.08.04
2017.08.04.
- A kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban 6 %-kal növekedett.
- A PMI index a termelő ágazatban 57,2 pontról 54,2 pontra csökkent júniusban.
- A termelői árindex júniusban 1,5 %-kal emelkedett.
- A brit miniszterelnök, Theresa May szóvivője...
A piac heti elemzése 2017.07.24. – 2017.07.28.
2017.07.28.
- A munkanélküliségi ráta 4,3%-ra csökkent júniusban.
- Az amerikai központi bank (Fed) változatlanul hagyta a kamatokat, továbbá bejelentette, hogy mennyiségi szigorítást vezetnek be.
A piac heti elemzése 2017.07.17. – 2017.07.21.
2017.07.21.
- Az átlagbér májusban +12,9%-kal növekedett.
- Az MNB nem változtatta meg a 0,9%-os irányadó kamatlábakat.
- Az Európai Központi Bank (ECB) nem változtatott a monetáris politikáján.
A piac heti elemzése 2017.07.10. – 2017.07.14.
2017.07.14.
- Az ipari termelési index májusban 2,3 %-kal nőtt, és 6,2 %-kal az előző év ugyanezen időszakához képest
- A fogyasztói árindex májusban 1,9 %-kal nőtt az előző év ugyanezen időszakához képest
- Janet Yellen, a FED elnöke beszédet mondott az...
A piac heti elemzése 2017.07.03. – 2017.07.07.
2017.07.07.
- A munkanélküliségi ráta Magyarországon a negyedik legalacsonyabb az Európai Unióban (áprilisban 4,3% volt)
- A kiskereskedelmi bevételek 5,4 %-kal nőttek
- Az ipari termelés májusban 6,2 %-kal nőtt
A piac heti elemzése 2017.06.26. – 2017.06.30.
2017.06.30.
- A munkanélküliségi ráta 4,4%-ra csökkent májusban.
- E hónapban 79 000 fővel több foglalkoztatott volt, mint az előző év ugyanezen időszakában
A piac heti elemzése 2017.06.19. – 2017.06.23.
2017.06.23.
- Az átlagbér áprilisban 14,6 %-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
- Az MNB változatlanul hagyta kamatait, és csökkentette a 3 hónapos betéti eszköz plafonját.
A piac heti elemzése 2017.06.12.-2017.06.16
2017.06.16.
- Az ipari termelési index áprilisban 0,8%-kal csökkent az egy hónappal korábbihoz és 3%-kal az előző év azonos időszakához képest.
- Áprilisban az építőipari termelési index az egy évvel korábbihoz képest 22,1%-kal nőtt.
- Az amerikai központi...
A piac heti elemzése 2017.06.05. – 2017.06.09
2017.06.09.
• A fogyasztói árindex májusban 2,1 %-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
• A kereskedelmi mérleg áprilisban 878 millió euró többletet mutatott.
• A bruttó hazai termék az első negyedévben 1,3 %-kal nőtt, 4,2 %-kal az előző...
A piac heti elemzése 2017.05.29.-2017.06.02
2017.06.02.
• A termelői árindex áprilisban 4,4 %-kal emelkedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
• A feldolgozóipari ágazat PMI indexe májusban 55,9 pontról 62,1 pontra emelkedett. Ez a legmagasabb érték, amit az index valaha elért.
• A kereskedelmi...
A piac heti elemzése 2017.05.22.-2017.05.26
2017.05.26.
• A kiskereskedelem bevétele márciusban 3,3 %-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
• Az MNB változatlanul hagyta a hitelkamatokat.
A piac heti elemzése 2017.05.15.-2017.05.19
2017.05.19.
• A bruttó hazai termék az első negyedévben 4,1%-os többletet mutat az előző év azonos időszakához képest.
• Ezen a héten a forint erősödött az euróval és az amerikai dollárral szemben is.
• Magyarország államadóssága az első negyedévben elérte...
A piac heti elemzése 2017.05.08. – 2017.05.12.
2017.05.12.
• A kereskedelmi mérleg márciusban 956 millió euró többletet mutatott.
• A fogyasztói árindex áprilisban 2,2 %-kal növekedett.
• Az építőipari termelés volumene márciusban 33,3 % -kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
A piac heti elemzése 2017.05.01. – 2017.05.05.
2017.05.05.
• A forint a hét elején kissé erősödött, és a nyereséget az elkövetkező napokban tartani tudta. Csütörtökön 15 óra körül az árfolyamot kevéssel a 312 HUF/EUR határ alatt jegyezték.
A piac heti elemzése 2017.04.24. – 2017.04.28.
2017.04.28.
• Az MNB változatlanul hagyta a 0,9%-os kamatot.
• A kiskereskedelmi forgalom volumene februárban 0,8 %-kal növekedett.
A piac heti elemzése 2017.04.17. – 2017.04.21.
2017.04.21.
• A termelői árindex (PPI) márciusban stagnált, azonban 3,1%-kal növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest
• A harmonizált infláció az euróövezetben márciusban 0,8 %-kal növekedett, ez 1,5 %-os növekedés az előző év ugyanezen időszakához...
A piac heti elemzése 2017.04.03. – 2017.04.07.
2017.04.07.
• A PMI index a termelői ágazatban márciusban 59,5 pontról 56 pontra csökkent.
• Az ipari termelési index februárban 2,7%-kal növekedett, ez 3,4 %-os növekedés az előző év ugyanezen időszakához képest.
A piac heti elemzése 2017.27.03. – 2017.03.31.
2017.03.31.
• A munkanélküliségi ráta februárban 4,4 % volt.
• Februárban 4,372 millió ember dolgozott Magyarországon, azaz mintegy 130 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában.
• Az MNB változatlanul hagyta a jegybanki kamatokat.
A piac heti elemzése 2017.03.20. – 2017.03.24.
2017.03.24.
• Az átlagbér januárban 10% -kal nőtt a tavalyi év ugyanezen időszakához képest
• A kiskereskedelmi forgalom januárban a pontosított becslés szerint 4,8% -kal nőtt 2016 januárjához képest.
A piac heti elemzése 2017.03.13. – 2017.03.17.
2017.03.17.
· Az ipari termelési index januárban 0,1 % –kal csökkent, 6,5 % -kal haladta meg az előző év azonos
időszakának eredményeit
· Az amerikai központi bank (Fed) emelte a kamatlábakat.
A piac heti elemzése 2017.03.06. – 2017.03.10.
2017.03.10.
• A bruttó hazai termék a 4. negyedévben 0,4 %-kal nőtt, 1,6 % -kal haladta meg az előző év azonos időszakának eredményeit
• A fogyasztói árindex januárban 2,9 % -kal növekedett.
A piac heti elemzése 2017.02.27. – 2017.03.03.
2017.03.03.
• A beruházások volumene a magyar gazdaságban 2016 negyedik negyedévében 24%-kal csökkent
• A termelői árindex januárban 2,2%-kal növekedett
• A Beszerzési Menedzser index a termelő ágazatban januárban 57 pontról 59,5 pontra nőtt.
A piac heti elemzése 2017.02.20. – 2017.02.24.
2017.02.24.
• A kiskereskedelmi forgalom volumene decemberben +2,8 %-kal növekedett.
• Az átlagos nominális bruttó bér 2016 decemberében elérte a 263 200 Ft-ot.
A piac heti elemzése 2017.02.13. – 2017.02.17.
2017.02.17.
• Az építőipar teljesítménye decemberben 14,4%-kal csökkent.
• A fogyasztói árindex januárban 2,3%-kal növekedett.
• A bruttó hazai termék alakulása a 4. negyedévben 1,6%-kal növekedett.
A piac heti elemzése 2017.02.06. – 2017.02.10.
2017.02.10.
• A kereskedelmi mérleg decemberben 556 millió euró többlettel zárt.
• Az ipari termelés indexe decemberben 0,5%-al csökkent.
A piac heti elemzése 2017.01.30. – 2017.02.03.
2017.02.03.
• A munkanélküliségi ráta decemberben 4,4 % volt.
• A termelői árindex decemberben 0,5%-al növekedett.
• A PMI index a termelő ágazatban januárban 52,2 pontról 56,5 pontra csökkent.
• A kereskedelmi mérleg novemberben 878 millió euró többletet...
A piac heti elemzése 2017.01.23. – 2017.01.27.
2017.01.27.
• A kiskereskedelmi forgalom volumene novemberben 4,5 % -kal növekedett
• Az MNB változatlanul hagyta a hitelkamatokat.
A piac heti elemzése 2017.01.16. – 2017.01.20.
2017.01.20.
• Novemberben 14,4%-kal csökkent az építőipari termelés volumene
• Az EKB nem változtatott folyamatain. Kivár, hogy vajon az infláció élénkülése az euró övezetben fenntartható marad-e.
A piac heti elemzése 2017.01.09. - 2017.01.13.
2017.01.13.
• Az ipari termelési index novemberben +0,9 % h/h és +0,6 % é/é volt.
• A kereskedelmi mérleg novemberben 908 millió euró többletet mutatott.
A piac heti elemzése 2017.01.02. – 2017.01.06.
2017.01.06.
• A munkanélküliségi ráta novemberben 4,5% volt.
• A termelői árindex novemberben -0,5% é/é volt.
• A PMI index a termelõ ágazatban decemberben 56,6 pontról 52,2 pontra csökkent.
A piac heti elemzése 2016.12.19. – 2016.12.23.
2016.12.23.
- A forint idén erősödött az euróval szemben, azonban az amerikai dollárral szembeni gyengülése soha nem látott alacsony szintet ért el.
- A MNB idén is folytatta a monetáris politika lazítását. A fő szerepet a kamatok helyett az ún. nem hagyományos...
A piac heti elemzése 2016.12.12. – 2016.12.16.
2016.12.16.
- A forint kissé erősödött az euróval szemben, az amerikai dollárral párhuzamot vonva viszont jelentősen gyengült.
- Az ipari termelési index októberben +2 % h/h és -2,1 % é/é volt.
- Az amerikai központi bank (Fed) a várakozásoknak megfelelően...
A piac heti elemzése 2016.12.5. – 2016.12.9.
2016.12.09.
- A kiskereskedelmi forgalom októberben +2,6 % é/é volt.
- A bruttó hazai termék a harmadik negyedévben + 0,3 % n/n és + 2,2 % é/é volt.
- A kereskedelmi mérleg októberben 891 millió euró többletet mutatott.
- A fogyasztói árindex novemberben...
A piac heti elemzése 2016.11.28. - 2016.12.02.
2016.12.02.
- A PMI index a gyártási szektorban novemberben 57 pontról 56,6 pontra csökkent.
- A gyártók árindexe októberben -1,2% é/é volt.
- A munkanélküliség aránya októberben 4,7% volt, ez a szint rekord alacsony.
A piac heti elemzése 2016.11.21. – 2016.11.25.
2016.11.25.
- Az átlagbér szeptemberben + 6,7% é/é volt.
- Az MNB meglepetést okozott, csökkentette kamatait.
A piac heti elemzése 2016.11.14. – 2016.11.18.
2016.11.18.
 A forint a héten az euróval szemben a 310 HUF/EUR szint körül alakult, az amerikai dollárral szemben jelentős veszteségeket szerzett.
 A 10 éves magyar kötvények értéke tovább emelkedett.
 A GDP a III. negyedévben emelkedett,...
A piac heti elemzése 2016.11.07. – 2016.11.11.
2016.11.11.
- A kereskedelmi mérleg szeptemberben 1 040 milliárd euró többletben volt.
- A fogyasztói árindex októberben + 1 é/é volt.
- A kiskereskedelmi bevétel szeptemberben + 5,1% é/é volt.
A piac heti elemzése 2016.10.31. – 2016.11.4.
2016.11.07.
- A PMI index a gyártási szektorban 57 ponton maradt októberben is.
- Az Amerikai Központi Bank (Fed) nem változtatott kamatain.
A piac heti elemzése 2016.10.24. – 2016.10.28.
2016.10.31.
• A munkanélküliség aránya szeptemberben 4,9% volt.
• Az MNB kamatait változatlanul hagyta, csökkentette viszont a 3 hónapos betéti eszköz állományát 150 milliárd forintra.
A piac heti elemzése 2016.10.17. – 2016.10.21.
2016.10.21.
• Augusztusban 257 900 Ft volt az átlagkereset Magyarországon. A reálbérek éves szinten 8,6%-kal emelkedtek, amely az elmúlt 6 év legnagyobb növekedése.
• Az építőipari index augusztusban -9,0% é/é volt.
• Nem változtatott kamatain az Európai Központi...
A piac heti elemzése 2016.10.10. – 2016.10.14.
2016.10.14.
• Az ipari termelési index augusztusban +1,6% h/h és + 11,1 % é/é volt.
• A fogyasztói árindex szeptemberben +0,6% é/é volt.
A piac heti elemzése 2016.10.03. – 2016.10.07.
2016.10.07.
• A kiskereskedelmi forgalom augusztusban +4,3 % é/é volt.
• A feldolgozóipari PMI indexe 51,3 pontról 57 pontra emelkedett.
• 2016 első felében az államháztartási hiány elérte a GDP 0,7%-át.
A piac heti elemzése 2016.09.26. – 2016.09.30.
2016.09.30.
• A munkanélküliségi ráta augusztusban 4,9% volt.
• A munkavállalók száma éves viszonylatban a július - augusztusi időszakban 135 000 fővel nőtt.
A piac heti elemzése 2016.09.19. – 2016.09.23.
2016.09.23.
• Az átlagkereset júliusban +5,1% é/é volt
• Az MNB a kamatlábakat változatlanul 0,9%-on hagyta
• A FED 0,25-0,5%-os kamatszintet határozott meg

A piac heti elemzése 2016.09.12. – 2016.09.16.
2016.09.16.
• Az ipari termelés júliusban – 0,4% h/h és -4,7% é/é volt.
• Az építőipari termelés júliusban -17,6% é/é volt.
A piac heti elemzése 2016.09.05. – 2016.09.09.
2016.09.09.
• A fogyasztói árindex augusztusban -0,1% é/é volt.
• A kereskedelmi mérleg júliusban 662 millió euró volt.
• A bruttó hazai termék a II. negyedévben +1 % né/né és + 2,6% é/é volt.
• A kiskereskedelmi bevétel júliusban +3,8% é/é volt.
A piac heti elemzése 2016.08.29. – 2016.09.02.
2016.09.06.
• A PMI index a gyártási szektorban augusztusban 53,9 pontról 51,3 pontra csökkent.
• A kereskedelmi mérleg júniusban 1,11milliárd euró többletben volt.
• A termelői árindex (PPI) júliusban – 2,3% é/é volt.
• A munkanélküliségi ráta júliusban...
A piac heti elemzése 2016.08.22. – 2016.08.26.
2016.08.26.
• A kiskereskedelmi árak júniusban + 5,7% é/é körül alakultak.
• Az MNB kamatait változatlanul hagyta.
A piac heti elemzése 2016.08.15. – 2016.08.19.
2016.08.19.
• A mezőgazdasági termelők árai júniusban + 1,5%-kal r/r növekedtek.
• A fogyasztói árindex az Egyesült Államokban júliusban 0,0% h/h és +0,8 é/é volt.
• A harmonizált infláció az euróövezetben júliusban -0,6% h/h és +0,2% é/é volt.
A piac heti elemzése 2016.08.08. – 2016.08.12.
2016.08.12.
• A fogyasztói árindex júliusban -0,3 % é/é volt.
• Az építőipari index júniusban -16,2 % é/é volt.
• Az államháztartás júliusban rekord méretű csökkenést élt meg. Júliusban a költségvetési hiány elérte a 62,7 milliárd forintot, a teljes hiány...
A piac heti elemzése 2016.08.01. – 2016.08.05.
2016.08.05.
• A júliusi PMI (53,8 pont) adat szerint az ipari termelés az év második felében növekedni fog.
• A kiskereskedelmi index júniusban 5,6% /é/é volt.
• A forint augusztus első hetében az euróval szemben stabilan a 311 HUF/EUR értéken volt.
A piac heti elemzése 2016.07.25. – 2016.07.29.
2016.07.29.
- A munkanélküliség aránya júniusban 5,1%
- Az MNB kamatait változatlanul, 0,9%-on hagyta.
- A kiskereskedelmi bevétel májusban + 6,8% é/é volt.
A piac heti elemzése 2016.07.18. – 2016.07.22.
2016.07.25.
· Májusban az átlagbérek 6%-kal, azaz 262,100 forintra növekedtek.
· A német ZEW gazdasági indexe 19,2 pontról -6,8 pontra esett, ami 2012 novembere óta a legalacsonyabb érték.
· Az Európai Központi Bank változatlanul hagyta az alapkamatokat.
A piac heti elemzése 2016.07.11. – 2016.07.15.
2016.07.15.
• Az ipari termelési index májusban -0,7% h/h és +9,2% é/é volt.
• A brit jegybank (BoE) kamatait változatlanul 0,5%-on hagyta, pedig a piac a kamatok 0,25%-os csökkentésére várt.


A piac heti elemzése 2016.07.04. – 2016.07.08.
2016.07.08.
• A kiskereskedelmi bevétel májusban +6,8% é/é volt.
• Az ipari termelési index májusban +9,2% é/é volt.
• Az állami költségvetés az első negyedévben 11 milliárd forint többletet mutatott, ami a GDP 0,1%-a.
A piac heti elemzése 2016.06.27. – 2016.07.01.
2016.07.01.
• A foglalkoztatottak száma a 2016. március - májusi időszakban 149 ezer fővel emelkedett.
• A kereskedelmi mérleg áprilisban 989 millió euró többletben volt.
• A termelői árindex májusban – 2,2% é/é volt.
A piac heti elemzése 2016.6.20. – 2016.6.24.
2016.06.24.
• Az átlagbér a 2016. január – áprilisi időszakban 256 000 forintra emelkedett (+6,1% é/é).
• Az MNB kamatait változatlanul hagyta és a gazdasági növekedés becslése 2016-ra továbbra is 2,8%.
A piac heti elemzése 2016.6.13. – 2016.6.17.
2016.06.17.
• Az ipari termelési index áprilisban +5,4% h/h és +5,3% é/é volt.
• Az építőipari index áprilisban +2,0% h/h és -29,8% é/é volt.
A piac heti elemzése 2016.6.6. – 2016.6.10.
2016.06.10.
• Az ipari termelési index áprilisban +5,3% é/é volt.
• A fogyasztói árindex májusban +0,3% h/h és – 0,2% é/é volt.
• A kereskedelmi mérleg többlete áprilisban 959 millió euró volt, ami eddig a 3. legmagasabb érték.
• A bruttó hazai termékindex...
A piac heti elemzése 2016.5.30. – 2016.6.3.
2016.06.03.
• A kereskedelmi mérleg márciusban 952 millió euró többletben volt.
• A gyártási árindex áprilisban -1,4% é/é volt.
• Az első negyedév befektetései -2,4% né/né és -9,6% é/é. között voltak.
A piac heti elemzése 2016.5.23. – 2016.5.27.
2016.05.27.
• A kiskereskedelmi forgalom márciusban 5,5% é/é volt.
• A munkanélküliségi arány áprilisban csökkent 5,8%-ra.
• Áprilisban a foglalkoztatottak száma emelkedett 153 ezerrel.
A piac heti elemzése 2016.5.16. – 2016.5.20.
2016.05.20.
• A forint a héten az euróval és az amerikai dollárral szemben is gyengült.
• A fogyasztói árindex az eurózónában áprilisban 0,0% h/h és -0,2% é/é volt.
• A maginfláció az eurózónában áprilisban 0,0% h/h és +0,7% é/é volt.
A piac heti elemzése 2016.5.9. – 2016.5.13.
2016.05.13.
• A fogyasztói árindex áprilisban +0,8 % h/h és +0,2 % é/é között volt.
• Az ipari termelés értéke márciusban -4,6 % é/é volt.
• A mezőgazdasági árak indexe +2 % é/é volt.
A piac heti elemzése 2016.5.2. – 2016.5.6.
2016.05.06.
• Áprilisban 51,7-ről 52,2 pontra növekedett a gyártási PMI index
• Februárban 978 millió EUR többletben a kereskedelmi mérleg
• A kiskereskedelmi bevétel márciusban +4,2% é/é
• A termelői árindex márciusban -1,6 é/é
A piac heti elemzése 2016.4.25. – 2016.4.29.
2016.04.29.
• A munkanélküliség aránya márciusban 6 % volt.
• Az MNB csökkentette kamatait 1,2 %-ról 1,05 %-ra.
• Az Amerikai Központi Bank kamatai változatlanok maradtak.
A piac heti elemzése 2016.4.18. – 2016.4.22.
2016.04.22.
• Az átlagbér februárban az eddigihez képest + 5,9%-kal nőtt, tehát 248 000 HUF volt
• Az államháztartás hiánya 2015-ben elérte a 2-%-os GDP-t, ami 679,7 milliárd forint volt
• Az Európai Központi Bank meghagyta kamatait és a QE program is változatlan...
A piac heti elemzése 2016.4.11. – 2016.4.15.
2016.04.15.
• A fogyasztói árindex márciusban -0,2% é/é volt
• A kereskedelmi mérleg többlete februárban 979,2 milliárd euró volt
• Az ipari termelés februárban -0,8% h/h és +6,3 é/é volt
A piac heti elemzése 2016.4.4. – 2016.4.8.
2016.04.08.
• Kiskereskedelmi bevétel februárban +6,4% é/é
• Az ipari termelés februárban -0,8% h/h és + 6,3 é/é
• A PMI index a gyártási szektorban 54,6 pontról 51,7 pontra csökkent márciusban
• Kereskedelmi mérleg januárban 530 mil. EUR többletben
A piac heti elemzése 2016.3.29. – 2016.4.1.
2016.04.01.
• A munkanélküliségi ráta februárban 6,1% volt
• A termelői árindex februárban -1,6% é/é volt
• A foglalkoztatottak száma 117 ezerrel növekedett 2015 februárjától 2016-ig
A piac heti elemzése 2016.3.21. – 2016.3.24.
2016.03.24.
• A forint ezen a héten gyengült az euróval és a dollárral szemben
• Az MNB váratlanul bejelentette a kamatcsökkentést
A piac heti elemzése 2016.3.14. – 2016.3.18.
2016.03.18.
• A forint az euróval szemben a héten gyengült, az amerikai dollárral szemben viszont erősödött
• Az építőipari teljesítmény változása januárban -20,1% é/é volt
• Az Amerikai Központi Bank kamatai változatlanok maradtak
A piac heti elemzése 2016.3.7. – 2016.3.11.
2016.03.11.
• Az ipari termelés januárban -0,1% h/h és -0,2% é/é volt
• A hazai GDP a 4. negyedévben +1% né/né és +3,2% é/é volt
• A fogyasztói árindex februárban +0,3% é/é volt
A piac heti elemzése 2016.2.29. – 2016.3.4.
2016.03.04.
• A termelői árindex januárban -1,7% é/é volt.
• A PMI-index a gyártási szektorban februárban 53,1 pontról 54,8 pontra növekedett.
• A kiskereskedelmi forgalom januárban +2,1 é/é volt.
• A kereskedelmi mérleg decemberben 604 millió EUR többletben...
A piac heti elemzése 2016.2.22. – 2016.2.26.
2016.02.26.
• Az MNB kamatait változás nélkül 1,35%-on hagyta
• Az átlagbér decemberben +5,7% é/é volt
• A németországi GDP a 4. negyedévben +0,3% né/né és + 2,1% é/é volt
A piac heti elemzése 2016.2.15. – 2016.2.19.
2016.02.19.
• A bruttó hazai termék a 4. negyedévben +1% né/né és +3,2 é/é volt
• Az ipari termelés decemberben -0,7% h/h és +9,4% é/é volt
A piac heti elemzése 2016.2.8. – 2016.2.12.
2016.02.12.
• A kereskedelmi mérleg decemberben 643,2 millió EUR többletben volt
• A fogyasztói árindex januárban +0,9 é/é volt

A piac heti elemzése 2016.2.1. – 2016.2.5.
2016.02.05.
• A feldolgozóipar PMI indexe januárban 49,9 pontról 53 pontra emelkedett.
• A kereskedelmi mérleg novemberben meghaladta a 687 millió eurót.
• A kiskereskedelmi forgalom decemberben +4,5% é/é volt.
A piac heti elemzése 2016.01.25. – 2016.01.29.
2016.01.29.
• Az MNB kamatait változatlanul, 1,35%-os szinten hagyta
• A munkanélküliség aránya decemberben 6,2% volt
A piac heti elemzése 2016.1.18. – 2016.1.22.
2016.01.22.
• Az átlagkereset novemberben +5,3 % é/é volt
A piac heti elemzése 2016.1.11. – 2016.1.15.
2016.01.15.
• Az ipari termelés novemberben -1,4% h/h és + 9,5 % é/é volt
• A fogyasztói árindex decemberben + 0,9% é/é volt
A piac heti elemzése 2016.1.4. – 2016.1.8.
2016.01.08.
• A gyártási szektorban decemberben 56,2 pontról 49,1 pontra csökkent a PMI index, ami az elmúlt két és fél év alatti legalacsonyabb érték
• Munkanélküliség aránya novemberben 6,2%
• Termelői árindex novemberben -0,8% é/é
A piac heti elemzése 2015.12.14. – 2015.12.18.
2015.12.21.
• Az ipari termelés októberben +1,7 h/h és +10,1% é/é volt
• Az MNB kamatai változatlanok, továbbra is 1,35% a kamat
A piac heti elemzése 2015.12.07. – 2015.12.11.
2015.12.11.
• Az ipari termelés októberben +1,7% h/h és +10,1% é/é volt.
• A fogyasztói árindex novemberben +0,5% é/é volt.
• A kereskedelmi mérleg októberben 603,3 millió EUR többletben volt.
A piac heti elemzése 2015.11.23. – 2015.11.27.
2015.11.27.
A forint a héten gyengült az euróval és dollárral szemben is
A beruházások volumene a 3. negyedévben -3,4% é/é volt
A kiskereskedelmi forgalom szeptemberben a becslések alapján +5,1% é/é volt
A munkanélküliség aránya októberben 6,4% volt
A piac heti elemzése 2015.11.16. – 2015.11.20.
2015.11.20.
- A forint a héten erősödött az euróval és dollárral szemben
- Az MNB kamatait meghagyta az 1,35%-os szinten
A piac heti elemzése 2015.11.9. – 2015.11.13.
2015.11.13.
• A bruttó hazai termék a harmadik negyedévben +0,5 né/né és +2,3 é/é volt
• A fogyasztói árindex októberben +0,1 é/é volt
• Az ipari termelés szeptemberben +2,9% h/h és +7,8% é/é volt
A piac heti elemzése 2015.11.2. – 2015.11.6.
2015.11.06.
• A kereskedelmi mérleg augusztusban 455 millió EUR többletet mutatott.
• A PMI-index a gyártási szektorban októberben 55,8 pontról 55,3 pontra csökkent.
• A kiskereskedelmi forgalom szeptemberben +5,1% é/é volt.
A piac heti elemzése 2015.10.26. – 2015.10.30.
2015.10.30.
A munkanélküliség aránya szeptemberben 6,7%-ról 6,4%-ra csökkent
A piac heti elemzése 2015.10.19. – 2015.10.23
2015.10.23.
• Emelkedett az átlagbér január-augusztusi időszakban 3,7%-kal 243 100 HUF-ra.
A piac heti elemzése 2015.10.12. – 2015.10.16
2015.10.16.
• Az ipari termelés augusztusban -2,0 % h/h és +6,2 % é/é volt.
A piac heti elemzése 2015.10.05. – 2015.10.09
2015.10.09.
• A kiskereskedelmi bevétel augusztusban +4,7% é/é volt
• Az ipari termelés augusztusban -2,0% h/h és +6,2% é/é volt
• A fogyasztói árindex szeptemberben -0,4% é/é volt
A piac heti elemzése 2015.9.28. – 2015.10.02
2015.10.02.
• A munkanélküliségi ráta augusztusban 6,7% volt.
• A termelői árindex augusztusban -0,8% é/é volt.
• A PMI-index a gyártási szektorban szeptemberben 51 pontról 55,8 pontra növekedett.
A piac heti elemzése 2015.9.21. – 2015.9.25.
2015.09.25.
A forint árfolyama a hét elején nem mutatott nagyobb változást.
A piac heti elemzése 2015.9.11. – 2015.9.18.
2015.09.18.
Az ipari termelés júliusban -0,7% h/h és + 3,4% é/é volt
A piac heti elemzése 2015.9.7. – 2015.9.11.
2015.09.11.
• Az ipari termelés júliusban -0,7% h/h és +3,4% é/é volt
• A fogyasztói árindex augusztusban -0,6% h/h és 0,0% é/é volt
• A kereskedelmi mérleg júniusban az előzetes becslések alapján 674,2 millió EUR többletet mutatott
A piac heti elemzése 2015.8.31. – 2015.9.04.
2015.09.04.
• A termelői árindex júliusban +0,3% é/é volt
• A PMI index a gyártási szektroban júliusban 49,9 pontról 50,7 pontra emelkedett
• A kereskedelmi mérleg júliusban 801 milllió euró többletet mutatott
• A kiskereskedelmi bevétel júliusban +7% é/é...
A piac heti elemzése 2015.8.24. – 2015.8.28.
2015.08.28.
• A forint a dollárral szemben a három hónapos maximumon áll
• A nyersanyagárak csökkenése kedvez a magyar gazdaságnak
• Az MNB ülésezésének eredménye az elvárások szerint: a kamat marad 1,35%
A piac heti elemzése 2015.8.3. – 2015.8.7.
2015.08.10.
• A gyártó szektor PMI indexe júliusban 54,9 pontról 50,0 pontra csökkent
• A kereskedelmi mérleg májusban 507 millió EUR többletet mutat
• A kiskereskedelmi bevétel júniusban 6,2%-on
A piac heti elemzése 2015.7.27. – 2015.7.31.
2015.07.31.
• A munkanélküliségi ráta júniusban 6,9%volt, és 126 000 új alkalmazott állt munkába ebben az évben.
• Az Amerikai Központi Bank (FED) kamatai nem változtak
A piac heti elemzése 2015.7.20. – 2015.7.24.
2015.07.24.
• A kiskereskedelmi forgalom májusban +5,4% é/é.
• Az átlagkereset májusban +1,5% é/é, értéke 242 700 HUF körül alakult. A reálkereset csupán 1 %-kal növekedett az előző évhez viszonyítva, amely a leglassabb növekedés az utóbbi 18 hónapban.
A piac heti elemzése 2015.7.13. – 2015.7.17.
2015.07.17.
• Az ipari termelés alakulása májusban -0,2 % h/h és +1,5 % é/é.
• Az épitőipar növekedése +2,3 % é/é.
• A forint az euróval szemben mérsékelten erősödött, míg a dollárral szemben gyengült.
A piac heti elemzése 2015.7.6. – 2015.7.10.
2015.07.15.
• Az ipari termelés alakulása májusban -0,2 % h/h és +1,5 % é/é.
• A fogyasztói árindex júniusban +0,2 % h/h és +0,6 % é/é.
• A kereskedelmi mérleg többlete májusban 504,7 millió EUR.
A piac heti elemzése 2015.6.29. – 2015.7.3.
2015.07.03.
• Termelői árindex májusban +1% é/é
• A PMI index a gyártási szektorban júniusban 55,2 pontról 55,1 pontra csӧkkent
A piac heti elemzése 2015.6.22. – 2015.6.26.
2015.06.26.
• A forint a héten veszteséges volt az euróval és dollárral szemben is
• Kiskereskedelmi forgalom +5,0 é/é
A piac heti elemzése 2015.6.15. – 2015.6.19.
2015.06.19.
- A kereskedelmi mérleg tӧbblete 533,6 mil. EUR
- Ipari termelés áprilisban +6,3% é/é
- Építőipar áprilisban +10,8% é/é
A piac heti elemzése 2015.6.8. – 2015.6.12.
2015.06.12.
• A héten a forint az euróval és a dollárral szemben is nyereséges volt
• A kereskedelmi mérleg áprilisban 533,6 mil. EUR tӧbbletet mutat
• A fogyasztói árindex májusban +0,7% h/h és +0,5 é/é
A piac heti elemzése 2015.6.1. – 2015.6.5.
2015.06.08.
- PMI index a gyártási szektorban nӧvekedett 51,2 pontról 55,1 pontra
- A kiskereskedelmi haszon áprilisban + 5,3% é/é
- Az ipari termelés áprilisban +6,3% é/é
- GDP az első negyedévben 0,8% né/né és +3,3% é/é
A piac heti elemzése 2015.5.25. – 2015.5.29.
2015.05.29.
• A forint a héten az euróval és a dollárral
• A munkanélküliség aránya áprilisban 7,6%
• A magyar gazdaság befektetéseinek volumene az első negyedévben csӧkkent 4,5%-kal
A piac heti elemzése 2015.5.18. – 2015.5.22.
2015.05.22.
• Az átlagkereset az első negyedévben nӧvekedett 4,1%-kal 239 300 forintra.
• A forint a héten az euróval szemben enyhén veszteséges volt.
A piac heti elemzése 2015.5.11. – 2014.5.15.
2015.05.15.
- A kereskedelmi mérleg márciusban az előzetes becslések alapján 928,6 mil. EUR többletet mutat
- Az otthoni GDP az 1. negyedévben +0,6% né/né és + 3,1% é/é
- Az építőipar márciusban + 12,7% é/é
A piac heti elemzése 2015.05.04. – 2015.05.08.
2015.05.11.
- A külkereskedelmi mérleg a februárban becsült 848 millió EUR szinten van.
- A termelői szektor PMI indexe áprilisban 55.4 pontról 51.0 pontra csökkent.
- A kiskereskedelmi forgalom növekedése márciusban +5,1 % é/é volt.
- Az ipari termelés márciusban...
A piac heti elemzése 2015.4.27. – 2015.4.30.
2015.04.30.
• A munkanélküliség aránya márciusban csökkent 0,5%-kal, így elérte 2007 óta a legalacsonyabb értéket, ami 7,8%
• A foglalkoztatottak száma márciusban 79 ezerrel több, mint a tavalyi évben
A piac heti elemzése 2015.4.20. – 2015.4.24.
2015.04.24.
• A forint erősödött az euróval és a dollárral szemben is
• Az átlagkereset februárban +3,4% é/é
A piac heti elemzése 2015.4.13. – 2015.4.17.
2015.04.17.
• A forint gyengült az euróval és dollárral szemben is
• Az ipari termelés februárban -0,3% h/h és +5,8% é/é
• Az építőipar februárban +5,1% é/é
A piac heti elemzése 2015.4.6. – 2015.4.10.
2015.04.10.
• Az ipari termelés februárban az előzetes becslések szerint -0,3% é/é és +5,8% é/é
• A fogyasztói árindex márciusban -0,6 % é/é.
• A kiskereskedelmi forgalom februárban +6,2 % é/é
A piac heti elemzése 2015.3.30. – 2015.4.3.
2015.04.03.
• A forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben nem változott jelentősen
• A termelői árindex februárban -3,2 % é/é.
• A külkereskedelmi mérleg többlete 709 mill. EUR.
A piac heti elemzése 2015.3.23. – 2015.3.27.
2015.03.27.
• A forint erősödött az euróval és dollárral szemben is.
• A kiskereskedelmi forgalom januárban + 8,2% é/é
A piac heti elemzése 2015.3.16. – 2015.3.20.
2015.03.20.
- A forint erősödött az EUR-val és USD-vel szemben is
- Az építőipar januárban +8,0% é/é
- A Gazdasági Minisztérium reformot tervez az adótúlfizetés visszatérítésének rendszerével kapcsolatban természetes és jogi személyek számára.
A piac heti elemzése 2015.3.9. – 2015.3.13.
2015.03.13.
• A forint az euróval szemben erősödött, de a dollárral szemben gyengült
• A fogyasztói árindex februárban -1,0 % é/é
• A kereskedelmi mérleg januárban az előzetes becslések alapján 691 mil. EUR többletet mutat
• Az ipari termelés januárba +4,3...
A piac heti elemzése 2015.3.2. – 2015.3.6.
2015.03.06.
- A forint gyengült az euróval és dollárral szemben is.
- PMI index a gyártás szektorban 54,3 pontról 54,9 pontra növekedett
- A kiskereskedelmi forgalom januárban +8,2% é/é
- A kereskedelmi mérleg decemberben 344,7 mil. EUR többletet mutat
A piac heti elemzése 2015.2.23. – 2015.2.27.
2015.02.27.
• A forint az euróval és a dollárral szemben is erősödött
• A GDP a 4. Negyedévben +0,9% né/né és +3,4% é/é
A piac heti elemzése 2015.2.16. – 2015.2.20.
2015.02.20.
• A forint az euróval és a dollárral szemben is erősödött
• A GDP a 4. Negyedévben +0,9% né/né és +3,4% é/é
A piac heti elemzése 2015.2.9. – 2015.2.13.
2015.02.13.
- Az előzetes becslések alapján a decemberi kereskedelmi mérleg 322,1 mil. eur többletet mutatott
- A fogyasztói árindex januárban -1,4 % é/é
- Az ipari termelés decemberben – 1,7% h/h és +4,6 é/é
- Az építőipar decemberben -2,2% é/é
A piac heti elemzése 2015.2.2. – 2015.2.6.
2015.02.06.
• A forint erősödött az euróval és a dollárral szemben is.
• A kereskedelmi mérleg novemberben 843 mill. eur többletet mutatott.
• Kiskereskedelmi bevétel decemberben +5,6 é/é.
A piac heti elemzése 2015.1.26. – 2015.1.30.
2015.01.30.
• A forint az euróval szemben enyhén gyengült, a dollárral szemben pedig kis erősödés kisérte
• A munkanélküliség aránya a 4. negyedévben 2%-kal csökkent 7,1%-ra
• Kiskereskedelmi forgalom november +5,1% é/é
A piac heti elemzése 2015.1.19. – 2015.1.23.
2015.01.23.
• A forint erősödött az euróval és a dollárral szemben is.
• Az átlagkereset novemberben +1,1% é/é
• Az átlagos bruttó havi jövedelem 2014 január – november időszakban 235900 HUF
A piac heti elemzése 2015.1.12. – 2015.1.16.
2015.01.16.
• A forint gyengült az euróval és a dollárral szemben is.
• Az ipari termelés novemberben +3,3% h/h és +5,8% é/é.
• A fogyasztói árindex decemberben -0,7% h/h és -0,9% é/é
A piac heti elemzése 2015.1.5. – 2015.1.9.
2015.01.09.
• A PMI index a gyártási szektorban decemberben csökkent 55,0 pontról 50,7 pontra.
• A munkanélküliség aránya szeptember – november között 7,2% értéken
• A ipari termelés novemberben +3,3% h/h és 5,8% é/é
A piac heti elemzése 2014.12.15. – 2014.12.19.
2014.12.30.
• A forint gyengült az euróhoz és a dollárhoz képest
• A Gazdasági növekedés novemberben +15,8 % r/r.
A piac heti elemzése 2014.12.8. – 2014.12.12.
2014.12.12.
• A forint az euróval szemben gyengült a dollárpáron viszont enyhén erősödött
• A novemberi fogyasztói árindex -0,4% h/h a -0,7% é/é
• Az októberi kereskedelmi mérleg 374 mill. EUR töbletet mutat
A piac heti elemzése 2014.12.1. – 2014.12.5.
2014.12.05.
• A kiskereskedelmi forgalom októberben + 5,2% é/é
• PMI index a gyártási szektorban novemberben enyhén emelkedett 55,0 pontról 55,1 pontra
A piac heti elemzése 2014.11.24. – 2014.11.28.
2014.11.28.
- A forint gyengült az euróval és a dollárral szemben is
- A munkanélküliség aránya októberben 7,1%
- A termelői árindex októberben -0,9% m/m
A piac heti elemzése 2014.11.17. – 2014.11.21.
2014.11.21.
• A forint erősödött az euróval és a dollárral szemben is
• HDP podle předběžných odhadů v 1. čtvrtletí +3,2 % r/r.
• GDP az 1. negyedévben az előzetes becslések alapján +3,2%
A piac heti elemzése 2014.11.3. – 2014.11.7.
2014.11.07.
- A forint gyengült az euró és dollárpáron is
- Az ipari termelés szeptemberben +7,6% é/é
- A kiskereskedelmi forgalom szeptemberben +4,5% é/é
- Az októberi PMI index a gyártási szektorban növekedett 52,7 pontról 54,9 pontra
A piac heti elemzése 2014.10.27. – 2014.5.31.
2014.10.31.
- Kiskereskedelmi bevétel augusztusban +2,5% é/é
- Munkanélküliség mértéke szeptemberben 7,4%
- Az MNB kamatlábai változatlanul 2,1%
A piac heti elemzése 2014.10.20. – 2014.10.24.
2014.10.24.
- A forint gyengült az euróval és a dollárral szemben is
- Az átlag bér augusztusban emelkedett 2,9%-kal 234 600 HUF-ra
A piac heti elemzése 2014.10.13. – 2014.10.17.
2014.10.17.
- A forint az euróval szemben veszteséges volt, de a dollárpáron enyhén erősödött
- Az ipari termelés augusztusban +0,5% é/é
- Az építőipar augusztusban -0,2% h/h és + 13,1% é/é
A piac heti elemzése 2014.10.06 – 2014.10.10
2014.10.10.
• A forint az euró- és a dollárpáron is erősödött.
• Az előzetes becslések alapján a gazdasági mérleg augusztusban 270 mill. eur többletet mutat.
A piac heti elemzése 2014.09.29 – 2014.10.03
2014.10.06.
• A külkereskedelmi mérleg júliusban 482 mill. euró többletet mutatott
• Kiskereskedelmi forgalom augusztusban + 2,5% é/é
• Ipari termelői árak augusztusban +0,7% h/h és + 0,4% é/é
• Az államadóság mértéke a GDP-hez 85%
A piac heti elemzése 2014.09.22 – 2014.09.26
2014.09.26.
- A fogysztói bizalom index szeptemberben növekedett -19,1 pontra az augusztusi -21,9 pontról
· Az MNB kamatlábai változatlanok 2,1%
A piac heti elemzése 2014.09.15 – 2014.09.19
2014.09.23.
• A forint erősödött az euróhoz és a dollárhoz viszonyítva is
• Az építőipar augusztusban +17,5 % é/é
A piac heti elemzése 2014.9.8. – 2014.9.14.
2014.09.16.
- A forint ezen héten vesteséges volt az euró és a dollárpáron is
- A fogyasztói árindex augusztusban -0,2% h/h és + 0,2% é/é
- A kereskedelmi mérleg júliusban 489 mil. eur többletet mutatott
A piac heti elemzése 2014.09.01 – 2014.09.05
2014.09.08.
- A GDP a 2. negyedévben (né) +0,8 % né/né a +3,9 % é/é.
- Kiskereskedelmi forgalom júniusban +2,3 % é/é
- Külkereskedelmi mérleg júniusban 584 mil. eur többletet mutatott.
A piac heti elemzése 2014.08.25. – 2014.08.29.
2014.09.01.
• A forint gyengült az euróval és a dollárral szemben is
• A munkanélküliség aránya május-júlisus 7,9%. Évközi összehasonlításban ez 2,2%-os csökkenést (164 ezer új munkahelyet) jelent.
• MNB kamatlábak változás nélkül 2,1%
A piac heti elemzése 2014.08.16. – 2014.08.22.
2014.08.25.
• A forint az euróval szemben enyhén erősödött, a dollárpáron pedig veszteséges volt
• Az átlagkereset az első félévben 3%-al növekedett a 235 000 HUF értékre
A piac heti elemzése 2014.08.11. – 2014.08.15.
2014.08.15.
• A 2. negyedévben a GDP +0,8% h/h és +3,9% é/é
• A fogyasztói áruindex júliusban +0,2 % h/h a +0,1 % é/é
• Építőipar júniusban +9,8% é/é
A piac heti elemzése 2014.7.7. – 2014.7.11.
2014.07.14.
- A forint az euróhoz változatlan, a dollárhoz erősebb.
- Az üzleti bilanció májusban 419mill.eur többletet mutatott ki.
A piac heti elemzése 2014.6.30. – 2014.7.4.
2014.07.04.
- A termelői árindex májusban +1,1 %.
- A PMI index a gyártói szektorban júniusban csökkent.
- A kiskereskedelmi forgalmak májusban +5,1 % é/é.
- A kereskedelmi mérleg áprilisban 628,5 mill. euró többletet mutatott ki.
A piac heti elemzése 2014.6.9. – 2014.6.13.
2014.06.18.
- A forint az euróhoz és dollárhoz képest is gyengült.
- Az ipari termelés áprilisban +10,1 % é/é.
- A fogyasztói árindex májusban -0,2% h/h a -0,1% é/é.
A piac heti elemzése 2014.6.2. – 2014.6.6.
2014.06.06.
- A forint az euróval és dollárral szemben is gyengült.
- Az ipari termelés áprilisban +10,1 % é/é.
- A kiskereskedelmi bevételek áprilisban +6,6 % é/é.
- A BHT az 1.negyedévben +1,1 % n/n és +3,5 % é/é.
A piac heti elemzése 2014.5.26. – 2014.5.30.
2014.06.05.
- A forint az euróval szemben szinte változatlan.
- A gyártói index áprilisban -0,8 % h/h.
- A munkanélküliségi arány áprilisban 8,1 %-ra esett.
- Májusban a fogyasztói index -18,4 ponton.
A piac heti elemzése 2014.5.19. – 2014.5.23.
2014.05.23.
- A forint az euróval szemben erősödött, a dollárral szemben változatlan.
- György Matolcsy (MNB): Négy nagy magyar bank bevégezheti tevékenységét.
A piac heti elemzése 2014.5.12. – 2014.5.16.
2014.05.19.
- A forint az euróhoz és dollárhoz is viszonyítva gyengült.
- A BHT az 1. Negyedévben évi 3,5 %.
- Az ipari termelés márciusban +0,4 % hó/hó és +10,6 % év/év.
- A vásárlói árindex +0,1 % hó/hó és -0,1 % év/év.
A piac heti elemzése 2014.5.5. – 2014.5.9.
2014.05.13.
- A forint az euróhoz és dollárhoz viszonyítva is erősödött.
- A külkereskedelmi mérleg márciusban 675 mil. Euró többletet mutatott ki.
- A kiskereskedelmi bevételek éves 5,9 %-al nőttek.
A piac heti elemzése 2014.4.28. – 2014.5.2.
2014.05.02.
- A forint az euróhoz és dollárhoz viszonyítva is erősödött.
- A MNB 2,6 %-ról 2,5 %-ra csökkentette kamatlábait.
- A termelői árindex -0,6 % hó/hó.
A piac heti elemzése 2014.4.14. – 2014.4.18.
2014.04.18.
- A forint az euróhoz és dollárhoz viszonyítva is gyengült
- Az ipari termelés éves szinten 8,1 %-al nőtt
- Az építőipari termelés éves szinten 28,3 %-al nőtt
A piac heti elemzése 2014.4.7. - 2014.4.11.
2014.04.11.
- A forint erősödott a dollárral és euróval szemben is.
- Az ipari termelés +1,6 % hó/hó a +8,1 % év/év.
- A kereskedelmi többlet az előzetes becslések szerint februárban 765,9 mill. EUR-t ért el.
A piac heti elemzése 2014.3.31. - 2014.4.4.
2014.04.04.
- A forint az euróhoz és dollárhoz viszonyítva is erősödött.
- A termelői index +0,2 % év/év.
- Kiskereskedelmi nyereségek +6,7 % év/év.
- A külkereskedelmi mérleg januárban 482 millió euró többletet mutatott ki.
A piac heti elemzése 2014 28.3.-24.3.
2014.03.31.
- A forint az euróhoz és dollárhoz viszonyítva is erősödött
- A MNB 2,6 %-ra csökkentette kamatlábait
A piac heti elemzése 2014 21.3.-17.3.
2014.03.21.
- A forint az euróval szemben enyhén erősödött, dollárral szemben gyengült
- az építőipari termelés januárban 15,9 % százalékkal nőtt évi összehasonlításban
A piac heti elemzése 2014 3.10.-3.14.
2014.03.17.
- A forint gyengült az euróval szemben a dollárpáron pedig enyhén erősödött
- A CPI index januárban + 0,1 % m/m i + 0,1 % y/y.
- Az ipari termelés + 6,1 % y/y.
A piac heti elemzése 2014 3.3.-3.7.
2014.03.11.
- A forint az euróval és a dollárral szemben is erősödött
- A GDP értéke 2,7%-kal növekedett a 4. negyedévben az évi összehasonlításban
A piac heti elemzése 2014.2.17. – 2014.2.21.
2014.02.24.
- A forint az euróhoz és dollárhoz is viszonyítva gyengült.
- A MNB 2,7 %-ra csökkentette kamatlábait.
A piac heti elemzése 2.10. -2.14.2014
2014.02.18.
- A forint gyengült az euróval és dollárral szemben is.
- Az ipari termelés augusztusban – 1,9 % hó/hó, + 4,4 % év/év
A piac heti elemzése 2014.3.2. – 7.2.
2014.02.10.
- A forint az euróval és a dollárral szemben is erősödött
- A gazdasági bizalmi index januárban 57,9 ponton a decemberi 50,5 pontról
- A kiskereskedelmi bevételek decemberben 1,8 % éves értékkel nőttek.
- A termelői árindex decemberben 6,8%...
A piac heti elemzése 2014. 27.1. – 31.1.
2014.02.03.
- A forint gyengült az euróval és dollárral szemben is.
- Munkanélküliség szintje 9,1 %.
A piac heti elemzése 2014. 20.1. – 24.1.
2014.01.28.
- A forint az euróhoz és dollárhoz viszonyítva is gyengült.
- A gazdasági bizalmi index januárban -11,6 pontot érte el.
- A MNB 2,85 %-ra csökkentette kamatlábait.
A piac heti elemzése 6.1.2014 - 10.1.2014
2014.01.10.
- A forint az euróhoz és dollárhoz képest is gyengült.
- A termelői árak novemberben – 0,3 % hó/hó és + 0,6 % é/é.
- Az ipari termelés novemberben – 0,5 % hó/hó és + 5,8 % é/é.
A piac heti elemzése 2013.12.30. – 2014.1.3.
2014.01.03.
- A forint az euróhoz és dollárhoz képest is gyengült.
- A PMI index decemberben 50,2 p.-ra csökkent az 52,6 p.-ról.
- Éves összehasonlításban a forint az euróhost képest enyhén gyengébb, a dollárhoz képest enyhén erősebb.
A piac heti elemzése 2013.12.16. – 2013.12.20.
2013.12.20.
- A forint erősödött az euróhoz és dollárhoz képest is.
- A bruttó fizetések októberben + 5,5 % év/év.
- A MNB 3 %-ra csökkentette kamatlábait.
A piac heti elemzése 2013.12.9.– 2013.12.13.
2013.12.13.
- A forint az euróhoz és dollárhoz képest is gyengült.
- A fogyasztói árindex novemberben – 0,1 % hó/hó a + 0,9 % év/év.
- A kormány a devizahitelekkel kapcsolatos intézkedéseket még a választások előtt kívánja intézni.
A piac heti elemzése 2013. 12.2. – 2013.12.6.
2013.12.06.
- A forint változatlan az euróhoz, enyhén erősebb a dollárhoz képest.
- BHT a 3.negyedévben +0,9 % k/k és +1,6 % év/év.
- A kereskedelmi mérleg szeptemberben + 830,3 mill. EUR.
A piac heti elemzése 25 11 2013 - 29 11 2013
2013.11.29.
- A forint az euróhoz képest gyenge, a dollárhoz viszont enyhén erősödött.
- A MNB 3,2 %-ra csökkentette kamatlábait.
- A munkanélküliség augusztus – szeptember 9,8 %
A piac heti elemzése 18 11 2013 - 22 11 2013
2013.11.25.
• A forint az euróhoz és dollárhoz viszonyítva jelentősebb változások nélkül.
• Az építőipar szeptemberben + 9,3 % év/év.
• Bruttó fizetések szeptemberben + 5 % év/év.
A piac heti elemzése 2013. 11.11. – 2013.11.15.
2013.11.18.
- A forint az euróval szemben gyengült, a dollárral szemben enyhén erősödött.
- A BHT a 3.negyedévben + 0,8 % k/k és 1,7 % év/év.
- Az infláció éves összehasonlításban 0,9 % szinten.
A piac heti elemzése 2013.11.4 - 2013.11.8
2013.11.04.
A forint az eeuróval szemmben  erősebbb, a dollárraal szemben ggyengébb. 
A kiskereskeedelmi forgaalmak szepteemberben + 0,3% év/év.
A PMI a gyártási szektorrban 51 pontton.
A piac heti elemzése 2013.10.28 - 2013.11.1
2013.10.28.
A forint az euróval és dollárral szemben is gyengült.
A termeloi árindex szeptemberben változatlan.
AMNB 3,4 %-ra csökkentette a kamatokat.
A piac heti elemzése 21.10.2013 - 25.10.2013
2013.10.25.
A forint az euróhoz és dollárhoz viszonyítva is erősödött.
A gazdasági bizalmi index -9,3 ponttal nőtt.
A piac heti elemzése 23.9.2013 - 27.9.2013
2013.10.03.
A forint az euróhoz és dollárhoz viszonyítva is gyengült.
A gazdasági bizalmi index szeptemberben -11,6 pontra nőtt.
A MNB 3,6 %-ra csökkentette kamatlábait.
A piac heti elemzése 16.9.2013 - 20.9.2013
2013.10.03.
A forint az euróhoz és dollárhoz képest is erősödött.
Az építőipari termelés júniusban évközi 1,9%-al nőtt.
A kormány fontolja az adóteher nagyságát a pénzügyi szektorra.
A piac heti elemzése 9.9.2013 - 13.9.2013
2013.10.03.
A forint az euróhoz képest gyengült, a dollárhoz képest erősödött.
A fogyasztóiár-index augusztusban hónap közi 0,3 %-al csökkent, évközi 1,3 %-al nőtt.
Elvárható, hogy a MNB továbbra is csökkenti majd a kamatokat.
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
39.000
ügyféllel
20
több mint
év tapasztalat
Jelen weboldal használatával Ön jóváhagyja a sütik tárolását és használatát. További információkért lásd. Személyi adatok védelme.