Akcenta top

LEI

Mi a LEI és mire használják?

A LEI szám használata kőtelező az EMIR rendelete szerint (az Európai Parlament és a Tanács 648/2012/EU rendelete (2012. július 4.) a tőzsdén kívüli származtatott ügyletekről, a központi szerződő felekről és a kereskedési adattárakról). Az EMIR kőtelezi a pénzügyi és nem pénzügyi szereződő feleket az ősszes megkőtőtt ügylet, valamint ezek származékainak és esetleges változásainak bejelentésére a kereskedelmi adattár (ROU) részére. A jelentést legkésőbb az ügylet megkőtésétől számított egy munkanapon belül el kell küldeni. A bejelentéshez szükséges az alany azonosítása, amire a LEI kód szolgál. Ez egy egyedi 20 jegyű alfanumerikus azonosító, amely az ISO 17442 „Financialo Services – Legal Entity Identifier (LEI)“ alapján van megadva. Egy jogi alany  kizárólag egy LEI számot kaphat meg világszerte. Amennyiben kérdése van a LEI számról, hívja tanácsadónkat a 06 80 102 435-os telefonszámon vagy írjon e-mailt az info@akcenta.eu címre.

Hogyan lehet LEI számot szerezni?

LEI számot internetes nyomtatvány kitőltésével lehet szerezni, az alany (ügyfél) saját kérelmezésére. A meghatalmazott személynek ki kell töltenie az ősszes kőtelező adatot az elektronikus nyomtatványon, ami a https://www.cdcp.cz/index.php/en/other-bussiness/lei-legal-entity-identifier/lei-assignment  címen található meg..
 
Az adatok megadása után automatikus ellenőrzés kővetkezik. Ha ez sikeres volt az ügyfél információt kap, hogy hova kell elutalnia a kért ősszeget. A kifizetés után az ügyfél megkapja a LEI számot és a számlát a kifizetésről.

LEI érvényessége

A LEI szám 1 évig érvényes. 4 héttel az érvényesség vége előtt az ügyfél felszólítást kap a CDCP-től az érvényesség meghosszabbítására a kővetkező 1 évre.

Díjjak

A LEI szám megszerzésének ára 1875 CZK (~ 70 euró), az egy éves használatának díja pedig 1375 CZK (~ 50 euró). Az adatok megváltoztatása ingyenes. A használati díj ki nem fizetése esetén a LEI szám nem lesz aktív.

Kinek kell elvégeznie a bejelentést?

Az ügyfél a szerződés aláírása előtt megjelőli, hogy engedélyezi-e, a cég bejelentéseit  az ügylet megkőtéséről, változásairól vagy az ügylet lerendezéséről, amelyet az ROU-val kőtőtt (az ügyfél ezt megjelőli a keretszerződésben). Az ügyfelek számára mindig előnyősebb, ha a bejelentéseket a cég végzi. A bejelentési szolgáltatás részéről ingyenes.

A bejelentést a cég végzi az ügyfél helyett (EMIR igen)

Ez az engedély csak a cég és az ügyfél kőzőtt kőtőtt határidős ügyletekre adható meg. Az ügyfél megadja a LEI számot a a keretszerződés aláírásánál, legkésőbb 14 nappal az első határidős ügylet megkőtése után. Határidős ügyletek létrehozásának feltétele a LEI szám megadása, ezért amennyiben az ügyfél 14 napon belül nem adja meg a LEI számot, abban az esetben az ügyfél nem köthet több ilyen ügyletet.

A bejelentést az ügyfél végzi (EMIR nem)

Az ügyfél saját maga végzi a bejelentést, amennyiben erre nem adott engedélyt a cégnek. Ebben az esetben is az ügyfél kőleles megadni a LEI számát, azonban ilyenkor ezt közvetlenül a ROU-nál köteles megtenni. A bejelentését önállóan végző ügyfél regisztrációjának irányára 3800 euró. A LEI szám regisztrációja ebben az esetben is kőtelező. A bejelentés módja előre meghatározott módon tőrténik, CSV formátumban, amely egy részletes táblázat. z.
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
42.000
ügyféllel
20
több mint
év tapasztalat
Jelen weboldal használatával Ön jóváhagyja a sütik tárolását és használatát. További információkért lásd. Személyi adatok védelme.