Akcenta top

A román lej árfolyam nehézségei

A „román oroszlán“ vagyis a román lej ("leu" szóból ered) és annak árfolyama már közel 150 éve forgalomban van. A román lej bevezetése óta 1867-ben a lej árfolyam igen drasztikus fejlődésen ment keresztül. Ha figyelembe vesszük, hogy a lej árfolyam „túlélt“ két királyságot, két világháborút egy fasiszta és egy kommunista diktatúrát, majd ez után egy igen kaotikus reform időszakot, akkor nem csodálkozhatunk azon, hogy sohasem került az európai árfolyamok átlagértéke fölé, sőt többnyire jóval mélyebb szinten helyezkedett el.

A történelem során két esetben fordult elő, hogy a román lej árfolyama elérte az átlagot, sőt át is lépte azt, ha csak igen rövid időre is. De sajnos mindkét esetben ez a „siker“ az akkori politikai vezetés „műalkotása" volt a lakosság megnyugtatására.

A lej árfolyam helyzetén az sem segített, hogy Európában elsőként és eddig egyedüliként vezették be polimer alapanyagú bankjegyek használatát. Sem a 2005. július 1-jei pénzreform – 1 új lej = 10 000 régi lej – arányú „denomináció“, sem Románia 2007-es csatlakozása az Európai Unióhoz nem segített a helyzetén, 2010. június 28-ára történelmi mélypontra került a lej árfolyama.

Eredetileg 2015-re lett tervezve az Euro bevezetése és a lej, valamint a lej árfolyam megszüntetése, de 2012-ben a Román Nemzeti Bank határozata alapján elhalasztották egy eddig meg nem határozott időpontra.

Akárhogy is fejlődik a lej árfolyam, Ön nyugodt lehet, ha az AKCENTA CZ kezeli ügyleteit. Az AKCENTA CZ sokévi hasznos tapasztalattal rendelkezik a különböző árfolyamok kezelésében, sőt az egyes pénznemek euróra való átállásában vagy az euró bevezetése esetében az egyes árfolyamok helyettesítésében is (például Szlovákia). Készüljön fel minden eshetőségre, forduljon bizalommal az AKCENTA CZ-hez az info@akcenta.eu címen.

Szeretne többet megtudni a szolgáltatásainkról és termékeinkről?
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat