Akcenta top

Swap ügyletek

A swap ügylet nem más, mint határidős ügylet idegen pénznemekkel.

A fixen meghatározott tranzakció (külföldi fizetőeszközökkel) két részből tevődik össze.

Az ügylet során pénzeszközök azonnali vásárlására vagy értékesítésére kerül sor „A” pénznemben bizonyos mennyiségű pénzeszközért „B” pénznemben.

Ezt követően egy előre meghatározott munkanapon sor kerül a pénzeszközök megvásárlására vagy értékesítésére „B” pénznemben, bizonyos mennyiségű díjazás ellenében „A” pénznemben swap-árfolyamon, melyet az ügylet megkötésekor rögzítettek a felek..

Swap ügylet kötésének feltételei:

A forward-ügylet megkötésével a vállalat azonnal bebiztosítja magát a jövőbeli váltóárfolyam tekintetében, s 3 hónap elteltével megvalósul a fizetőeszközök konverziója..

Ideális megoldásról van szó, amennyiben a forward-árfolyam összhangban van az átváltási árfolyamok elvárt alakulásával, és megfelelő megoldás a vállalat pénzügyi terveinek szempontjából.
Abban az esetben, ha az importőr, vagy exportőr helytelenül becsülte fel a jövőbeli bejövő átutalások vagy a kötelező kifizetések időpontjait, és egyúttal már megkötötte a forward-ügyletet az inkasszóval/átutalással szemben, még mindig lehetősége van változtatni. Vagy meghosszabbítja (kitolja az ügylet kiegyenlítését), vagy lerövidíti (idő előtt kiegyenlíti) a forwardot swap segítségével.

A swap feltételei és árának meghatározása azonos a forwarddal, azaz a forward-árfolyam a spot-árfolyamtól mindösszesen a forward-pontokban különbözik.

 
Nézzünk egy példát:
ÜGYFÉL – EXPORTŐR (a példa a határidős ügyletből indul ki):

Az ügyfélnek az eredeti paraméterek alapján, június 30-án100.000 EURÓ összeget kellett kifizetnie a külföldi partnerének, amely tranzakciót forward-dal biztosított.

A partner megüzente, hogy a termék késni fog 14 napot, s így az ügyfél swap-ügyletet köt, meghosszabbítva az eredetileg meghatározott forwardot pontosan 14 nappal.

Az ügyfél június 30-i dátummal 100.000 eurót vásárol aktuális árfolyamon, ezzel rendezi az eredetileg létrejött forwardot, s egyúttal ugyanabban a pillanatban eladja a 100.000 eurót egy új, 14 napos fizetési határidővel..

Az új forward-árfolyam értéke az aktuális árfolyamból fog kiindulni, módosítva az alapokat a forward pontok által. 

Illusztrációs példa:

ügylet dátum művelet típusa

összeg
euróban

ügylet
oldala

fizetési határidő határidő
alku 03.30. Forward 100.000 eladás 06.30. 310,00
elszámolás 06.30. Swap/spot 100.000 vétel 06.30. 316,94
alku 06.30.

Swap/
Forward

100.000 eladás 07.14. 317,50

Amennyiben fordítva történik ugyanez, a cég kapja meg a pénzt korábbiidőpontban az áruja ellenében. A meglévő forward swap segítségével az anyagiak részben vagy teljesen elszámolhatóak.

A swapot lehet alkalmazni abban az esetben is, ha a cég egy bizonyos devizából a kívántnál nagyobb mennyiséggel rendelkezik, vagy épp fordítva: hiányzik neki egy másik, melyre lejárt kötelezettségeinek megfizetése miatt van szüksége.

Swap segítségével egyszerre két, jelentős műveletet hajthat végre (spot és forward), amikor a hiányzó pénznemet ideiglenesen megvásárolja a nagy mennyiségben rendelkezésre álló másik pénznem értékesítésével.

Majd nincs más dolga, mint a megállapodásban szereplő dátumon belül az előre meghatározott árfolyamon átválnia a pénzt.

Szeretne többet megtudni a szolgáltatásainkról és termékeinkről?
Prága - AKCENTA CZ a legnagyobb fizetési intézmény Közép-Európában
Kapcsolódó mellékletek
Pontos információk a szolgáltatásról
 
Az AKCENTA CZ a.s. nem vállal felelősséget bármi olyan kárért vagy nyereségkiesésért, amit bármelyik személynek a jelen weboldalon, illetve a társaság marketinganyagában szereplő információ vagy adat alkalmazása okozott. Az AKCENTA CZ a.s. felhívja a figyelmet, hogy a jelen weboldalon, illetve a marketinganyagban szereplő határidős ügyletek megkötése kockázatokkal jár, melyeket az ügyfél a lehető legnagyobb mértékben köteles megismerni, megérteni és mérlegelni, szükség esetén pedig további információkat köteles kérni. Részletesebb információk a határidős ügyletekkel kapcsolatos kockázatokról az AKCENTA CZ a.s. weboldalán, „A határidős ügyletek megkötésével kapcsolatos egyes kockázatok” link alatt olvashatók. A kockázatokra vonatkozó információkkal az AKCENTA CZ a.s. munkatársai is szolgálnak.
AKCENTA CZ
a legnagyobb fizetési intézmény
Közép-Európában
Szeretnék ügyfél lenni
51.000
ügyféllel
25
több mint
év tapasztalat